Strona 59 z 103 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To są monitory do przygotowania do druku. Optymalizowane tak, aby pokazywać np: kolory triadowe i minimalne różnice w ich jasnościach.
    Do druku (z tego co sie orientuje) przygotowywane sa rowniez zdjecia - czyli m.in. fotografie.
    Zawsze fotkę można powtórzyć, a zmarnowany nakład to ciężkie pieniądze.
    Jest cos takiego jak matchprint badz cromalin (sa tez inne). Bez wzgledu jaki sie ma monitor, to wlasnie one pozwalaja zniwelowac takie wpadki do minimum a nie swietny monitor za 20 ooo pln.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Do druku (z tego co sie orientuje) przygotowywane sa rowniez zdjecia - czyli m.in. fotografie.
    W sensie przygotowanie do druku mam na myśli proces, jego cechy, ograniczenia, wymagania i koszty. Materiał, czy to napisy, aple czy foto, jest podporządkowane tym samym regułom. Lab to pikuś. Źle? Puścimy jeszcze raz.

Jest cos takiego jak matchprint badz cromalin (sa tez inne). Bez wzgledu jaki sie ma monitor, to wlasnie one pozwalaja zniwelowac takie wpadki do minimum a nie swietny monitor za 20 ooo pln.
    A co przy krótkim cyklu wydawniczym, lub periodykami full kolor po 100 stron? Drogi monitor jest wbrew pozorom tańszy niż cromalin. Zwraca się bardzo szybko. Na dodatek cromalin nie pokaże przyrostu punktu, a monitor zasymuluje. A co z innymi technikami druku? Sito? Folio?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-08-2007 o 22:33
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A co przy krótkim cyklu wydawniczym, lub periodykami full kolor po 100 stron? Drogi monitor jest wbrew pozorom tańszy niż cromalin. Zwraca się bardzo szybko.
    Gratuluje podejscia do sprawy. Chcialbym pracowac w agencji w ktorej bylbys/jestes szefem. Domyslam sie, ze wydalbys 100.ooo pln na 5 monitorow kierujac sie w/w zasada.

Jednak przedstawiane przez Ciebie w/w podejscie do sprawy maja dla mnie dwa rodzaje ludzi:
    1. milionerzy
    2. akwizytorzy/sprzedawcy

Mam tylko nadzieje, ze nalezysz do tych pierwszych.

Pozdrawiam i z mojej strony EOT.

pikczer

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

Ja myślałem o CG241W bo ten CG221 dość że kosztuje przynajmniej 4500$ czyli conajmniej z 15 000zł w polsce
    Zaden Eizo nie ma więcej niż 100% gamy AdobeRGB a gamy NTSC jeszcze mniej ma niż 100%...
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 22-08-2007 o 22:49

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    ten CG221 dość że kosztuje przynajmniej 4500$ czyli conajmniej z 15 000zł w polsce
    To jest funkcjonalny odpowiednik Reference 21.

to jeszcze ma kontrast 1:400
    No i? Jakie to ma znaczenie praktyczne?

Zaden Eizo nie ma więcej niż 100% RGB a NTSC jeszcze mniej ma niż 100%...
    Mówimy o jakichś standardach/ramach, czyli w tym przypadku AdobeRGB. Określanie względem RGB nie ma sensu.

Gratuluje podejscia do sprawy.
    Nie wiem dlaczego moje stanowisko wydaje Ci się nierealne. Współpracuję z wieloma firmami, które rzeczywiście inwestują w taki sprzęt. I to nie eksperymentalnie w pierwszy, a w kolejne.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-08-2007 o 23:47 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

Pewnie dojdzie do tego że LCD LED wyprze zwykłe LCD a potem SED wykończy zupełnie całą tą nieżyciową i kiepską technologię LCD bo kineskopy zawsze wygrywają w końcu choć już tylko w formie katod i anod....

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Pewnie dojdzie do tego
    Gdyby Babka miała wąsy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    Wątek zrobił się strasznie pseudotechniczny i "lansowy" (Dell kontra Eizo).

Od prawie miesiąca mam w studiu 2 szt. monitorów EIZO CG241W.
    Bardzo dobre monitory, nie powiem, Jednak strasznie żałuję, że nie mozna już dostać Samsungów 214T - w styczniu zeszły do ceny ok 1800 zł i zniknęły z rynku. Szkoda niesamowita.
    Co z tego, że nie miały kalibracji sprzętowej (po podłączaeniu DVI mozna regulowac tylko kontrast i jasność) - skoro fabrycznie były tak ustawione, że gamma wychodziła w nich 2,2, i temperatura 6300-6600 K (w zalezności od egzemplarza, a miałem do czynienia z wieloma) - wystarczało samo profilowanie z ustawieniem poziomu jasności i wszysto było piękne.
    W tej chwili często przesiadam się między Eizo i Samsungami i w codziennej pracy nie widzę praktycznie jakościowych różnic.
    Może od pewnego poziomu monitora wszelkie różnice są tylko marketingiem i wyciąganiem pieniędzy z kieszeni?
    Gdybym kupił zamiast Eizo Samsungi ucierpiałoby może moje poczucie wartości (hehe), ale na pewno nie jakość zdjęć - a 10 000 zł różnicy spożytkowałbym na inny osprzęt w firmie...
    Ale nie ma już dobrych Samsungów na rynku... Szkoda
    czy chodzi ci o ten model?
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,21397/

widziałem go na żywo u jednego z uzytkownikow CB - niestety mam tylko porównanie z moim starym CRT wiec nie opisze wrazen
    mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu uda mi sie odwiedzic sklep gdzie moge zobaczyc nec i eizo
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Wczoraj nabyłem w sklepie "nie dla idiotów" w Gdańsku /specjalnie jeżdziłem po niego ze Słupska..130 km/ moniotor Samsung 214T za cenę 2099 zł.
    Nie ma do czego się przyczepić.
    Porównywałem tam też między innymi chwalone Eizo 1931, nie widziałem jakiejś zasadniczej różnicy.
    W porównaniu z poprzednim 17" tutaj mam "stadion piłkarski")).
    Zaznaczam, że nie pretenduję do profi...typowa zaawansowana amatorszczyzna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Przedstawiam krzywą korekcyjną mojego monitora (poprzednio miałem kalibrator który miał "defekt" w cieniach) (monitor Samsung 971P)
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 25-08-2007 o 07:10

Strona 59 z 103 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów