Strona 52 z 73 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Rozróżniam pomiędzy 0,0,0 a 1,1,1. Świetny test !!!! Dzięki Tomasz za linka !
    jaki monitor?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    jaki monitor?
    EIZO ColorEdge CE210W oraz EIZO ColorEdge CG241W.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

przyszedłem do domu .. patrze .. wszystko jakieś takie jasne
    ustawiałem w adobe gamma tym suwakiem
    http://img402.imageshack.us/img402/6...board02se3.png co szare pole ma zniknąć na biało czarnych gęstych paskach
    i robiłem to na 2 sposoby:
    1)tak by widzieć 1 w obu przypadkach :
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...hitepoint.html
    http://www.simpelfilter.de/en/farbma...lackpoint.html
    wtedy miałem słaby kontrast i wszystko bardzo szarawe ale dzięki temu miałem już widoczna różnicę między 0,0,0 a 1,1,1
    no i widzę wszystkie w http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html
    2)tak by nie było różnicy między kwadratem z gammy a tymi paskami ...
    efekt .. kontrast ok .. ale wtedy coś mi sie pojawiało przy 9,9,9

jest jakaś złota metoda by to zrobić tak by było jedno z drugim ok?

ps.
    może jest 3 opcja .. czyli wcześniej miałem skalibrowany zbyt oczojebnie i teraz jest wszytko ok bo widzę każdy prostokąt http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html

ale MZ jest o wszystko za mało kontrastowe
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 10-10-2007 o 23:33
    Eos system

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    przyszedłem do domu .. patrze .. wszystko jakieś takie jasne ustawiałem w adobe gamma tym suwakiem
    1. Co to jest za monitor?
    2. Monitorów LCD nie stroimy gamma korektorami!
    3. Tomek ma rację, na oko to chłop w szpitalu umarł. Znam przypadki ustawienia poprawnie monitora na oko, ale to z reguły było robione przez ludzi z nieprzeciętnym okiem i doświadczeniem w ciągu miesiąca lub więcej poprawek.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Witam.

Próbowalam wybrac monitorek czytając opinie itd ale nie potrafię dokonac wyboru między dwoma modelami

Pierwszy
    Eizo S2000 -> b. fajny monitorek 14 bit...co jest duża zaletą. Ale jedyna wada to mam wrażenie za 20" moze byc troche za mały

Drugi

Eizo 2111W -> fajny bo duża przestrzeń na okienka z PSa czy Illustratora...no ale za to ma 10 bitów..

Prosze powiedzcie czy róznica w kolorach będzie znacząca itd? Zajmuję się fotografia , przez co retuszem , przygotowaniem zdjęć do druku , stocków .. zaczynam tez zabawe z Illustratorem.
    Ale będe mieć wkrótce coraz wiecej sesji płatych i potrzebuje czegoś dobrego a zarazem wygodnego.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Eizo S2000 -> b. fajny monitorek 14 bit...co jest duża zaletą. Ale jedyna wada to mam wrażenie za 20" moze byc troche za mały

Eizo 2111W -> fajny bo duża przestrzeń na okienka z PSa czy Illustratora...no ale za to ma 10 bitów..
    S2111W jest znacznie bardziej zaawansowany technicznie, wszak to na jego podstawie robi się profi CE210W. Mniejsze błędy, szczególnie w cieniach, wynikające z wewnętrznej palety 14-bitowej, lepsze podświetlenie, znacznie lepszej klasy wyświetlacz. Jedyna jego wada to to, że jest mały. 21" format panoramiczny jest mniejszy niż 19". Wynika to z faktu, że wielkość postrzega się z wysokości ekranu a nie przekątnej.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Ale ogólnie bardziej polecasz 2111W ?

ja to laik jestem nie znam sie na sprzecie .. chyba ze fotograficznym to juz moge podyskutowac, ale też tylko troche nigdy nie byłam maniakiem parametrów i testów

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1. Co to jest za monitor?
    2. Monitorów LCD nie stroimy gamma korektorami!
    3. Tomek ma rację, na oko to chłop w szpitalu umarł. Znam przypadki ustawienia poprawnie monitora na oko, ale to z reguły było robione przez ludzi z nieprzeciętnym okiem i doświadczeniem w ciągu miesiąca lub więcej poprawek.
    ad1) eizo 1731
    ad2) a jak ? bo jak stroiłem oprogramowaniem na płycie znajdującej sie w pudełku z monitorem to kontrasty były dobre .. ale różnice w czerni widziałem dopiero tak od 10,10,10 patrząc na wprost .. a 6,6,6 patrząc pod dużym kątem
    Eos system

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    a jak ? bo jak stroiłem oprogramowaniem na płycie znajdującej sie w pudełku z monitorem to kontrasty były dobre .. ale różnice w czerni widziałem dopiero tak od 10,10,10 patrząc na wprost .. a 6,6,6 patrząc pod dużym kątem
    Ingerencja w LUT karty, szczególnie zgrubnie, na oko, prowadzi do obcięcia palety i w skrajnym przypadku utraty płynności przejść tonalnych. Monitor trzeba po prostu skalibrować. Nie na oko, a przyrządem. Proszę pamiętać że żyłowanie na siłę skrajów zakresu to nie jest sposób na regulację. Jest zdecydowanie bardziej poprawnie uzyskać płynną charakterystykę jasności w całym zakresie, nawet kosztem kilku odcieni z brzegu. Tym bardziej, że to jest monitor domowy, nie ma szans na wyniki jak na profesjonalnych.

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Ze przeciez o wiele wygodniejszym narzedziem beda dwa monitory: jeden dobry do wyswietlania grafiki (19" Eizo S1931), a drugi jaki badz do trzymania palety narzedzi
    Dwa monitory do dobry pomysł, choć ma wielu przeciwników. Trzeba jednak pamiętać, że monitory nie mogą się między sobą znacząco różnić. Zmiana kolorystyki, lub/i jasności, wielkości, przenoszonych elementów między ekranami może być denerwująca.

PS. A'propos "dobrych" monitorów. S1931 jest bardzo często wykorzystywany jako właśnie pomocniczy, na narzedzia :-).
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-10-2007 o 10:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dwa monitory do dobry pomysł, choć ma wielu przeciwników. Trzeba jednak pamiętać, że monitory nie mogą się między sobą znacząco różnić. Zmiana kolorystyki, lub/i jasności, wielkości, przenoszonych elementów między ekranami może być denerwująca.

PS. A'propos "dobrych" monitorów. S1931 jest bardzo często wykorzystywany jako właśnie pomocniczy, na narzedzia :-).
    No bez przesady S1931 jako pomocniczy w domu to rozwiazanie dla rekinow finansjery a nie zwyklych uzytkownikow

W kazdym razie wazne jest zeby monitor pomocniczy byl oprofilowany i nie posiadal jakis drastycznych defektow bo trzeba pamietac ze to na nim bedziemy wybierac kolory.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 52 z 73 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów