Strona 50 z 103 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

zresztą mniejsza o teorie, zawsze liczy się efekt, a ja raz słyszę że ilość kolorów jest mało istotna a później że coś innego typu np wysoka programowalność jest istotna, tylko po co ? nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ? jak ich nie ma o 35% więcej ? dell i tak będzie bliżej danego koloru .... to wszystko i tak jest spekulacją.... ja mogę pokazać jak ktoś chce

Jedno pytanie jeśli więcej kolorów o 35% nic nie daje to kto kupi wersje eizo high color za 8000zł ? Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?

Zresztą czytam hardforum i dowiedziałem się że i tak np Windows wspiera 8bit RGB więc 10bit LUT w tym przypadku nic nie daje.... podobnie jak kabel DVI przesyła 8bit na kolor jak zwykle teoria jest daleko od praktyki !?
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 08-08-2007 o 00:37

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ? jak ich nie ma o 35% więcej ? dell i tak będzie bliżej danego koloru ....
    Proszę to udowodnić. Inaczej twierdzę, że plecie Pan bzdury, wyssane z palca. Jeśli ma Pan ochotę, mogę zorganizować Panu badanie monitora w porównaniu do bezsensownie droższych, wg Pana odpowiedników konkurencji. Maszyna nie kłamie. Obawiam się tylko, że upublicznienie takich danych, może zagrozić skutkami prawnymi, w czasie używania określeń porównawczych w Pana opisach aukcji, czy tekstach reklamowych. Musi Pan wiedzieć, że używanie znaków towarowych i marek w celu reklamowania innej, jest legalne tylko pod warunkiem, że reklama zawiera prawdziwe informacje.

Zresztą czytam hardforum i dowiedziałem się że i tak np Windows wspiera 8bit RGB więc 10bit LUT w tym przypadku nic nie daje.... podobnie jak kabel DVI przesyła 8bit na kolor jak zwykle teoria jest daleko od praktyki !?
    Proszę jeszcze doczytać, po co w monitorach stosuje się zwiększoną precyzję do nawet 14 bitów na kanał i jakie to ma skutki. Ewentualnie wytłumaczyć producentom błąd i uświadomić nabywców profi Eizo, Neców, Quato, Lacie po kilka do kilkanaście tys zł sztuka, że dali się nabić w butelkę. Dysponuję kontaktami w razie czego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 00:57
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak to wygląda poglądowo w 2407WFP/2407WFP-HC
    Rozumiem z tego, że owo HC to jakiś soft-proof innego medium, tak?
    Czy to po prostu oznaczenie jakiejś korekcji barwnej?

nie wystarczy jak kolory są zgodne z dokładności 0,1% ?
    Zgodne z czym?
    Istnieje różnica między przesyłaniem sygnału (bez strat) a jego modyfikacją (zazwyczaj stratną).

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?
    To ja tak moze troche obok tematyki.
    Zadalem sobie trud przeczytania kilku ostatnich stron tego watku.
    Strasznie fatalnie zaczal Pan swoja reklamowa (bo nie mam watpliwosci, ze innego celu nie ma) bytnosc na forum.
    Nie mi oceniac merytorycznosc Pana wypowiedzi, ale to co az kluje w oczy to marketingowy belkot, ktorego pelno w tekstach reklamowych.
    Tom stara sie operowac fachowymi pojeciami, ktore jak mniemam - powinny byc Panu znajome (skoro sprzedaje Pan takie doskonale monitory Dell).
    Kazda Pana odpowiedz to jakis zlepek mysli nieubranych w zdania (pomine forme odpowiedzi, interpunkcje, stylistyke itp.) i do tego na poziomie "napisze jakis belkot, byle brzmial fajnie i ludzie to i tak kupia...".
    Z jakiegos powodu profesjonalni graficy kupuja monitory z serii ColorEdge i sa z nich zadowoleni, za to nie znam nikogo w branzy graficznej, kto uzywalby monitorow produkowanych przez Della...
    Wielokrotnie powoluje sie Pan tutaj na jakies "sity z testami uzytkownikow", jako miarodajne zrodlo informacji.
    To kolejna kpina z nas uzytkownikow, bo w jaki sposob miarodajne ma byc, ze Pan Adam napisze "uwielbiam ten monitor, daje super ostry obraz", a Pan Zenek napisze "nienawidze go, odwzorowanie kolorow jest fatalne"?
    Swoja droga - jesli ktos sprzedajacy monitory, ktore pretenduja do profesjonalnych zastosowan, powoluje sie na jakies testy w Internecie, do tego nawet nie potrafiac podac zadnych linkow do wiarygodnych zrodel, to jest on dla mnie malo wiarygodny.

Jesli o mnie chodzi, to wystawil Pan fatalna opinie marce Dell, jako zatrudniajacej losowych ludzi do sprzedazy "specjalistycznej", co wiecej - z mocno zakorzenionymi nawykami marketingowymi...
    Ostatnio edytowane przez sal ; 08-08-2007 o 01:19
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Rozumiem z tego, że owo HC to jakiś soft-proof innego medium, tak? Czy to po prostu oznaczenie jakiejś korekcji barwnej?
    To jest "pokaz" jak "wygląda" (!) to zdjęcie na Dell 2470WFP w porównaniu do najnowszej wersji Dell 2407WFP-HC. ;-)

Jeśli chodzi o fakty, jest to prymitywny, spreparowany trick marketingowy, szeroko stosowany przez producentów monitorów i telewizorów. W tym Eizo też, żeby nie było, że jestem stronniczy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 01:33

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To jest "pokaz" jak "wygląda" (!) to zdjęcie na Dell 2470WFP w porównaniu do najnowszej wersji Dell 2407WFP-HC. ;-)

Jeśli chodzi o fakty, jest to prymitywny, spreparowany trick marketingowy, szeroko stosowany przez producentów monitorów i telewizorów. W tym Eizo też, żeby nie było, że jestem stronniczy.
    Bardziej mi się podoba pierwsza wersja. Ale to o kolorach.
    A co do tego ,,porównania'' - czy to możliwe, że fabrycznie ustawione monitory jednej firmy, w dodatku ,,z tych lepszych i droższych'' (chyba o takich tu jest, była mowa o 8kpln) mogą dawać tak bardzo różny obraz?
    Jeżeli tak, to nie mam wątpliwości, że to są monitory do celów amatorsko - rozrywkowych (gry, zabawy, wordpad)
    Ostatnio edytowane przez minek ; 08-08-2007 o 01:42

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    A co do tego ,,porównania'' - czy to możliwe, że fabrycznie ustawione monitory jednej firmy, w dodatku ,,z tych lepszych i droższych'' (chyba o takich tu jest, była mowa o 8kpln) mogą dawać tak bardzo różny obraz?
    Tak, to jest możliwe, a nawet całkiem normalne. Występuje to również w najdroższych i najlepszych, np w monitorach medycznych po 40 tys zł/szt. Istnieje szereg rozwiązań umożliwiających i ułatwiających ustawienie obu/kilku identycznie, bo na oko niekoniecznie musi się udać. Jeśli poda Pan marki i modele tych monitorów, podam najsensowniejszy sposób w tym konkretnym przypadku.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 01:54

Domyślnie

super jak pisałem i oczywiście nikt mnie nie słuchał ile i co ma dany monitor a jaki jest tego efekt to zupełnie inna sprawa. czasem coś droższego jest gorsze nie mówię że tu tak jest... ale zasypywanie klientów i słuchaczy fachowymi słówkami może przynieść skutek zafascynowania produktem nawet jeśli nie jest tego wart.... Mi nie chodzi o porównanie topowych mo0deli eizo do 2407WFP-HC tylko np do cenowego odpowiednika... bo jakoś nie chce mi się wierzyć w konkurencyjność eizo w przedziale poniżej 4000zł .. prosiłem o link do testu nikt mi go nie przedstawił.... zamiast tego dostałem litanię pojęć fachowych i terminologii... co i tak nie zmienia faktu że lepiej kupić coś co jest porównane do innych produktów niż zupełną niewiadomą - przypominam oczywisty fakt że nawet firma specjalizująca się od lat w danej dziedzinie potrafi wydać całkiem przeciętny produkt a nawet beznadziejny... A to ze eizo jest droższe widać po najtańszym modelu z 92% NTSC który kosztuje ponad 3 razy tyle co 2407WFP-HC

a to testy starego 2407WFP

HC oznacza HIGH COLOR 2407WFP-HC wyświetla "92% of NTSC and 96% of the Adobe RGB"

Tom1 zupełnie cię nie rozumiem napisalem że jest to zdjęcie poglądowe czyli przygotowane aby uwidocznić różnicę, gdyby było rzeczywiste to na swoim monitorze nie zobaczyłbyś żadnej różnicy.... wydawały by ci się takie same bo do tego musiałbyś mieć monitor z rozszerzoną paletą barw
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 08-08-2007 o 02:35

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jedno pytanie jeśli więcej kolorów o 35% nic nie daje to kto kupi wersje eizo high color za 8000zł ? Czy wy naprawdę uważacie za głupków producentów monitorów w tym EIZO ?

Tak, uważam ich za głupków ! ( Poza Eizo )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    super jak pisałem i oczywiście nikt mnie nie słuchał ile i co ma dany monitor a jaki jest tego efekt to zupełnie inna sprawa. czasem coś droższego jest gorsze nie mówię że tu tak jest... ale zasypywanie klientów i słuchaczy fachowymi słówkami może przynieść skutek zafascynowania produktem nawet jeśli nie jest tego wart.... Mi nie chodzi o porównanie topowych mo0deli eizo do 2407WFP-HC tylko np do cenowego odpowiednika... bo jakoś nie chce mi się wierzyć w konkurencyjność eizo w przedziale poniżej 4000zł .. prosiłem o link do testu nikt mi go nie przedstawił.... zamiast tego dostałem litanię pojęć fachowych i terminologii... co i tak nie zmienia faktu że lepiej kupić coś co jest porównane do innych produktów niż zupełną niewiadomą - przypominam oczywisty fakt że nawet firma specjalizująca się od lat w danej dziedzinie potrafi wydać całkiem przeciętny produkt a nawet beznadziejny... A to ze eizo jest droższe widać po najtańszym modelu z 92% NTSC który kosztuje ponad 3 razy tyle co 2407WFP-HC

a to testy starego 2407WFP

HC oznacza HIGH COLOR 2407WFP-HC wyświetla "92% of NTSC and 96% of the Adobe RGB"
    Konkurencja godna tylko tego monitorka !!! Ja bym się tym NTSC tak nie podniecał, gorszej jakościowo telewizji jeszcze nie widziałem !!!
    Ostatnio edytowane przez oszołom ; 08-08-2007 o 02:35 Powód: Automerged Doublepost
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Domyślnie

tak tylko ten skrót nie dotyczy telewizji

Jeśli sity nie podają wiarygodnych informacji, użytkownicy na tych sitach są podstawieni etc. to w takim razie dlaczego ludzie mają wierzyć w te informacje co są na forum jak na innych są fałszywe informacje? przecież ta cała dyskusja jest spreparowana i ludzie eizo prowadzą tu przygotowaną rozmowę... jakby ktoś nie wiedział pracuję w eizo !

Ja tez bym kupił Eizo lub coś podobnego ale w innej kategorii cenowej... bo to nie kategoria Eizo ....

Ja to nazywam efektem iphone, ludzie się podniecają i kupują telefon dotykowy z rozdzielczością 320x240 jakby to było cudo .. dotykowe już dawno temu były o lepszych rozdzielczościach a to nawet nie ma rozpoznawania głosów i innych rzeczy które od dawna są i to za 700$ czy nawet więcej kiedy to nie jest tyle warte nawet połowy.... kiedyś o lalki dla dzieci się zabijali ....

Wiadomo jak się nie ma argumentów to się rzuca fachowymi pojęciami i usiłuje ośmieszyć przeciwnika... jak widać eizo też bierze udział w wyścigu szczurów podając dynamiczny kontrast
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 08-08-2007 o 02:52

Strona 50 z 103 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów