Strona 4 z 103 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak dla mnie tańsze LCD to nadal porażka w stosunku do monitora CRT. Wystarczy obrobić zdjęcie na czymś takim i potem wywołać w labie - porównanie z taką samą fotą zrobioną na CRT to koszmar, to są różne zdjęcia! Nie mając kasy na bardzo dobry monitor LCD (taki EIZO np.) i odpowiednie przyrządy do tej częstej kalibracji to wolę jednak postawić na klasykę czyli CRT.
    FOTOINKWIZYTOR

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Jak dla mnie tańsze LCD to nadal porażka w stosunku do monitora CRT. Wystarczy obrobić zdjęcie na czymś takim i potem wywołać w labie - porównanie z taką samą fotą zrobioną na CRT to koszmar, to są różne zdjęcia! ....
    Jeśli monitor masz nieskalibrowany to... nic nie można powiedzieć. LCD jest dużo bardziej stabilny - właściwie kalibracja raz na pół roku (dla amatora) powinna wystarczyć. Na CRT niestety NIE. CRT trzeba kalibrować bardzo często inaczej będzie jak mówisz. To nie tak, że tańsze LCD jest do niczego. Tańsze LCD nieskalibrowane jest takie samo jak nieskalibrowany monitor. Do niczego. Niestety zasada, że im gorszy monitor tym bardziej potrzebuje kalibracji dalej obowiązuje

EDIT: zresztą autor wątku pytał o LCD do 2k PLN więc podałem przykład niezłego LCD w tej cenie. Dyskusja o wyższości świat.... nie ma sensu

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@Janusz Body:

Czy spotkałeś się może z takim LCD?

http://www.arest.pl/index.php?inc=pr...id=22&grupa=35

Porównywałem go z nienajgorszym CRT Philipsa (nieskalibrowanym sprzetowo) i wydawał mi się naprawdę niezły mimo że matryca TN. LCD z matrycami PVA są niestety wolne, więc raczej nadawać się będą do zdjęć i statycznych rzeczy. Co o tym sądzisz?
    Zdaję sobie sprawę, że niezwykle trudno kalibruje się LCD z matrycami TN, ale...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    [b]
    Czy spotkałeś się może z takim LCD?
    .. LCD z matrycami PVA są niestety wolne, więc raczej nadawać się będą do zdjęć i statycznych rzeczy...

Nie nie spotkałem się i wogóle bardzo mało wiem na temat tych PVA, TN itp.. Monitora z TN w życiu na oczy nie widziałem - może w sklepie. W sklepach monitory są strojone "pod publikę" zwykle z mocno podbitym niebieskim bo wydaje się wówczas ostro jak żyleta.

Mam Samsunga SyncMaster 214T (21") i jestem bardzo zadowolony - nie jestem specjalistą od elektroniki ani nie rozglądam się za nowym monitorem. Z tym "wolne" to bym dyskutował. Monitor mam do zdjęć (szybkość jest bez znaczenia) a grami bawię się raz na pół roku i to właściwie tylko symulatorami. To co daje PVA jest "więcej niż trzeba". Nie jest to może EIZO za 25k PLN ale do zdjęć więcej niż dobra a filmy też się ogląda bez problemu

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja będąc w sklepie porównywałem dwa monitory LCD: z matrycą TN i PVA. Na oba puszczony został jakiś film i na tym drugim (PVA) widać było przy szybszych akcjach "rozmazania". Te z matrycami TN są dużo tańsze, ale zastanawiające jest, czy naprawdę jest dużo gorsze odwzorowanie kolorów od tych z PVA? Dochodzi jeszcze jeden czynnik jak kąt widzenia - w TN jest tragicznie pod tym względem...

Miałem swego czasu link do świetnego serwisu o LCD, ale podczas inwentaryzacji moich zakładek gdzieś mi go wcięło

EDYCJA
    Znalazłem:
    http://www.mva.pl/
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 28-10-2006 o 12:39

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie nie spotkałem się i wogóle bardzo mało wiem na temat tych PVA, TN itp.. Monitora z TN w życiu na oczy nie widziałem - może w sklepie. W sklepach monitory są strojone "pod publikę" zwykle z mocno podbitym niebieskim bo wydaje się wówczas ostro jak żyleta.

Mam Samsunga SyncMaster 214T (21") i jestem bardzo zadowolony - nie jestem specjalistą od elektroniki ani nie rozglądam się za nowym monitorem. Z tym "wolne" to bym dyskutował. Monitor mam do zdjęć (szybkość jest bez znaczenia) a grami bawię się raz na pół roku i to właściwie tylko symulatorami. To co daje PVA jest "więcej niż trzeba". Nie jest to może EIZO za 25k PLN ale do zdjęć więcej niż dobra a filmy też się ogląda bez problemu
    Ja bym się zastanowił na Samsungiem 173P+ lub jak kto woli 193P+ wg mojej oceny są to chyba jedne z najlepszych "tanich" LCD.
    Narazie zbieram najednego z nich kasę, jak się uzbiera to się kupi.
    173P+ to jakieś 1400 PLN !!
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja będąc w sklepie porównywałem dwa monitory LCD: z matrycą TN i PVA. Na oba puszczony został jakiś film i na tym drugim (PVA) widać było przy szybszych akcjach "rozmazania". Te z matrycami TN są dużo tańsze, ale zastanawiające jest, czy naprawdę jest dużo gorsze odwzorowanie kolorów od tych z PVA? Dochodzi jeszcze jeden czynnik jak kąt widzenia - w TN jest tragicznie pod tym względem...

Miałem swego czasu link do świetnego serwisu o LCD, ale podczas inwentaryzacji moich zakładek gdzieś mi go wcięło

EDYCJA
    Znalazłem:
    http://www.mva.pl/
    Nie mam pewności ale zdaje się TN maja sporo mniejszy gamut od PVA (PVA i MVA to to samo - podobno, ktoś mi tak mówił - tylko MVA to patent Sony). Trzeba by było skalibrowac obydwa i obejrzeć gamuty. Kąt widzenia jest dość istotny ale w sumie do obróbki zdjęć to gamut i rozmiar matrycy ma znaczenie. 19" jest przyzwoite. Z moim 21" i 1600x1200 wcale nie uważam żebym miał za dużo.

EDIT: Żeby było śmieszniej EIZO do swoich monitorów pakuje matryce Samsunga

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=195
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-10-2006 o 14:16

Janusz,

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polecam NEC-a 1970NX - kosztuje ok.1500PLN, a jest wyposażony w świetną matrycę S-IPS. Osobiście pracuję na takim samym jak Janusz Body, Samsungu 214T (nb. opartym na niezgorszej matrycy S-PVA), ale wydaje mi się wręcz, że ten niepozorny NEC oferuje nieco lepszą jakość wyświetlanego obrazu.

Z uwagi na to, że dla mnie dobry monitor - to duży monitor z dużą rozdzielczością, rzuciłbym okiem na jego wersję 20" - NEC 2070NX, również na S-IPSie, ale już w rozdzielczości 1600x1200. Z tym ostatnim jednak nie miałem bezpośredniej styczności, więc nie daję gwarancji że jest równie dobry jak mniejsza wersja.

Osobiście uważam, że jak ognia należy unikać monitorów na matrycy TN - oglądałem kilka takich monitorów i ich jakość była TRAGICZNA!!! Nie są to tak ultraszerokokątne matryce jak PVA/MVA/S-IPS i jest to wyraźnie widoczne. Kolory wyświetlane są kiepsko. Nie chodzi mi tutaj o parametry, cyferki itp. marktingowe duperele - najlepiej postawcie sobie TN obok S-IPS to sami zobaczycie o co chodzi. Wg. mnie kompletnie nie nadają się do obróbki zdjęć!!!

Co do mitów odnośnie cudownej jakości monitorów CRT "ze złomu", to proponuję przestać się łudzić.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-10-2006 o 14:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Polecam NEC-a 1970NX - kosztuje ok.1500PLN, a jest wyposażony w świetną matrycę S-IPS. [...]
    A coś takiego, tylko 17 calowego?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A coś takiego, tylko 17 calowego?
    Obecnie NEC nie ma w ofercie 17" monitorów z matrycą S-IPS, wogóle nie wiem, czy takie matryce były produkowane. Alternatywą jest coś na matrycy S-PVA - np. Fujitsu-Siemens P17-2, choć osobiście zdecydowanie odradzam małe monitory do obróbki zdjęć!!! Ogólnie są niewiele tańsze i naprawdę zajmują niewiele mniej miejsca, zaś komfort pracy jest nieporównywalnie gorszy. Sam mając 21-kę bardzo tęsknie spoglądam na nowego 26" NEC-a 2690WUXi...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-10-2006 o 15:15

Strona 4 z 103 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów