Strona 49 z 103 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    tak zgadzam się , co nie zmienia faktu że 2407WFP-HC ma opinie bardzo dobre do wręcz entuzjastycznych a o eizo CG241W prawie nie ma opinii ... może to kwestia ceny a może wszyscy kupują della hehehe ....
    Proszę zejść na ziemię. Zachowuje się Pan, jak nakarmiony huraoptymistycznymi tekstami ze szkoleń marketingowych. Nikt Panu nie odmawia obronienia jakości Della 2407, ale na litość Boską, trochę faktów!

Tak to wygląda poglądowo w 2407WFP/2407WFP-HC
    To chwyt w styl:u "Spójrz jak to świetnie będzie wyglądać na nowym monitorze!". Z tym że oglądasz te rewelacje na swoim dotychczasowym. Tania sztuczka!
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

świetnie w takim razie poproszę o fakty porównawcze eizo i della z sieci z znanych sitów sieciowych nie użytkowników pojedyńczych.... bo tak można dyskutować i nic z tego nie wychodzi ...
    Ja nie rzucam skomplikowanymi terminami aby omamić czytających tylko wskazuję najprostsze rzeczy... powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić.... jeden kolor w tą czy we wtę pomyłki to mniejsze przekłamanie ....
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 07-08-2007 o 22:27

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Prawda jest taka, że jeśli jak Pan to zgrabnie ujął "istnieje konkretna potrzeba zweryfikowania efektu w możliwie najbardziej zbliżonej kolorystyce" to niestety, ale trzeba za tą przyjemność sporo zabulić.

W przypadku zastosowań graficznych i fotograficznych idealna zgodność kolorystyczna nie jest absolutnie niezbędna, więc użytkownik może być z takiego monitora zadowolony, z czego jednak niewiele wynika.

Domyślnie

niekoniecznie u mnie można zweryfikować jak zdjęcie wygląda.... bez bulenia .... niektórzy mówią że nie wiedzieli że tak dobrze może wyświetlać obraz monitor ... zresztą jak mówiłem graficy są zadowoleni... w końcu nie poraz pierwszy kupują delle ...

Zabawne pisałem o tym, że do ideału jest bardzo daleko jak mówiłem lcd zwykłe daje 35% kolorów jakie przeciętny (nie grafik) człowiek może zobaczyć.....

To zależy od podejścia także niektórzy nawet żarówki i świetlówki mają odpowiednie do prac graficznych bo z innym oświetleniem się inaczej kolor widzi.... to po co kupować coś gorszego za mniejsze pieniądze ? jeśli do tego dodamy jakość obrazu w stosunku do ceny to robi się dużo tych ale ....... ja myślę że za markę nie warto ginąć .... pamiętam jak Adaptec wypuścił macierze ATA i był 4 razy droższy i jednocześnie beznadziejny
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 07-08-2007 o 22:41

Domyślnie

To ja tylko dodam ze bedac "na kupnie" monitora chce miec mozliwosc przetestowania go dla swoich potrzeb i Dell, ktory prowadzi sprzedaz bezposrednia, kompletnie mi to uniemozliwia. Moze cos sie zmieni jak ruszy u nas ta fabryka, choc nie sadze, pewnie jedynie okres realizacji zamowienia sie skroci.
    Natomiast w przypadku Eizo nie ma takiego problemu, "moj zaprzyjazniony" sklep ma mozliwosc sprowadzenia kazdego egzemplarza na potrzeby testow.
    Dlatego zapewne wybiore Eizo, bo nie mam wyboru

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

niekoniecznie u mnie można zweryfikować jak zdjęcie wygląda.... bez bulenia .... niektórzy mówią że nie wiedzieli że tak dobrze może wyświetlać obraz monitor ... zresztą jak mówiłem graficy są zadowoleni... w końcu nie poraz pierwszy kupują delle ...

Zabawne pisałem o tym, że do ideału jest bardzo daleko jak mówiłem lcd zwykłe daje 35% kolorów jakie przeciętny (nie grafik) człowiek może zobaczyć.....
    "35% kolorów" to i tak jest w większości przypadków o wiele więcej, niż da się na czymkolwiek zreprodukować, więc z punktu widzenia przeciętnych zastosowań fotograficznych czy graficznych jest to bez znaczenia.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

świetnie w takim razie poproszę o fakty porównawcze eizo i della z sieci z znanych sitów sieciowych nie użytkowników pojedyńczych.... bo tak można dyskutować i nic z tego nie wychodzi ...
    Ja nie rzucam skomplikowanymi terminami aby omamić czytających tylko wskazuję najprostsze rzeczy... powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić.... jeden kolor w tą czy we wtę pomyłki to mniejsze przekłamanie ....
    1. Nie znam żadnych testów takiego typu. Wszak to zupełnie różne technicznie monitory. Podobnie jak (w tym rozmiarze) Eizo S2410, CE240W, CG241W, Nec 2690WUXi, SV2690. Bezpośrednie porównanie każdego monitora z 8 bitowym zapisem koloru, nawet najlepszego, wypada z reguły miażdżąco w porównaniu do dowolnego z programowalną tablicą LUT. Nie widzę żadnych przesłanek dlaczego miałoby być inaczej w przypadku 2407WFP-HC. Od 2407WFP różni się wszak tylko świetlówkami o lepszej czystości widmowej. Takich gwiazd sezonu już parę było. Są to monitory dla bardziej zasobnego amatora z niewielkimi wymaganiami, oczarowanego nowoczesnym ekranem.

2. Nie ma czegoś takiego jak "więcej kolorów". Każdy monitor ma wyświetlać 256 odcieni każdego kanału. Mniej lub bardziej poprawnie. Operowanie tego typu pojęciami trąci tanim marketingiem.

3. Fachowa terminologia pozwala na zrozumienie zjawisk/cech/mechanizmów. Im lepiej pozna się swoje potrzeby i je przeleje na możliwości monitora, tym większe prawdopodobieństwo dobrze wydanych pieniędzy. Wiedza ma w tym pomagać a nie przeszkadzać. Monitor "dobry i już" to mało wiarygodny argument, tym bardziej, że z ogólnodostępnych informacji wynika, że to może nie być wcale prawda. Wielu producentów, np Iiyama ma tendencję do ubarwiania własności monitorów, bez jakichkolwiek zmian technicznych. Swoją drogą, niech Pan rzuci okiem na fora audiofilskie, tam to dopiero jest specjalistyczna terminologia. :-)

powiem to tak więcej kolorów to większe pd przybliżenia właściwego bo można dokładniej dostroić....
    Proszę napisać, jak przeprowadziłby Pan owe "strojenie" w Dell 2407?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-08-2007 o 23:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To stwierdzenie jest fałszywe. Szeroki gamut potencjalnie może sprawić, że kolory są podobniejsze, może jednak równie dobrze sprawić, że są wręcz jeszcze mniej podobne.
    Chciałbym się dowiedzieć na podstawie jakiego monitora pan mówi że może byc gorzej !

Dell też jest programowalny, w trybie serwisowym można bardzo dużo się pobawić , to chyba nie jest konkurs na pojęcia fachowe i wymądrzanie się w nich

Dell też jest programowalny, w trybie serwisowym można bardzo dużo się pobawić , to chyba nie jest konkurs na pojęcia fachowe i wymądrzanie się w nich

Dell 2407WFP-HC ma 10bit LUT a nie 8bit !!!

Eizo S2410 NIE MA PROGRAMOWALNEJ LUT !!! Z TEGO CO PRZECZYTAłEM
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 08-08-2007 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chciałbym się dowiedzieć na podstawie jakiego monitora pan mówi że może byc gorzej !
    Na podstawie nieubłaganych praw logiki.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proszę o podanie nazwy profilera który obsługuje ten monitor.

Dell 2407WFP-HC ma 10bit LUT a nie 8bit !!!
    Proszę o podanie źródła. Mogę się mylić, choć nie ma jednoznacznych informacji o zastosowaniu wyświetlacza z 10 bitowym sterowaniem. Do tej pory, pomimo wykorzystywania takich w niektórych dotychczasowych modelach, zapis koloru w LUT monitor jest 8 bitowy. Szczerze wątpię by to się nagle zmieniło.

Eizo S2410 NIE MA PROGRAMOWALNEJ LUT !!! Z TEGO CO PRZECZYTAłEM
    Zatem nie doczytał Pan wszystkiego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-08-2007 o 00:25

Strona 49 z 103 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów