tak jak i każdy ma prawo do wygłaszania własnych opinii. ale nie ma w Twoim poście najważniejszego - odpowiedzi na zadane pytanie.
tak jak i każdy ma prawo do wygłaszania własnych opinii. ale nie ma w Twoim poście najważniejszego - odpowiedzi na zadane pytanie.
dns vel fotomonter
około 1500pln (dokładnie 1831 w wawie) jest dobry panoramiczny monitor NEC 20WGX2 PRO (matryca S-IPS, ciut starsza wersja bez pro ktorą aktualnie posiadam ma AS-IPS ktora jest ciut lepsza), odwzorowanie kolorów ma b.dobre.
na dobra sprawe jak kupiłem aparacik to bez kalibracji monitora zdjecia wygladaly identycznie jak te z fotolab'u (przyznam się ze wcześniej zajmowałem sie projektowaniem graficznym i monitor był akurat pod to zastosowanie kupiony).
jedynym mankamentem jaki mozna znalezc (nie wiem jak w wersji pro) jest jasna czerń i o ile w towarzystwie jaśniejszych barw jest to niezauważalne to jeżeli czerń rozkłada sie na więcej niż 50% pow. ekranu to jest to zauważalne.
w ogólnej ocenie monitor jest b.dobry
dla osób chcących się dowiedzieć wiecej nt. monitorów i matryc LCD zapraszam na watek:
http://forum.pclab.pl/t174882.html
nie znalazłem bardziej kompetentnego źródła informacji w internecie od tego
Ostatnio edytowane przez werek ; 18-07-2007 o 10:44 Powód: literóweczka
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Tom01 napisałeś "Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości."
Chcesz powiedzieć, że np. w tym sklepie http://monitory.mastiff.pl/kalibratory.php
sprzedają zupełnie to samo urządzenie, ale droższe o 300 PLN bez żadnego powodu (dodatkowych opcji, etc.).
Różnica to błogosławieństwo Eizo :-). A poważnie, kalibratory dystrybuowane przez Eizo są w normalnych cenach. Inne, w niższych cenach, są wynikiem ostrej wojny cenowej jaka się toczy od kilku tygodni pomiędzy jednym z importerów X-Rite, (Perfekt - oferuje oprócz towaru profesjonalne wsparcie) a polskim oddziałem angielskiej firmy Typemaker Inc (Color Confidence - niska cena). Nie wiadomo na razie, jak się to zakończy. W każdym razie jest okazja, żeby tanio kupić X-Rite.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Za czasów Gretaga to faktycznie znaczkiem można było rozróżnić. Obecnie nawet wygląda tak samo. Eizo kupuje od X-Rite partie kalibratorów i oferuje do sprzedaży z monitorami na zasadzie all-in-one. Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach. Na pewno są różne wersje Eye OnePro, mogą być oferowane dla Eizo ColorEdge, bez zaszytej licencji na Mach3.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2007 o 21:47