Strona 40 z 103 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Zastanawiam sie jeszcze nad Eizo S1961 jest bardzo podobny do S1931 ale ma większy kontrast. Czy jeszcze coś za nim przemawia?
    S1961 ma optycznie mniejszy kontrast niż S1931, niezależnie od tego co napisano w danych technicznych. Wynika to z innych poziomów bieli i czerni dostosowanych do innych warunków oświetlenia. Jest to monitor dedykowany do pracy w biurach maklerskich, bankach itd, gdzie zestawia się kilka monitorów (ultracienka ramka 7mm) i gdzie panuje dość wysoki poziom oświetlenia zewnętrznego. Jest to bardzo podobny monitor do Nec'a 1990FXp.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Obejrzałem sobie wczoraj dokładniej EIZO 1931, zdziwił mnie brak predefiniowanych ustawień (profili) dla filmu, tekstu, foto, etc. To w zasadzie ostatnio taki wygodny standard wśród LCD. Czy profile są dostępne w tym modelu a ja po prostu je przegapiłem czy też ich nie ma wcale?
    Nie przyglądałem się temu modelowi, ale wydaje mi się, że jeśli monitor ma być przeznaczony do obróbki foto (bo inaczej nie pisałbyś na tym forum?), to używanie predefiniowanych profili nie miałoby sensu po skalibrowaniu monitora.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Nie przyglądałem się temu modelowi, ale wydaje mi się, że jeśli monitor ma być przeznaczony do obróbki foto (bo inaczej nie pisałbyś na tym forum?), to używanie predefiniowanych profili nie miałoby sensu po skalibrowaniu monitora.
    Kalibruje się w "Custom" i przy przełączaniu trybów nie są one utracone. Nie ma więc przeciwwskazań do używania. Trzeba tylko pamiętać o przełączeniu z powrotem przy obróbce. Niektóre monitory profesjonalne mają nawet stosowną kontrolkę (nie osd) informującą o aktualnym trybie pracy.

Początki nałogu

Domyślnie

Bardzo dziękuję, wybieram Eizo S1931.

Pozdrowienia, swnw.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Też już miałem się zdecydować na Eizo S1931, a tu pokazał się EIZO 20 S2031W-K. Różnica w cenie dosyć duża, więc z pewnością trudno sie będzie zdecydować. No i czy ten wybór byłby lepszy? Monitor do foto (dla amatora), reszta zastosowań na drugim planie.... Co wybrać? Z góry dzięki za naprowadzenie na włąściwy tor.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Też już miałem się zdecydować na Eizo S1931, a tu pokazał się EIZO 20 S2031W-K.
    To 20-calowy monitor panoramiczny czyli optycznie mniejszy niż klasyczna 19-tka. Panoramy są bardzo komfortowe, ale duże, takie, aby wysokość (nie przekątna) ekranów była conajmniej taka jak ich klasycznych odpowiedników. Małe panoramy nadają się do filmów. Do pracy nieco gorzej.

Bywalec

Domyślnie

Witam,
    mam pytanie- co zrobić, aby głośniki w Eizo S1931 działały? Wkładam kabel muzyczny do wszystkich dostępnych portów muzycznych, a i tak monitor nie daje dźwięku. Głośność w monitorze jest na 20. Karta muzyczna to Sound Blaster bez podłączonych głośników. O czymś zapomniałem?
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez tom634 ; 15-07-2007 o 16:51

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    Witam,
    mam pytanie- co zrobić, aby głośniki w Eizo S1931 działały? Wkładam kabel muzyczny do wszystkich dostępnych portów muzycznych, a i tak monitor nie daje dźwięku. Głośność w monitorze jest na 20. Karta muzyczna to Sound Blaster bez podłączonych głośników. O czymś zapomniałem?
    Pozdrawiam.
    Mam ten monitor wypożyczony, głośniczki wypróbowałem i po połaczeniu zwykłym kabelkiem audio stereo działają, chociaż dźwięk jaki się z nich wydobywa jest symboliczny . Nie potrzebowałem robić niczego extra, połączyłem i zadziałało. Monitor jest znakomity, jestem pod wielkim wrażeniem i nie kupuję go natychmiast tylko dlatego bo własnie wyjeżdżam. Kolory rewelacyjne, ostrość, kontrast to samo. Zdjęcia, które niedawno dostałem i oglądając je na Samsungu SyncMaster 957 MB oceniałem jako niezbyt ostre i wymagające poprawy nasycenia odżyły i nie potrzebują już niczego . Przejścia między kolorami - niczego takiego nie mialem na CRT, wiele zdjęcć będe musiał zmienić w PS, dużo jest takich na które spojrzalem jak na nowe np. poziomy klucznik z katedry w Ratyzbonie zrobiony z ręki. To co napisał Tom01 to wszystko prawda. Ten monitor jest podobny do mojej Yamahy E 400 - dolna półka dla audiofilów.

Pozdrowienia swnw, specjalne dla Tom01.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 15-07-2007 o 20:51

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dzięki TomO1, czyli jednak Eizo 1931. Pozdrawiam.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

A ja mam pytanko z innej beczki. Czy któryś z użytkowników Toshib, w szczególności A8, próbował może podregulować sobie w miarę wbudowany LCD?

Niestety do dyspozycji jest oszałamiająca liczba kontrolek:
    i nawet ciężko stwierdzić chociażby jak ustawić to 6500K temperatury...
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 15-07-2007 o 20:34 Powód: Poprawka.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 40 z 103 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów