Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
Sluchaj, to moze warto uporzadkowac ta twoja mysl - co tak naprawde jest przeklamane?
Jesli postepujesz tak jak mowisz, to nie ma sily, twoj monitor
(chyba, ze jest popsuty, badz masz jakis problem natury software'owej
- robisz to na Windows, wiec mozliwosc taka jest) jest dobrze
skalibrowany.
snowboarder, ten monitor zapewne jest dobrze skalibrowany, bo już nic lepszego niż SpectraView Profiler nie da mu się zapodać, a w ogóle Nec ostatnio wypuścił specjalnie jako zestaw do fotografii własnie taki zestawik, jaki aktualnie doprowadza mnie do przedwczesnej siwizny: 2190UXi+GretagMacbeth Display 2+SpectraView Profiler

tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...

Wiec zaloz to za punkt wyjscia i wez sie za drukarke. Jaka to drukarka? Masz porzadne profile do papierow jakie
uzywasz? Masz kalibrator do drukarki?
nie chodzi o wydruki, lecz o odbitki - a lab jest ok, robiłam odbitki testowe w ProLabie [Wa-wa, Pasaż Śródmiejski], odbitki buraczkowe nie są

Nie rozumiem tez tej uwagi o "obrazie w aparacie".Masz na mysli to kompletnie bezuzyteczne LCD? To zaden punkt
odniesienia.
może masz rację i niepotrzebnie sie zasugerowałam tym, co pokazuje LCD w moim aparacie, ale zasugerowałam się, ponieważ ono wyświetla to, co zrobiłam [tzn. gdy ekspozycja i balans bieli są dobrze dobrane] - to głupie LCD dość dobrze oddaje to, co widzę w realu, kiedy robię zdjęcie

Twoim wzorcem w tym momencie musi byc monitor - reszte stroisz do niego.
może to dziwnie zabrzmi, ale moim wzorcem jest... rzeczywistość
a w rzeczywistości ludzie nie wyglądają jak poparzeni, beże nie są różowe, etc.

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
Sciagniaj FastStone Image Viewer (jest za darmo) i w settings wlacz obsluge CMS. Powinno sie wyswietlic dobrze czyli tak jak w PS (o ile osadzasz w PS profile kolorow a nie je wycinasz).
McKane, ściągnęłam, włączyłam obsługę CMS, jpgi mają osadzony profil sRGB i wyświetlają się tak samo jak w przeglądarce windowsowej, Irfanie, DPP i Zoom Browserze - czyli dalej podbite na czerwono

normalne, w miarę zgodne z rzeczywistymi kolory widzę na monitorze tylko w PSie, gdy jego przestrzeń jest określona jako sRG, albo gdy jest ignorowana na korzyść profilu zdjęcia [sRGB]

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Czy widząc ów ekran naciskasz "Measure" i korygujesz punkt bieli monitora do zadanego?
Nie chodziło mi o ręczne wpisanie 6500K w okienku, a ręczne doprowadzenie monitora do tej wartości.
Tom01, zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'

kombinowałam z różnymi temperaturami, gammami, jasnościami i za każdym razem monitor podbija czerwienie, poza PSem nie da się normalnie oglądać zdjęć - pod warunkiem, że PS nie wyświetla żadnego z wygenerowanych przez SpectraView Profilera profili, a zwykłe, 'prostackie' sRGB

aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?

a temu, kto rozwiąże zagadkę buraczkowego ścierwa pod tytułem 2190UXi, wysyłam duuuże piwo!