snowboarder, ten monitor zapewne jest dobrze skalibrowany, bo już nic lepszego niż SpectraView Profiler nie da mu się zapodać, a w ogóle Nec ostatnio wypuścił specjalnie jako zestaw do fotografii własnie taki zestawik, jaki aktualnie doprowadza mnie do przedwczesnej siwizny: 2190UXi+GretagMacbeth Display 2+SpectraView Profiler
tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...
nie chodzi o wydruki, lecz o odbitki - a lab jest ok, robiłam odbitki testowe w ProLabie [Wa-wa, Pasaż Śródmiejski], odbitki buraczkowe nie są
może masz rację i niepotrzebnie sie zasugerowałam tym, co pokazuje LCD w moim aparacie, ale zasugerowałam się, ponieważ ono wyświetla to, co zrobiłam [tzn. gdy ekspozycja i balans bieli są dobrze dobrane] - to głupie LCD dość dobrze oddaje to, co widzę w realu, kiedy robię zdjęcie
może to dziwnie zabrzmi, ale moim wzorcem jest... rzeczywistość
a w rzeczywistości ludzie nie wyglądają jak poparzeni, beże nie są różowe, etc.
McKane, ściągnęłam, włączyłam obsługę CMS, jpgi mają osadzony profil sRGB i wyświetlają się tak samo jak w przeglądarce windowsowej, Irfanie, DPP i Zoom Browserze - czyli dalej podbite na czerwono
normalne, w miarę zgodne z rzeczywistymi kolory widzę na monitorze tylko w PSie, gdy jego przestrzeń jest określona jako sRG, albo gdy jest ignorowana na korzyść profilu zdjęcia [sRGB]
Tom01, zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'
kombinowałam z różnymi temperaturami, gammami, jasnościami i za każdym razem monitor podbija czerwienie, poza PSem nie da się normalnie oglądać zdjęć - pod warunkiem, że PS nie wyświetla żadnego z wygenerowanych przez SpectraView Profilera profili, a zwykłe, 'prostackie' sRGB
aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?
a temu, kto rozwiąże zagadkę buraczkowego ścierwa pod tytułem 2190UXi, wysyłam duuuże piwo!