Strona 38 z 103 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    czyli wszystko tak, jak powiedziałeś
    i dalej kicha, kolory przekłamane w strone prosiaczkowatych różowości,
    różne od realu, obrazu w aparacie i od odbitek
    Sluchaj, to moze warto uporzadkowac ta twoja mysl -
    co tak naprawde jest przeklamane?
    Jesli postepujesz tak jak mowisz, to nie ma sily, twoj monitor
    (chyba, ze jest popsuty, badz masz jakis problem natury software'owej
    - robisz to na Windows, wiec mozliwosc taka jest) jest dobrze
    skalibrowany. Wiec zaloz to za punkt wyjscia i wez sie za drukarke.
    Jaka to drukarka? Masz porzadne profile do papierow jakie
    uzywasz? Masz kalibrator do drukarki?
    Nie rozumiem tez tej uwagi o "obrazie w aparacie".
    Masz na mysli to kompletnie bezuzyteczne LCD? To zaden punkt
    odniesienia. Twoim wzorcem w tym momencie musi byc monitor -
    reszte stroisz do niego.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

czy ktoś wie, gdzie jest hund begraben, skoro PS daje radę?
    [ustawienia: RAWy konwertowane do sRGB, working space w PS też sRGB,
    profil monitora: zalecany przez Neca, zgodny ze standardami ISO 3664 i Iso 12646]
    Sciagniaj FastStone Image Viewer (jest za darmo) i w settings wlacz obsluge CMS. Powinno sie wyswietlic dobrze czyli tak jak w PS (o ile osadzasz w PS profile kolorow a nie je wycinasz).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy widząc ów ekran naciskasz "Measure" i korygujesz punkt bieli monitora do zadanego?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Jasnosc tez mozesz obnizyc odrobine, 120 to dosc jasno moim zdaniem, raczej 100-110, ale to nie wplyneloby na balans bieli i tak..
    Skoro są problemy z kalibracją lepiej najpierw skalibrowac z wyższą jasnością. Jeśli będzie ok, można próbować z mniejszą. Pamiętajmy, że LCD w zasadzie może nie skalibrować się poprawnie poniżej 90-100cd/m^2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    po 1: wiem, ze D65 to Daylight 6500K
    ale ponieważ Tom01 pisał, żeby wprowadzić wartość temperatury ręcznie i pokazać screenshota, zrobiłam tak
    Nie chodziło mi o ręczne wpisanie 6500K w okienku, a ręczne doprowadzenie monitora do tej wartości.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-06-2007 o 22:02 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    i ja mam problem który mnie trapi od jakiegoś czasu, wszytko zaczęło się od momentu gdy padł mi procesor, po włożeniu nowego, wygląda to tak

wszystkie (w sumie czasami w niektórych aplikacjach to nie występuje lub występuje w mniejszym stopniu)literki są otoczone jakimiś duszkami, poświata, cień, czy jak by to fachowo nazwać, pomijając że jest to bardzo denerwująco to strasznie męczy to wzrok.
    Czy u was widać to na załączonym zrzucie ekranu, czy też nie ??
    próbowałem wszelakich ustawień, lecz nigdy żadnych dodatkowych softów, tylko to co mam standardowo, czyli ustawienia w monitorze, windzie, + jakiś tam ekstra panel sterowania nvidi.

Zastanawiam się czy to można ustawić programowo, czy procek nie spalił się przypadkiem, było jakieś przepięcie w sieci i ucierpiał i monitor, może już tylko serwis
    U mnie nic złego nie widać.
    Jeśli Twój monitor to LCD, to stawiam na to, że masz rozdzielczość grafiki ustawioną na inną niż rozdzielczość natywna monitora - monitory LCD tak naprawdę nie lubią innych rozdzielczości niż ta nadana przez fabrykę, czyli maksymalna.
    Sprawdź jaka jest maksymalna rozdzielczość Twojego monitora i taką samą ustaw w "panel sterowania -> ekran -> ustawienia".
    Jeśli problem nie zniknie, to znaczy, że jest głębszy i pewnie nie obędzie się bez serwisu.

Domyślnie

Właśnie zakupiłem monitor Dell 24" 2405. Co powiecie o tym monitorze? Mam nadzieję, że nie jest beznadziejny Tego bym nie zniósł Jeszcze go nie mam więc jeszcze nie wiem jak sie zachowuje, ale jak pomyślę o jego rozdzielczości..., ehh

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sluchaj, to moze warto uporzadkowac ta twoja mysl - co tak naprawde jest przeklamane?
    Jesli postepujesz tak jak mowisz, to nie ma sily, twoj monitor
    (chyba, ze jest popsuty, badz masz jakis problem natury software'owej
    - robisz to na Windows, wiec mozliwosc taka jest) jest dobrze
    skalibrowany.
    snowboarder, ten monitor zapewne jest dobrze skalibrowany, bo już nic lepszego niż SpectraView Profiler nie da mu się zapodać, a w ogóle Nec ostatnio wypuścił specjalnie jako zestaw do fotografii własnie taki zestawik, jaki aktualnie doprowadza mnie do przedwczesnej siwizny: 2190UXi+GretagMacbeth Display 2+SpectraView Profiler

tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...

Wiec zaloz to za punkt wyjscia i wez sie za drukarke. Jaka to drukarka? Masz porzadne profile do papierow jakie
    uzywasz? Masz kalibrator do drukarki?
    nie chodzi o wydruki, lecz o odbitki - a lab jest ok, robiłam odbitki testowe w ProLabie [Wa-wa, Pasaż Śródmiejski], odbitki buraczkowe nie są

Nie rozumiem tez tej uwagi o "obrazie w aparacie".Masz na mysli to kompletnie bezuzyteczne LCD? To zaden punkt
    odniesienia.
    może masz rację i niepotrzebnie sie zasugerowałam tym, co pokazuje LCD w moim aparacie, ale zasugerowałam się, ponieważ ono wyświetla to, co zrobiłam [tzn. gdy ekspozycja i balans bieli są dobrze dobrane] - to głupie LCD dość dobrze oddaje to, co widzę w realu, kiedy robię zdjęcie

Twoim wzorcem w tym momencie musi byc monitor - reszte stroisz do niego.
    może to dziwnie zabrzmi, ale moim wzorcem jest... rzeczywistość
    a w rzeczywistości ludzie nie wyglądają jak poparzeni, beże nie są różowe, etc.

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Sciagniaj FastStone Image Viewer (jest za darmo) i w settings wlacz obsluge CMS. Powinno sie wyswietlic dobrze czyli tak jak w PS (o ile osadzasz w PS profile kolorow a nie je wycinasz).
    McKane, ściągnęłam, włączyłam obsługę CMS, jpgi mają osadzony profil sRGB i wyświetlają się tak samo jak w przeglądarce windowsowej, Irfanie, DPP i Zoom Browserze - czyli dalej podbite na czerwono

normalne, w miarę zgodne z rzeczywistymi kolory widzę na monitorze tylko w PSie, gdy jego przestrzeń jest określona jako sRG, albo gdy jest ignorowana na korzyść profilu zdjęcia [sRGB]

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Czy widząc ów ekran naciskasz "Measure" i korygujesz punkt bieli monitora do zadanego?
    Nie chodziło mi o ręczne wpisanie 6500K w okienku, a ręczne doprowadzenie monitora do tej wartości.
    Tom01, zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'

kombinowałam z różnymi temperaturami, gammami, jasnościami i za każdym razem monitor podbija czerwienie, poza PSem nie da się normalnie oglądać zdjęć - pod warunkiem, że PS nie wyświetla żadnego z wygenerowanych przez SpectraView Profilera profili, a zwykłe, 'prostackie' sRGB

aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?

a temu, kto rozwiąże zagadkę buraczkowego ścierwa pod tytułem 2190UXi, wysyłam duuuże piwo!

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

zrobiłam, jak mówisz, ale nie ma żadnej różnicy w otrzymanym profilu - efekt jest identyczny, gdy wymierzam sobie temperaturę [czy to do 5000K, czy do 6500K] i gdy zadaję ją Profilerowi 'expresowo'
    Uścislijmy. Jeśli podajesz ręcznie temperaturę, korekcję robisz na monitorze w jego menu wag kolorów? Profiler podaje na bieżąco korekty i widać wprost czy wychodzi jakaś dominanta czy nie.

aha, mam pytanie - znalazłam w Windowsach LUTLOADER.EXE-3895c306.pfm - czy jest możliwe, że on się 'kłóci' z LUT-loaderem Profilera i psuje jego robotę?
    A sprawdź po prostu na innym komputerze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

tak więc jest dobrze skalibrowany, tylko że cały czas wyświetla kolor skóry na buraczkowo...
    OK, sluchaj, mysle, ze nie do konca rozumiesz pelnego procesu...
    Jesli zalozysz, ze monitor jest dobrze skalibrowany, to nie ma czegos
    takiego, jak :"wyświetla kolor skóry na buraczkowo".
    To znaczy, ze twoje zdjecie ma zle kolory, nie monitor zle wyswietla.

Ja postabilbym tak: skalibrowalbym moj monitor w nocy, bez zadnego
    zrodla swiatla - moim zdaniem jest to najbezpieczniejsza metoda
    unikniecia wszelkiego przeklamania spowodowanego zrodlem swiatla.
    Od zawsze robia tak u mnie w studio z sukcesem.
    Oczywisce wylaczylbym wszelkie software'owe "wspomaganie" z innych
    zrodel, zadnych Adobe Gamma, czy innych driverow, ktore pachna
    jakas kalibracja Windows ci moze zaladowac a propos innych programow.

Po czym obrobilbym zjecie by dobrze wygladalo na tym monitorze -
    C1, CS3, co tam uzywasz, zrob skore tak, by wygladala dobrze.
    Po czym zaladowalbym takie zdjecie online i probowalbym je obejrzec
    na maksymalnej ilosci roznych monitorow, w pracy, u znajomych,
    w bibliotece. Oddalbym taki plik do Labu, ktoremu ufasz i kazal wydrukowac
    bez zadnych dodatkowych korekcji na kilku rodzajach papierow.

Wtedy mialbym jako taki poglad co naprawde sie dzieje.
    Jesli jest OK, to OK :-)
    Jesli nie, to pomysl z innym komputerem jest napewno dobry.
    Wszystkie kroki od nowa.
    Jesli nie, to monitor do oddania.

Wiecej pomyslow nie mam, a jak widzisz staram sie...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.
    Przeczytałem z uwagą cały wątek bo żegnam się z moim wysłużonym CRT. Waham się między Eizo S1931, a Eizo S2111W - do przemyślenia - ze wskazaniem na ten ostatni . Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną. Parę lat temu był to duży problem - inne czętotliwości wyświetlane były z dużymi zniekształceniami - dlatego kupilem CRT. Jak jest teraz? Bo zdjęcia na 1600 x 1200 wyglądają świetnie, ale okna i czcionki różnych aplikacji są bardzo pomniejszone, a nie wszystkie mają możliwość skutecznej regulacji. Jestem pod wrażeniem twoich fachowych, konkretnych komentarzy Tom01, zwykle na forach spotyka się poezję .

Pozdrowienia, swnw
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 08-07-2007 o 07:18

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Zauważylem, że nikt nie podjął tematu zmiany częstotliwości z natywnej na inną.
    Hmm... z kontekstu wynika że chodzi Panu o rozdzielczość, a nie częstotliwość. Co do częstotliwości, sugeruję lekturę:
    http://monitory.mastiff.pl/faq.php?I...f156c2b5790034

Co do rozdzielczości, ona jest zawsze stała dla danego typu i modelu ekranu. Podobnie w kineskopowych i LCD, tyle że w kineskopie nie widać czy monitor pracuje z naturalną rozdzielczością kineskopu czy nie, gdyż obraz jest zawsze nieostry. W LCD widać to znacznie bardziej, gdyż obraz w rozdzielczości naturalnej jest ostry idealnie a w innych nie. Generalnie LCD powinno się dobierać tak, aby pracować w naturalnej. Inne powodują utratę jednej z najważniejszych cech tego typu monitorów. Jeśli jednak ma Pan potrzebę używania monitora z różnymi rozdzielczościami, sugeruję wybierać z jak najmniejszą plamką. Interpolacja jest wówczas najlepsza. Jednak mała plamka to mniejsze elementy ekranowe, co Pan zauważył, a nie każdy to toleruje. Trzeba to wypośrodkować. Ideałem jest ekran duży z dużą rozdzielczością. Wilk syty i owca cała.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-07-2007 o 11:10

Strona 38 z 103 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów