Strona 36 z 103 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    mam wyrzucić z drivers w Windowsie te wszystkie AdobeRGB, ProPhoto, WideGamutRGB, sRGB, etc? wyczyścić cały folder color?
    Niekoniecznie fizycznie. Ważne alby w "zarządzaniu kolorem" ustawień zaawansowanych ekranu nie było nic, co nie jest związane z tym monitorem.

prosze o podpowiedź, gdzie szukać, będzie mi łatwiej i co to są 'podobne PowerStripy' i gdzie ich szukać?
    Wszelkie oprogramowanie ingerujące w kartę graficzną. Szczególnie "gamma loadery" i programy do grzebania się w wagach kolorów podstawowych, jasności itp. Szukać trzeba oczywiście w zainstalowanych aplikacjach.

to czym są zmiany kontrastu na monitorze, które obserwuję, regulując kontrast?
    Regulator kontrastu to regulacja poziomu bieli. Regulacja jaskrawości to regulacja poziomu czerni. To definicja. Jest odwrotnie niż wynika z potocznego rozumienia jaskrawości i kontrastu. No i jaskrawość i jasność to nieco co innego. W monitorze CRT na te dwie wielkości można wpływać niezależnie, w monitorze LCD można regulować tylko poziom bieli i robi się to przez regulację mocy lamp. Jednak czerń zmienia się również w takim wypadku i w wyniku tego kontrast ekranu zmienia się odrobinę samoczynnie. Teoretycznie powinien być stały, ale jest pewną funkcją zmian jaskrawości. Dzieje się tak gdyż przez czerń ekranu zawsze przebija się jakaś ilość światła. Faktycznie regulator jaskrawości jest jednocześnie niechcący trochę regulatorem kontrastu. Z przyzwyczajenia ludzi wynika że zbędny w tym przypadku, regulator kontrastu to jest coś normalnego i korzystając z okazji podpina się pod to "obcinanie matrycy". Jest to pseudo-ratunek we wszystkich monitorach zbyt mocno świecących, ale geneza jest bardziej perfidna. Mając taki "regulator" można robić super jasne monitory ze słabą regulacją mocy podświetlenia, czyli bardziej oczojebne na wystawie i tańsze. "Obcinanie" czyli wstępne spolaryzowanie komórki LCD powoduje ze przepuszcza ona mniej światła, ale znacznie zubaża dostepną paletę, zwiększa czas reakcji, oraz, co najważniejsze rujnuje stosunki jasności.

dobra, przyznam, że nie wiem, jak to sprawdzić
    myślałam, że skoro działa, to się wykrywa :smile:
    We własnościach monitora ma być jego model. Jeśli pojawił się sam, znaczy działa.

troche zbyt lapidarnie jak dla mnie, obawiam się
    czy mógłbyć rozwinąć?
    Po poprawnym ustawnieniu monitora odchyłki dE średnio nie powinny przekraczać 3. Wynik obliczy program, który podałem wcześniej. Oczywiście niezbędny jest do tego kalibrator.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-06-2007 o 23:08
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli
    Im bardziej zaawansowane narzędzie, tym wymagana większa wiedza jak tego użyć. Przy czym, są monitory mniej i bardziej wymagające. Sprzęt, który kupiła energia_ki, należy do drugiej grupy. Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka. No i oczywiście najlepiej mieć po zakupie fachowe wsparcie, aby samemu nie wyważać otwartych drzwi.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
    Ma to jakieś znaczenie ?.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
    Ma to jakieś znaczenie ?.
    W monitorach lepszych klas jest wbudowany. Większy pobór prądu, kilka napięć, bardziej skomplikowana budowa zasilacza nie sprzyja wykonywaniu jako zewnętrzny.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    są monitory mniej i bardziej wymagające. (...)Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka.
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).
    Sądząc ze stosunkowo ubogiego menu nastaw jakie posiada Eizo S1931 myślę, że jest to zdecydowanie grupa pierwsza.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.

Bywalec

Domyślnie Monitor LCD do 1000-1300zł

Witam!

Chcę kupić moniotr lcd, będe miał na ten cel około 1000, max 1300zł
    Zastanawiam się czy raczej pójść w stronę rozdzielczości 1600*1200 która by się przydała bo 1280*1024 jest czasami za mało ale da się przeżyć, kosztem matrycy TN zamiast MVA którą mogę mieć przy rozdzielczości 1280*1024

Zastanawiam się nad tymi trzema modelami:
    20" Samsung SyncMaster 204B no i tutaj mam 1600*1200 ale matryca TN
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,24390/

No i dwa z matrycą MVA ale za to 1280*1024
    19" Samsung SyncMaster 970P
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,23333/

19" BenQ FP93GP
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,41321/

W tej chwili pracuje na starym modeli lcd belinea 17, 1280*1024 matryca TN ale sprzed około 2 lat, lub na baaardzo starym CRT 21' Sony który jest... dość słaby (lepiej pracuje mi się na Belinei)

Czy odczuję różnicę w jakości obrazu (kolor, kontrast) pomiędzy moją Belineą (stara matryca TN) a tym samsungiem 204B z matrycą TN?

pozdrawiam
    wiwo

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    Chcę kupić moniotr lcd, będe miał na ten cel około 1000, max 1300zł (...) Samsung SyncMaster 204B (...) Samsung SyncMaster 970P (...) 19" BenQ FP93GP
    Nie napisał Pan do jakich celów ma służyć nowy monitor.

Strona 36 z 103 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów