I ja po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na EIZO 1931:-) Potwierdzam, na amatorze takim jak ja robi wielkie wrażenie.
I ja po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się na EIZO 1931:-) Potwierdzam, na amatorze takim jak ja robi wielkie wrażenie.
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl
To może i ja się przylączę do wątku z zestawem pytań, mam możliwość nabycia w dość sensownej cenie jednego z tych monitorów:
NEC MultiSync 2170NX lub NEC MultiSync 2070NX
jak bardzo sensowne do zastosowań grafinyczh są matryce tych 2 modeli ?
(ewentualnie jeśli ktoś chcialby polecac coś innych firm <= 2300pln, to wymagania: 20"+, 1600x1200 minimum, konieczne 4:3, dobre kolory, DVI-D i ewentualnie pivot);
W dzisiejszych czasach nie jest sensowny zakup do grafiki żadnego monitora z 8 bitowym lub węższym kodowaniem koloru. Modele Nec serii 70 to sprzęt optymalizowany do pracy w biurach i uwzględniające specyfikę pracy/aplikacji/oświetlenia w takich warunkach. Kupno takiego do grafiki lub fotografii to strzał kulą w płot.
Matryca nie ma prawie żadnego wpływu na ocenę przydatności monitora do konkretnych zastosowań. Walory monitora mogą być znacząco różne pomimo zastosowania tego samego ekranu. Podobnie jak zastosowanie silnika spalinowego w maszynach. Może być taki sam w motopompie strażackiej i w samochodzie terenowym. Wszystko zależy od konstrukcji, a przede wszystkim założeń projektowych i przeznaczenia. Wybór urządzenia wg takiego szczątkowego kryterium może prowadzić do kosztownych pomyłek.
Nie ma monitora spełniającego ww warunki. Najbliższe to Nec 2090UXi i Eizo S2000.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jeszcze jedno pytanie do Tom01.
Monitor 21,3" NEC 2170 NX na matrycy PVA.
Byłbym wdzięczny za opinię na temat tego urządzenia.
Nie ukrywam, że przekątna 21,3" jest bardzo pociągająca, a i firma NEC też nie od "macochy".
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-06-2007 o 20:34
jak napiszę, jaki mam problem z monitorem, to niechybnie usłyszę, że 'daj chłopu zegarek, a będzie go kłonicą nakręcał', ale napiszę i tak![]()
otóż idąc za dobrymi radami, porzuciłam mój stary kiepski monitor Benq i nabyłam Neca 2190UXi - fakt, jakość obrazu palce lizać, mogłabym na nim wojnę kameleonów oglądać i nic by mi nie umknęło, żaden szczegół
w czym więc problem? ano w tym, że na tej zabawce nie da się zdjęć obrabiać, bo od razu są cudne piękne, a ja aż mdleję z zachwytu, jaka to ja genialna jestem i jakie powalające zdjęcia mi wychodzą... niestety, one są takie tylko na moim monitorze, na wszystkich innych już 'zdychają' i to radykalnie, kolory są sprane, brudne, mdłe, nie mogę nikomu wysłać takich zdjęć, ani dać do labu, bo efekty są opłakane
postarałam się 'zgasić' monitor [zjechałam z jasnością i kontrastem, zdjęłam trochę czerni], przestawiłam na sRGB, ustawiłam też sRGB w aparacie i w Photoshopie [tak, wiem, w ten sposób drastycznie ograniczam gamut - tylko że nie mogę sobie pracować w ProPhoto, a potem dostawać zawału na widok tego, co robi się ze zdjęcia przekonwertowanego do sRGB, żeby je wysłać, wstawić do Sieci, czy zrobić z niego odbitkę] - i nadal jest za żywo, za ładnie, za dobrze, i dalej obrobione na tym monitorze zdjęcia wyglądają fatalnie na innych![]()
może to dziwny problem, nie wiem, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi podpowiedział, jak się z nim uporać
Obserwujesz typowy objaw monitora LCD. Mówiąc niefachowo, zbyt przekontrastowany obraz, a fachowo, źle skopensowana lub zniekształcona charakterystyka transmitancyjna ekranu. To co widzisz jako zbyt kontrastowe i kolorowe w rzeczywistości takie nie jest.
Recepta, wybacz łopatologiczność - może to są oczywiste rzeczy, ale czasem problemem jest jakiś detal:
- Przywrócić ustawienia fabryczne monitora.
- Wyzerować zarządzanie kolorem karty graficznej - krzywe gamma, jasność etc.
- Wywalić profile systemowe - wszystkie.
- Wywalić Adobe Gamma Loader i podobne PowerStripy.
- Zmniejszyć jasność do poziomu 90-120 cd/m2.
- Nie tykać "kontrastu", a broń Boże nie zmniejszać go poniżej 50%. Uwaga: Regulator kontrastu to oszustwo. Kontrastu w monitorze LCD nie da się regulować.
- Sprawdzić czy chodzi DDC/CI tzn czy monitor wykrywa się samodzielnie w systemie. Jest to ważne do następnych kroków.
- Ustawić temperaturę i gamma na tryb programowany (P) w menu serwisowym.
- Zadać Spectraview Profilerem (może być wersją trial) 6500K, gamma 2,2, biel w podanym zaresie zależnie od oświetlenia, czerń na min.
- Skalibrować i powiesić kolorymetr.
- Zbadać poprawność nastaw, dE < 3.
- Ma być dobrze!
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-06-2007 o 21:20
łopatologicznośc wybaczam i proszę o jeszcze :-D
bo wcale nie było jej za dużo
"Wywalić profile systemowe - wszystkie."
mam wyrzucić z drivers w Windowsie te wszystkie AdobeRGB, ProPhoto, WideGamutRGB, sRGB, etc? wyczyścić cały folder color?
"Wywalić Adobe Gamma Loader i podobne PowerStripy."
prosze o podpowiedź, gdzie szukać, będzie mi łatwiej
i co to są 'podobne PowerStripy' i gdzie ich szukać?
"Zmniejszyć jasność do poziomu 90-120 cd/m2."
wyświetla mi się w procentach, a nie w candelach,
ale to nie problem, bo skoro monitor ma 280 cd/m2, to już to sobie przeliczę :smile:
"Nie tykać "kontrastu", a broń Boże nie zmniejszać go poniżej 50%. Uwaga: Regulator kontrastu to oszustwo. Kontrastu w monitorze LCD nie da się regulować."
nie da się??
to czym są zmiany kontrastu na monitorze, które obserwuję, regulując kontrast?
"Sprawdzić czy chodzi DDC/CI tzn czy monitor wykrywa się samodzielnie w systemie. Jest to ważne do następnych kroków."
dobra, przyznam, że nie wiem, jak to sprawdzić
myślałam, że skoro działa, to się wykrywa :smile:
"-Ustawić temperaturę i gamma na tryb programowany (P) w menu serwisowym.
- Zadać Spectraview Profilerem (może być wersją trial) 6500K, gamma 2,2, biel w podanym zaresie zależnie od oświetlenia, czerń na min.
- Skalibrować i powiesić kolorymetr."
nareszcie coś, co rozumiem :smile:
"Zbadać poprawność nastaw, dE < 3."
troche zbyt lapidarnie jak dla mnie, obawiam się
czy mógłbyć rozwinąć?
"Ma być dobrze!"
oby! :smile:
wielkie dzięki za odpowiedź, Tom01