Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał
    Różnica w jakości obrazu wynika z technologii wyświetlania: plamki, piksele itd. Pisałem to już w innym wątku. Kiedy zdjęcia ogladane na CRT są ładne, to na LCD widać już przeostrzenia, efekty kompresji, szumy itd.

Sandman
    Guest

Domyślnie

Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.

Wiem że zaraz mnie zakrzyczycie, że Szajsung, że tani i badziewny ale w tej kategorii cenowej uważam wymiata. Pewnie EIZO za cenę dwa razy większą będzie dwa razy lepszy (co to znaczy?) tylko czasem budżet naprawdę jest określony precyzyjnie i pozwala na ruchy w zakresie bardziej 10 niż 100%...

Byłbym zapomniał - wymiata bez problemów po DVI z moim "wypasionym" Radeonem 9600...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sandman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.
    Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać". To jest logicznie niemożliwe. Główne cechy to bardzo wąska charakterystyka kątów w pionie, skutkująca przyciemnieniem dolnej lub górnej części ekranu do efektu negatywu włącznie. Ponadto liczne przebarwienia, pasma macha, migotanie frc, tragiczna charakterystyka gamma itp.

Monitor, szczególnie po przesiadce z wysłużonego CRT, może robić duże wrażenie wielkością i swoim mocnym, przekontrastowanym obrazem, ale nie ma to nic wspólnego z jakością.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 15:42
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać".
    Moze wymiatac ale to zalezy od subiektywnego postrzegania jak i poziomu potrzeb. Dla jednych Canony serii Axxx wymiataja a dla innych dopiero jedynka z lka.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Moze wymiatac ale to zalezy od subiektywnego postrzegania jak i poziomu potrzeb.
    Nie może "wymiatać" w kontekście problematyki poruszanej na tym forum i w tym wątku. Ujmując nawet bardziej ogólnie, podobnie nie może "wymiatać" rower z hipermarketu za 129 zł lub wynalazki z TV Mango. Poniżej pewnego poziomu jakościowego rzecz "wymiatająca" ma problemy z realizacją swojej podstawowej funkcjonalności. Nie mówiąc o niuansach.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-05-2007 o 15:27

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie może "wymiatać" w kontekście problematyki poruszanej na tym forum i w tym wątku.
    W tym kontekscie nie. Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba i ktory tym szczesciem chce sie podzielic, i o takim kontekscie ja mowie.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba
    Trzymajmy się pewnych granic, wynikających z tematyki forum. W innym wypadku na pytanie o monitor wyskoczy stu zadowolonych użytkowników Belino-aceów z kontrastem 7000:1, jasnością 500cd/m2 i czasem 0,1 ms z teksem "polecam mój monitor wymiata". Szczęście w oczach posiadacza, nie jest wiarygodnym wyznacznikiem jakości. Proszę o konkretne liczby, zalety i wady, nad którymi możemy się wspólnie zastanowić i podjąć dyskusję.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W tym kontekscie nie. Ale moze wymiatac dla zadowolonego kupca i uzytkownika ktoremu nic wiecej do szczescia nie potrzeba i ktory tym szczesciem chce sie podzielic, i o takim kontekscie ja mowie.
    Nie ma takiej opcji, żeby matryca TN mogła wymiatać w zastosowaniach graficznych/fotoedycyjnych. Tom01 prezentuje faktycznie dość pedanteryjne i bezkompromisowe podejście do tematu monitorów do zastosowań graficznych, ale tu akurat trudno nie przyznać mu racji. O ile przeciętny śmiertelnik niekoniecznie zauważy różnicę między względnie dobrym monitorem a superskalibrowanym, referencyjnym potworem, wyświetlającym AdobeRGB, o tyle różnica między monitorem TN a monitorem na czymkolwiek innym naprawdę daje po oczach...

Uprawnienia umieszczania postów