Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.
Wiem że zaraz mnie zakrzyczycie, że Szajsung, że tani i badziewny ale w tej kategorii cenowej uważam wymiata. Pewnie EIZO za cenę dwa razy większą będzie dwa razy lepszy (co to znaczy?) tylko czasem budżet naprawdę jest określony precyzyjnie i pozwala na ruchy w zakresie bardziej 10 niż 100%...
Byłbym zapomniał - wymiata bez problemów po DVI z moim "wypasionym" Radeonem 9600...![]()
Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać". To jest logicznie niemożliwe. Główne cechy to bardzo wąska charakterystyka kątów w pionie, skutkująca przyciemnieniem dolnej lub górnej części ekranu do efektu negatywu włącznie. Ponadto liczne przebarwienia, pasma macha, migotanie frc, tragiczna charakterystyka gamma itp.
Monitor, szczególnie po przesiadce z wysłużonego CRT, może robić duże wrażenie wielkością i swoim mocnym, przekontrastowanym obrazem, ale nie ma to nic wspólnego z jakością.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 15:42
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nie może "wymiatać" w kontekście problematyki poruszanej na tym forum i w tym wątku. Ujmując nawet bardziej ogólnie, podobnie nie może "wymiatać" rower z hipermarketu za 129 zł lub wynalazki z TV Mango. Poniżej pewnego poziomu jakościowego rzecz "wymiatająca" ma problemy z realizacją swojej podstawowej funkcjonalności. Nie mówiąc o niuansach.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-05-2007 o 15:27
Trzymajmy się pewnych granic, wynikających z tematyki forum. W innym wypadku na pytanie o monitor wyskoczy stu zadowolonych użytkowników Belino-aceów z kontrastem 7000:1, jasnością 500cd/m2 i czasem 0,1 ms z teksem "polecam mój monitor wymiata". Szczęście w oczach posiadacza, nie jest wiarygodnym wyznacznikiem jakości. Proszę o konkretne liczby, zalety i wady, nad którymi możemy się wspólnie zastanowić i podjąć dyskusję.
Nie ma takiej opcji, żeby matryca TN mogła wymiatać w zastosowaniach graficznych/fotoedycyjnych. Tom01 prezentuje faktycznie dość pedanteryjne i bezkompromisowe podejście do tematu monitorów do zastosowań graficznych, ale tu akurat trudno nie przyznać mu racji. O ile przeciętny śmiertelnik niekoniecznie zauważy różnicę między względnie dobrym monitorem a superskalibrowanym, referencyjnym potworem, wyświetlającym AdobeRGB, o tyle różnica między monitorem TN a monitorem na czymkolwiek innym naprawdę daje po oczach...