Strona 31 z 103 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    z naprawę porządnymi CRT jest już krucho....jak chciałem kupić 21' za jakąś rozsądną cenę tzn do 3000zł to puchy takie,(...) LCD tyle że te naprawdę dobre to wydatek rzędy 3000 złociszy i więcej.
    Czyli dobry CRT kosztował niegdyś tyle samo co dobry LCD teraz. Skąd więc rozsądne 3 tys za CRT i 3 tys za LCD w Twojej wypowiedzi?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Natomiast Core2Duo + 2GB RAM - ooo, to już jak najbardziej.
    Pozwala na otwarcie na raz 300 jpegów po 3MB każdy. Sam próbowałem, nawet specjalnie sprzęt nie zwalania.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał
    Różnica w jakości obrazu wynika z technologii wyświetlania: plamki, piksele itd. Pisałem to już w innym wątku. Kiedy zdjęcia ogladane na CRT są ładne, to na LCD widać już przeostrzenia, efekty kompresji, szumy itd.

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej....
    Mocne słowa - jestem świeżo po prezentacji eizo cg211 i cg19... obejrzyj te monitory... a potem porównaj z crt.. jakimkolwiek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Przy przedziale cenowym około 4500 różnicę w wyświetlaniu powinno być widać na korzyść LCD. Z dwóch powodów: Pierwszy, LCD w tym przedziale zaczynają być naprawdę znakomite. Drugi. CRT użyty do porównania musiał być wiekowy, przez co nie mógł już mieć stanu kineskopu jak nowy. Jeśli było odwrotnie to coś z tym monitorem było nie halo. Na przykład napis Iiyama H511 na obudowie. :-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 14:45

Sandman
    Guest

Domyślnie

Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.

Wiem że zaraz mnie zakrzyczycie, że Szajsung, że tani i badziewny ale w tej kategorii cenowej uważam wymiata. Pewnie EIZO za cenę dwa razy większą będzie dwa razy lepszy (co to znaczy?) tylko czasem budżet naprawdę jest określony precyzyjnie i pozwala na ruchy w zakresie bardziej 10 niż 100%...

Byłbym zapomniał - wymiata bez problemów po DVI z moim "wypasionym" Radeonem 9600...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sandman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.
    Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać". To jest logicznie niemożliwe. Główne cechy to bardzo wąska charakterystyka kątów w pionie, skutkująca przyciemnieniem dolnej lub górnej części ekranu do efektu negatywu włącznie. Ponadto liczne przebarwienia, pasma macha, migotanie frc, tragiczna charakterystyka gamma itp.

Monitor, szczególnie po przesiadce z wysłużonego CRT, może robić duże wrażenie wielkością i swoim mocnym, przekontrastowanym obrazem, ale nie ma to nic wspólnego z jakością.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 15:42

Miasto

Domyślnie

adalbercie ...proszę bardzo... jeśli mowa o EIZO to Eizo FlexScan T966... a to wcale nie jest monitor profesjonalny...co najwyżej średniej jakosci monitor dla grafika
    ha Tom ma racje...czesto monitory LCD zachwycaja obrazem, który jednak niewiele ma wspólnego z rzeczywistościa, a chyba o jak najbardziej dokładne odwzorowanie rzeczywistych kolorów nam chodzi...a nie o bajery
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 09-05-2007 o 15:09

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzisz Adso - ja właśnie wiernym odwzorowaniem kolorów byłem powalony - wydruk zdjęcia na Epson Stylus Pro 3800 dokładnie odpowiadał temu, co widziałem na ekranie cg211

Miasto

Domyślnie

może ja po prostu upierdliwy jestem?...albo uparty?....bo wierny na pewno nie))(wierny monitorom, oczywiście) sprawdzę sobie jeśli mi sie uda monitory, o których pisałeś
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 09-05-2007 o 15:43

Strona 31 z 103 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów