Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
jasne jasne, teoretycznie masz racje..ale porządny CRT to nie to samo co porządny LCD, miałem okazje oglądać to samo zdjęcie na jednym i drugim...a oba rzekomo "porządne" i za takie same pieniądze mniej wiecej ( 100zł droższy CRT, co przy cenie 4500zł to żadna kwota)...i różnica była porażająca...póki co używam CRT i jeszcze długo pewnie będę używał![]()
Przy przedziale cenowym około 4500 różnicę w wyświetlaniu powinno być widać na korzyść LCD. Z dwóch powodów: Pierwszy, LCD w tym przedziale zaczynają być naprawdę znakomite. Drugi. CRT użyty do porównania musiał być wiekowy, przez co nie mógł już mieć stanu kineskopu jak nowy. Jeśli było odwrotnie to coś z tym monitorem było nie halo. Na przykład napis Iiyama H511 na obudowie. :-)
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 14:45
Jeśli chodzi o monitor >1600px w poziomie w okolicach 1500 zł to właśnie wczoraj przyjechał do mnie mój nowy Samsung 226BW (22", 1680x1050) i jestem bardzo zadowolony. Dałem za niego dokładnie 1504 zł z przesyłką.
Wiem że zaraz mnie zakrzyczycie, że Szajsung, że tani i badziewny ale w tej kategorii cenowej uważam wymiata. Pewnie EIZO za cenę dwa razy większą będzie dwa razy lepszy (co to znaczy?) tylko czasem budżet naprawdę jest określony precyzyjnie i pozwala na ruchy w zakresie bardziej 10 niż 100%...
Byłbym zapomniał - wymiata bez problemów po DVI z moim "wypasionym" Radeonem 9600...![]()
Monitor z wyświetlaczem TN nie może "wymiatać". To jest logicznie niemożliwe. Główne cechy to bardzo wąska charakterystyka kątów w pionie, skutkująca przyciemnieniem dolnej lub górnej części ekranu do efektu negatywu włącznie. Ponadto liczne przebarwienia, pasma macha, migotanie frc, tragiczna charakterystyka gamma itp.
Monitor, szczególnie po przesiadce z wysłużonego CRT, może robić duże wrażenie wielkością i swoim mocnym, przekontrastowanym obrazem, ale nie ma to nic wspólnego z jakością.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 15:42
adalbercie ...proszę bardzo... jeśli mowa o EIZO to Eizo FlexScan T966... a to wcale nie jest monitor profesjonalny...co najwyżej średniej jakosci monitor dla grafika
ha Tom ma racje...czesto monitory LCD zachwycaja obrazem, który jednak niewiele ma wspólnego z rzeczywistościa, a chyba o jak najbardziej dokładne odwzorowanie rzeczywistych kolorów nam chodzi...a nie o bajery![]()
Ostatnio edytowane przez Adso ; 09-05-2007 o 15:09
Widzisz Adso - ja właśnie wiernym odwzorowaniem kolorów byłem powalony - wydruk zdjęcia na Epson Stylus Pro 3800 dokładnie odpowiadał temu, co widziałem na ekranie cg211![]()
może ja po prostu upierdliwy jestem?...albo uparty?
....bo wierny na pewno nie
))(wierny monitorom, oczywiście) sprawdzę sobie jeśli mi sie uda monitory, o których pisałeś
![]()
Ostatnio edytowane przez Adso ; 09-05-2007 o 15:43
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/