Strona 28 z 103 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie monitory Formac_ktos uzywa?

chcialam Was spytac o monitory Formac - wlasnie polecano mi monitory Formac, chociaż firma, z ktora rozmawialam, sprzedaje tez monitory Nec, ale wlasnie Formac polecono mi jako lepszy do zdjec i dajacy lepsze odwzorowanie kolorow - czy mozna prosic o Wasze opinie? ktos na tym pracuje/pracowal?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    chcialam Was spytac o monitory Formac - wlasnie polecano mi monitory Formac,
    Tania alternatywa monitora graficznego. W podobnej klasie cenowej Eizo serii S jest lepsze i przede wszystkim kalibrowalne.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tania alternatywa monitora graficznego. W podobnej klasie cenowej Eizo serii S jest lepsze i przede wszystkim kalibrowalne.
    porownalam ceny i moze faktycznie lepsze byloby Eizo - tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...

co do kalibrowalnosci Eizo i Formaca - czemu ten drugi ma byc niekalibrowalny? widzialam, ze polecane sa do niego Spyder2Pro i Eye One Display 2

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

porownalam ceny i moze faktycznie lepsze byloby Eizo - tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...
    S2111W to 21" ale panorama, czyli na wysokość jest znacznie niższy niż 19 klasyczny. Panoramy są wygodne, ale:

1. Wygodne są duże panoramy, np 24". Małe są optycznie jak 17-tki.
    2. Poza Eizo CE nie ma dobrych panoram do fotografii.

Nie wiem jaki będzie budżet tego zakupu, ale obok 19" 5x4 i 21" 16x10, rozsądnym wyjściem jest 20" 4x3. Znacznie większa w obszarze roboczym od obu poprzednich a nie kosztuje kosmicznych pieniędzy.

co do kalibrowalnosci Eizo i Formaca - czemu ten drugi ma byc niekalibrowalny? widzialam, ze polecane sa do niego Spyder2Pro i Eye One Display 2
    Formac nie ma edytowalnej tablicy LUT, w związku z tym w przeciwieństwie do wielu Nec'ów i wszystkich Eizo nie można go skalibrować sprzętowo. Tylko profil, a ten jak wiadomo, to proteza.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    S2111W to 21" ale panorama, czyli na wysokość jest znacznie niższy niż 19 klasyczny.

Nie wiem jaki będzie budżet tego zakupu
    budzet - ok. 2 tys PLN, opcjonalnie z lekką górką [lekką, czyli raczej nie mowimy o kwocie np. 2800]

czy da sie za tę cenę znaleźć coś sensownego o wielkosci 21", dobrego do obrobki zdjec?

aha, ta 20", o ktorej Pan wspomina, to S200?
    [to juz widze, ze to [chwilowo, mam nadzieje] nie moj zasieg]

[do Viteza:
    wiem, ze nie lubisz, jak sie 'panuje' na forum, ale p.Tomasz wyraznie zaznaczyl, ze preferuje te forme, wiec nie widze powodu, by sie tak do niego nie zwracac]
    Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 26-04-2007 o 17:33

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

budzet - ok. 2 tys PLN, (...) czy da sie za tę cenę znaleźć coś sensownego o wielkosci 21", dobrego do obrobki zdjec?
    Nie ma na to najmniejszych szans. W okolicach 2 tys zł można nabyć naprawdę niezłe monitory 19" ogólnego stosowania, takie jak Eizo S1931 lub Nec 1990SXi. Dwudziestki zaczynają się od 3 tys zł.

Zdecydowanie odradzam tanie panoramy 19-20-22".

Bywalec

Domyślnie

tylko nie model S1931 ktory ma 19", ale EIZO FlexScan S2110W, ktory ma 21" - zamierzam z czasem kupic PS, a widzialam, ze na 19" jest juz troche ciasno, gdy ma sie otwarte zdjecie plus palety...
    19 cali kosztuje ok. 1800, 21 cali juz ok. 3500. Moim zdaniem (obracajac sie w tej klasie sprzetu) zdecydowanie lepiej kupic 19 cali za te 1800 i do tego dokupic sobie drugi monitor (np. prosta 17tke za 800-1000 zl czy nawet 15-tke za jeszcze mniejsze pieniadze).

W sumie wyniesie cie to prawie 1000zl mniej niz 21 cali, a bedziesz miec nieporownywalnie wiekszy komfort pracy - na maly ekran wyrzucisz sobie wszystkie paletki, a cala 19-tke bedziesz miec tylko na potrzeby wyswietlania obrabianego zdjecia.
    Ostatnio edytowane przez caravaggio ; 26-04-2007 o 17:48
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O ja zdecydowanie popre caravaggio. Dobre 19" na obrobke i 2 monitor za kilkaset zl na narzedzia histogramy itp. U mnie to rozwiazanie sprawdza sie idealnie (tyle ze na crt). Jesli dodatkowo masz prace w ktorej korzystasz z kilku zrodel naraz (dokumenty tekstowe, arkusze, przegladarka netowa itd) to docenisz mozliwosc 2 monitorow. Koniec z przelaczaniem pomiedzy poszczegolnymi aplikacjami.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    19 cali kosztuje ok. 1800, 21 cali juz ok. 3500. Moim zdaniem (obracajac sie w tej klasie sprzetu) zdecydowanie lepiej kupic 19 cali za te 1800 i do tego dokupic sobie drugi monitor (np. prosta 17tke za 800-1000 zl czy nawet 15-tke za jeszcze mniejsze pieniadze).

W sumie wyniesie cie to prawie 1000zl mniej niz 21 cali, a bedziesz miec nieporownywalnie wiekszy komfort pracy - na maly ekran wyrzucisz sobie wszystkie paletki, a cala 19-tke bedziesz miec tylko na potrzeby wyswietlania obrabianego zdjecia.
    przyznam, caravaggio, ze nigdy mi do glowy nie przyszlo, zeby podpiac 2 monitory do 1 kompa
    pomysl przedni, zwlaszcza ze monitora do palet nie musialabym kupowac, juz mam jakies tanie 19-calowe badziewko
    to rozwiazanie ma tylko jeden minus - wymaga wiekszej ilosci miejsca, a drugi monitor juz mi na biurko nie wejdzie, no way, nie da tez rady powiesic go na scianie, ale sprobuje jeszcze cos pokombinowac

gdyby to [bombowe] rozwiazanie z 2 monitorami nie wyszlo z braku miejsca, mamy jeszcze 1 pytanie:

w tym zakresie cenowym [2 tys z lekkim hakiem] mozna dostac Samsunga 214T [21"] - wiem, ze juz padaly w tym watku nieprzychylne opinie nt Samsunga, ale wiem, ze pare osob na nich pracuje, a kolega z forum podpowiedzial mi, ze to matryce Samsunga sa montowane w Eizo

- wiec moze Samsung to wcale nie az taki zly wybor?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

kolega z forum podpowiedzial mi, ze to matryce Samsunga sa montowane w Eizo
    I co z tego? Wytwórnie wyświetlaczy i monitorów to osobne przedsiębiorstwa z osobnym działem badawczym, marketingowym i polityką rynkową. Samsung SDI robi wyśmienite wyświetlacze w oparciu o które powstało wiele znakomitych monitorów, ale żaden z nich nie ma logo Samsung. Samsung produkując monitory opanował spory procent rynku masowego, ale firma nie ma aspiracji na nisze profesjonalne. Za to produkuje wyświetlacze to takich zastosowań na potrzeby innych firm.

Proszę też pamiętać, że zawsze sprawdza się zasada, że matryca nie czyni monitora. Nie jest to kardynalny wyznacznik jakości i posługujac się nim można doprowadzić do kosztownych pomyłek. Jest wiele przykładów monitorów o skrajnie różnej jakości, opartych o ten sam wyświetlacz, model i rewizję.

Modele 19-tek które podałem to jedyne monitory w tej klasie cenowej z 10-bitowym lub szerszym zapisem koloru, i z możliwością sprzętowej kalibracji.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-04-2007 o 20:08

Strona 28 z 103 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów