Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Panie Tomku, ostatnie pytanie z mojej strony typu "który lepszy", który by Pan polecił monitor dla amatora fotografii, S1931 czy Nec-a 1990SXi?
Pisałem już na ten temat.
Nec 1990SXi
+ Na "dzień dobry" niezłe możliwości w dziedzinie odwzorowania barw.
+ Nieprzeciętne możliwości regulacyjne.
- Bardzo trudne do zdobycia oprogramowanie do kalibracji.
- Nierówne podświetlenie.
- Słaba czerń.
- Niska powtarzalność egzemplarzy.
Eizo S1931
- "Ładne kolory" ale z defektami typowymi dla LCD.
- Bardzo mało możliwości regulacji
+ Łatwe do zdobycia oprogramowanie do kalibracji.
+ Bardzo dobre podświetlenie.
+ Piękna (jak na LCD) czerń.
+ Bardzo wysoka powtarzalność.
Wnioski:
Nec 1990SXi to niskobudżetowy monitor do zastosowań związanych z grafiką. Jak się trafi dobry, może być nieprzeciętny. Skalibrowany nie ma większych defektów, ale nierówność ekranu jest fatalna.
Eizo S1931 to bardzo dobry monitor domowy i ogólnego stosowania, ale z dużym potencjałem w postaci możliwości sprzętowej kalibracji. Skalibrowany nadaje się do zastosowań graficznych, bez rezygnacji z świetnej czerni wieczorami w domu.
Witam,
odświeżę wątek
Monitor, który mam (CRT 17" LG) przestał mi wystarczać. Szukam CRT 21". Zauważyłem, że nigdzie takich nie sprzedają. Za to można znaleźć parę ofert takich używanych monitorów na Allegro. Moje pytanie jest następujące- czy warto brać taki monitor za około 200-300 złotych? Czy może lepiej coś innego wybrać? I czy można przy odbiorze 'przetestować' monitor?
Pozdrawiam.
Witam,
ja mam DELL 21", tez kupowalem uzywany. Moim zdaniem jest OK
___
Canon
Zdecydowanie nie warto. Tak zwane "poleasingowe" monitory są sprowadzane do naszego kraju zamiast być złomowane. Koszty złomowania monitora są niebagatelne. Firmy wymieniające swój park urządzeń, często zamiast łożyć znaczące sumy na utylizację sprzedają zużyte monitory firmom, które po kosmetycznym odświeżeniu oferują je do sprzedaży na biedniejszych rynkach.
Mimo wszystko wydawać by się mogło, że profesjonalne, nawet zużyte monitory reprezentują wyższy poziom jakości obrazu niż tanie nowe i taki zakup ma uzasadnienie. Nic bardziej błędnego. Pomimo wysokiej klasy monitora profesjonalnego, wyposażony jest w kineskop o takiej samej trwałości jak każdy inny. Tej klasy sprzęt był kupowany do pracy i liczba przepracowanych godzin w ciągu ostatnich kilku lat powoduje nieodwracalną utratę emisji dział elektronowych. Aby ukryć ten defekt najczęściej podnoszone jest napięcie katod i inne pseudo regulacje w ramach "przeglądu". Skutkiem manipulacji monitor pozornie świeci jasno jak nowy. W rzeczywistości katastrofalnie spada jakość ogniskowania, pojawiają się defekty obrazu (brak czerni, przebicia, zniekształcenia) świadczące o przekroczeniu parametrów pracy kineskopu i bloku wysokiego napięcia. Monitor po takich zabiegach należy traktować jako całkowicie zużyty. Nie jest możliwa regeneracja kineskopu, a względy ekonomiczne podważają sens jego naprawy, gdyż z reguły przekraczają kilkukrotnie wartość nowego.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-04-2007 o 13:19
...wczoraj niestety umarl mi monitor
wiec na szybko szukam czegos nowego, i pomyslalem sobie o jakim LCD - tak zeby zaczac juz na starosc oczy oszczedzac.
Na razie mam dwa typy: LCD iiyama E2200WSV 22' oraz LCD Belinea 2225S1W 22'
moglby mi ktos pomoc w wyborze?? jak wyglada obrobka zdjec na tych monitorach??
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
bardziej oczekiwalem odpowiedzi uzytkownikow monitorow, ktore podalem, a nie teoretyczne gdybanie :/
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-04-2007 o 17:46