Dzięki Tom01za odpowiedź...
Mam jednak pewne wątpliwości co do ścisłości powyższej opinii - informacji (?) - poszperałem trochę w sieci i ...nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, iż współpraca EIZO z Epsonem dotyczy monitorów z serii CG :-( 12 września EIZO ogłosiło coś takiego: http://www.eizo.com/press/releases/pdf/EEX_pr.pdf , gdzie między innymi jest taki zapis:
"The technical collaboration combines EIZO ColorEdge CE (Creator Edition) LCD monitors,
X-Rite DTP94B calibration device, and Epson UltraChrome K3 series printers. The calibration
device is used to measure the white point and brightness of the printing paper. The monitor is then
calibrated so its white point and brightness match that of the paper, ensuring the color of the prints
will match those of the monitor.
“By pairing our high-performance UltraChrome K3 printers and EIZO’s ColorEdge LCD monitors,
a new concept color matching solution is now a reality,” said Naoaki Yasukawa, general manager
of Epson’s IJP Product Planning Department, IJP Product Operations Division. “In addition to
vastly improving the workflow efficiency of professional designers and digital photographers,
high-end amateur digital photographers can turn out stunning prints of their photos with ease.”
mowa jest wyraźnie o monitorach z serii CE...
*** zaznaczam jednak wyraźnie, że nie jestem specem w tej dziedzinie - mogłem zatem coś przeoczyć - rozwijam ten wątek z uwagi na dylemat CE, czy CG - myślę, ze może to być interesujące dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad rozbudowanym zestawem monitor + drukarka (np. EPSON R2400), który daje moliwość druku odbitek bliskich "wierności kolorystycznej" (w myśl zasady : „what you see is what you get”)
Mam świadomość zubożenia serii CE w stosunku do CG - ale może właśnie specyfika serii CE (możliwośc zapisania tylko jednego profilu - jeśli się nie mylę - seria CG ma kilka) sprawiła, ze takie rozwiązanie - oparte na współpracy z EPSONEM było własnie w tej serii bardziej uzasadnione?
Na tej stronie:
http://www.poligrafika.pl/news/131/ jest również mowa o monitorach graficznych EIZO serii ColorEdge CE, kalibratorze X-Rite DTP94B oraz drukarkach serii Epson UltraChrome K3.
Będę zobowiązany za podanie źródła swojej informacji - dla osób zastanawiających się nad kupnem monitora graficznego EIZO ColorEdge może to być przeważający argument
*** (CG droższe - większe możliwości, CE - nieco tańsze ALE niebagatelna opcja związana z EPSONEM - taki dylemat JEŚLI (zaznaczam jeśli się pomyliłeś)