Strona 21 z 103 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Acha i zeby bylo jasne ja nie bronie tego 24" Della bo w zyciu go nie widzialem.
    Tak na pierwszy rzut oka

Załącznik 2664

Załącznik 2665

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na 1 rzut oka poprzez Internet to znalazlem Mnie bardziej chodzilo o to jak sie prezentuje w trakcie pracy po oprofilowaniu.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony

Domyślnie

To razem poczekamy na opis kogoś kto z tym monitorem pracował, a najlepiej z ostatnią wersją - Revision A04, która ma już 1:1 pixel mapping. Tyle, że to wciąż 8-bitowa matryca.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a co powiecie o samsungu 940fn?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wiekszosc to organoleptyczne porownanie dwoch stojacych obok siebie paneli
    Czyli bezwartościowe.

Nie posiadam zadnych wlasnych pomiarow dE w tym konkretnym modelu Dell'a nie sadze tez zebys sam bawil sie w cos takiego szczegolnie iz monitory LCD z pominieciem tych o ktorych mowiles wyzej
    O monitorach z defektami dE > 10 mówi się że się nie nadają. Tak jest w tym wypadku.

Zgadza sie ale cala Twoja retoryka (bez watpienia sluszna) zmierza do tego ze poniezej 8-10 tys. zl nie ma co kupowac monitora LCD. Idealizm w tej formie jest niewatpliwie piekny
    Nie przypisuj mi proszę intencji których nie wrażałem. Do grafiki nadają się też monitory cztery razy tańsze niż 10 tys, i nie cena o tym decyduje. Są monitory tańsze niż przytoczony Dell i znacznie lepsze w kolorze. To, że jest piękny, duży i bajerancki nie świadczy o tym że jest dobrej jakości. Jestem zwolennikiem nazywania rzeczy wprost. Nie znoszę poglądów wynikających z autosugestii i marketingu prowadzący do skrzywienia mówiącego, że np Skoda Fabia to duże rodzinne auto.

Cytat Zamieszczone przez mar-kos Zobacz posta
    a co powiecie o samsungu 940fn?
    Świetnie nadaje się na podstawkę pod paprotkę.

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    To razem poczekamy na opis kogoś kto z tym monitorem pracował, a najlepiej z ostatnią wersją - Revision A04, która ma już 1:1 pixel mapping.
    He, he... ma już mapowanie pikseli 1:1. Super! A ma już ekran, czy będzie w wersji Revision X020?

Tyle, że to wciąż 8-bitowa matryca.
    Standard w monitorach domowych i biurowych.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-04-2007 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    O monitorach z defektami dE > 10 mówi się że się nie nadają. Tak jest w tym wypadku.
    Nie no jesli rzeczywiscie wspolczynnik dE jest wyzszy niz 10 to sprawa jest jasna.

Nie przypisuj mi proszę intencji których nie wrażałem. Do grafiki nadają się też monitory cztery razy tańsze niż 10 tys, i nie cena o tym decyduje. Są monitory tańsze niż przytoczony Dell i znacznie lepsze w kolorze. To, że jest piękny, duży i bajerancki nie świadczy o tym że jest dobrej jakości. Jestem zwolennikiem nazywania rzeczy wprost. Nie znoszę poglądów wynikających z autosugestii i marketingu prowadzący do skrzywienia mówiącego, że np Skoda Fabia to duże rodzinne auto.
    Generalnie nieco w innym kierunku to chyba poszlo niz zamierzalem. Dzisiejsze Twoje wypowiedzi wygladaly jak krytyka wszystkich modeli LCD pod rzad z pominieciem najwyzszych modeli EIZO (gdybym zajrzal pare stron wczesniej zauwazylbym ze to falszywe wrazenie).

Nie ukrywam ze dyskusja ta sprawia mi pewna radosc bo jestem swiezo po lekturze roznych testow monitorow ktore mnie kompletnie zalamaly. Tylu bzdur ktore mozna wyczytac w internecie na temat paneli LCD nie doczekala sie chyba zadna inna "czesc do komputera". Mialem to dodatkowe nieszczescie ze wybieralem panel z najnizszej polki a im nizsza cena tym ilosc opinii wzrasta.

Pozdrawiam
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony

Domyślnie

[QUOTE=Tom01;304866]Nie ma w ogóle dobrych 24-ek w tym przedziale. W sytuacji obróbki grafiki przy tej cenie znacznie lepsze są:

Eizo L797 (nieco droższy)
    Eizo S2100/S2000
    Nec 2090UXiQUOTE]

Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy Eizo SlimEdge S2000, a S2100 poza wielkością panelu?

Drugi na pewno posaida funkcję automatycznego dostosowania jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych (BrightRegulator), czy "dwudziestka" jest jej pozbawiona ?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Generalnie nieco w innym kierunku to chyba poszlo niz zamierzalem.
    No właśnie, należy postawić pytanie odwrotne...

Jaki model monitora LCD można polecić amatorowi fotografii, czyli co prawda będzie służył do obróbki zdjęć, ale również oprócz tego do grania, Internetu i jakiegoś filmiku od czasu do czasu, przy zachowaniu następujących warunków:
    - rozdzielczość 1680x1050,
    - przekątna min. 20",
    - możliwość kalibracji jest dodatkowym atutem.

W cenie oczywiście amatorskiej czyli tak do 3 KPLN a najlepiej tak do 2,5 KPLN.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy Eizo SlimEdge S2000, a S2100 poza wielkością panelu?

Drugi na pewno posaida funkcję automatycznego dostosowania jasności panelu do aktualnych warunków oświetleniowych (BrightRegulator), czy "dwudziestka" jest jej pozbawiona ?
    S2100 ma czujnik S2000 nie.

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta

Jaki model monitora LCD można polecić amatorowi fotografii, czyli co prawda będzie służył do obróbki zdjęć, ale również oprócz tego do grania, Internetu i jakiegoś filmiku od czasu do czasu, przy zachowaniu następujących warunków:
    - rozdzielczość 1680x1050,
    - przekątna min. 20",
    - możliwość kalibracji jest dodatkowym atutem.
    W cenie oczywiście amatorskiej czyli tak do 3 KPLN a najlepiej tak do 2,5 KPLN.
    Podana rozdzielczość sugeruje panoramiczny. Niestety do 3 tys zł nie ma dobrych panoram. Najtańsza to Eizo S2111W za ok 3500zł. Tańsza i większa jest 20-tka w formacie 4x3. Godnym polecenia jest również Eizo S2000 za lekko powyżej 3 tys. Można również rozważać Nec'a 2090UXi za 3 tys, ale pomimo znakomitych regulacji miewa on poważne problemy z powtarzalnością i podświetleniem. Jak się trafi w grafice jest wyśmienity, ale znacznie gorzej sprawdza się jako monitor uniwersalny, z uwagi na słabą czerń i podświetlenie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-04-2007 o 10:41
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Podana rozdzielczość sugeruje panoramiczny. Niestety do 3 tys zł nie ma dobrych panoram. Najtańsza to Eizo S2111W za ok 3500zł. Tańsza i większa jest 20-tka w formacie 4x3. Godnym polecenia jest również Eizo S2000 za lekko powyżej 3 tys. Można również rozważać Nec'a 2090UXi za 3 tys, ale pomimo znakomitych regulacji miewa on poważne problemy z powtarzalnością i podświetleniem. Jak się trafi w grafice jest wyśmienity, ale znacznie gorzej sprawdza się jako monitor uniwersalny, z uwagi na słabą czerń i podświetlenie.
    Tak, myślę o panoramie, ale raczej przez ułańską fantazję bo chciałbym poziomą rozdzielczość min. 1600, więc 4x3 20.1" Eizo FlexScan S2000-K też by się nadał (jak rozumiem o tego chodzi).

Ale ponieważ jak widzę nie da się zmieścić w przedziale 2,5-3 KPLN i należy myśleć o przedziale 3-3,5 KPLN, to mam pytanie jak (doświadczalnie) do tych Eizo ma się 20" Apple Cinema Display (ciutkę powyżej 3 KPLN można go dostać)? Odczuwalnie gorszy jest jest czy jednak można go porównywać?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 21 z 103 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów