Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
to słowa odpowiedzi na pytanie Krakersa
"Jestem zdecydowany na zakup lepszego monitorka i w oko wpadł mi 24.1" Eizo FlexScan S2411W co mozesz Tom 01 powiedziec na jego temat ? zastosowanie obróbka fotek i montaż video"
Według mnie do takich zastosowań lepszym wyborem jest kupienie monitora z serii coloredge , może nie kosztuje 5000 ale 6000 ale jak już kupować eizo to model profesjonalny według eizo a nie model do wszystkiego bo po co ? jeśli np della 2407WFP-HC można kupić który w uniwersalności jest lepszy bo ma np sloty na 12 typów kart pamięci?
Czytałem też na eizo i było ponad 20 monitorów nie coloredge i żaden nie ma tak zwanej sprzętowej kalibracji według eizo ! oczywiście ze sprzętową kalibracją w przypadku świetlówek tak naprawdę nie może być mowy bo to pseudo kalibracja która ogranicza spektrum kolorów !
Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 14-08-2007 o 23:07
Sprzętowa kalibracja dotyczy każdego rodzaju ingerencji w tablicę LUT monitora. To właściwie odróżnia kalibrację od profilowania. W monitorach dysponujących wewnętrzną reprezentacją barwy o szerokości od 10 do 16 bitów na kanał, nie ma zawężenia palety.
W zastosowaniach związanych z edycją video lepiej sprawdzi się S2411W z uwagi na mechanizmy pozwalające na ocenę, jak obrabiany materiał będzie wyglądał na urządzeniu końcowym.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-08-2007 o 23:36 Powód: Automerged Doublepost
Wątek zrobił się strasznie pseudotechniczny i "lansowy" (Dell kontra Eizo).
Od prawie miesiąca mam w studiu 2 szt. monitorów EIZO CG241W.
Bardzo dobre monitory, nie powiem, Jednak strasznie żałuję, że nie mozna już dostać Samsungów 214T - w styczniu zeszły do ceny ok 1800 zł i zniknęły z rynku. Szkoda niesamowita.
Co z tego, że nie miały kalibracji sprzętowej (po podłączaeniu DVI mozna regulowac tylko kontrast i jasność) - skoro fabrycznie były tak ustawione, że gamma wychodziła w nich 2,2, i temperatura 6300-6600 K (w zalezności od egzemplarza, a miałem do czynienia z wieloma) - wystarczało samo profilowanie z ustawieniem poziomu jasności i wszysto było piękne.
W tej chwili często przesiadam się między Eizo i Samsungami i w codziennej pracy nie widzę praktycznie jakościowych różnic.
Może od pewnego poziomu monitora wszelkie różnice są tylko marketingiem i wyciąganiem pieniędzy z kieszeni?
Gdybym kupił zamiast Eizo Samsungi ucierpiałoby może moje poczucie wartości (hehe), ale na pewno nie jakość zdjęć - a 10 000 zł różnicy spożytkowałbym na inny osprzęt w firmie...
Ale nie ma już dobrych Samsungów na rynku... Szkoda
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Tom01 :nic nie jest idealne a w twoich słowach wychodzi na to że eizo to idealny sprzęt.... gościu nie pisał tylko o edycji video ale także o obróbce fotografii... proponując mu monitor przeznaczony np do edycji w office za taką cene to chyba nie o to chodzi ...Jakość nie wierzę w tą bezstratną kalibrację tak jak w reklamy proszków które po ich użyciu oddają ubrania jak nowe niezależnie od ilości prań i o tym samym kolorze, tylko po co wydają w takim razie nowe modele jak stare już to robiły ?!
Jeśli chodzi o samsungi to też w nich z tego co wiem można regulować sporo wystarczy włączyć ekran serwisowy pewnie w ten sam sposób jak w dellu i HP
Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 15-08-2007 o 01:26
co byście doradzili z LCD tak do 800-900 zeta .. przede wszystkim do zdjęć
minimum 17 cali
Eos system