Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    W ogole nie mozna go kalibrowac ? A co sie stanie jak przyloze do niego moj kalibrator i uruchomie soft ? Monitor zastrajkuje i sie wylaczy ?
    Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.
    No tak ale wez pod uwage ze nie jestesmy na forum serwisowym monitorow Pojecie kalibracja wiazane jest tutaj najczesciej z uzyciem kalibratora i cyklicznym oprofilowywaniem monitora.
    Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac co w polaczeniu z jego cena brzmi zupelnie abstrakcyjnie Teraz mysle ze calosc jest zupelnie jasna.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac
    Bo to prawda jest. Niemożliwość kalibracji monitora LCD to poważna wada w przedmiotowym zastosowaniu. To nie jest CRT, profil nie załatwia sprawy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

Na polskich stronach niewiele znalazłem informacji dotyczących jak wypada wspominany DELL (zwłaszcza ostatnie jego wcielenie, czyli poprawiona od błędów poprzedników wersja Revision A04) w zastosowaniu edycji zdjęć. Co innego na forach zachodnich, tam zbiera całkiem dobre oceny i pochwały (wersja Rev A04) w odniesieniu do obróbki zdjęć. O możliwości kalibracji także się mówi, najwidoczniej jednak mając na mysli profilowanie monitora.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bo to prawda jest. Niemożliwość kalibracji monitora LCD to poważna wada w przedmiotowym zastosowaniu. To nie jest CRT, profil nie załatwia sprawy.
    Mysle ze nie ma co popadac w skrajnosc. Kazdy monitor z wyzszej polki przed wrzuceniem do pudelka jest kalibrowany. EIZO to ze 2 razy nawet przynajminej tak twierdza ich technicy. Niewielkie odchylki jakie sie moga pojawic sa do korekcji za pomoca profilu.
    Mysle ze po oprofilowaniu wspomniany monitor bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Nie bedzie to moze to samo do czego przyzwyczaily nas monitory crt ale nie ma co demonizowac. Idac dalej tym tropem dojdzie sie do wniosku ze zaden LCD nie nadaje sie do zastosowan graficznych bo czern i biel w zadnym nie jest zadowalajaca i nawet najwyzszy model EIZO nie daje sobie rady z ich poprawnym wyswietlaniem (to slowa technika z EIZO nie moje)
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uprawnienia umieszczania postów