Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przy oszczędnościach zawsze wychodzą jakieś ograniczenia. Gdyby to Eizo i ów Nec były monitorami graficznymi, zastosowałbyś pierwszy lepszy spektrofotometr Gretaga i po sprawie. I jeszcze drukarkę można profilować. A tak, kalibracja monitorów domowych to kombinatorstwo samo w sobie.
    Właśnie ze względu na oszczędności pozostaje mi tylko mieć nadzieję że w przypadku S1931 fabryka spisała się względnie dobrze z pre definiowanym sRGB.
    BTW: Po 17 crt i Necu w pracy wielkie te piksle na Eizo 19
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

mój 1990 wydaje się być b.dobrej jakości jeśli brać pod uwagę obraz
    nieco zastrzeżeń budzi obudowa (pisał o tym Pan Konpka jak dobrze pamietam)- ramka nie dokładnie przylegająca, patrzac normalnie na moniek tego niewidac, widać dopiero pod dużym kątem...

mam też pytanko czy zauważył ktoś może wzorem innych przypadków że egzemplarze na pl są gorszej jakości ? czy tez ja mam takie szczęście
    ja mam z de i obraz jest dla mnie super lepszy niż miałem na bańce tego samego producenta porównuje tylko organoleptycznie pod kątem widoczności przejść tonalnych na zdjęciach

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit Zobacz posta
    mam też pytanko czy zauważył ktoś może wzorem innych przypadków że egzemplarze na pl są gorszej jakości ?
    Nie, wszystkie sprzedawane w UE są sprowadzane przez Nec'a w Holandii z Chin do jednego wspólnego magazynu. Nie ma segergacji na rynki.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Nieco z innej beczki - zastanawiać się zacząłem
    pod które gniazdo (analogowe czy cyfrowe)
    powinien być podłączony monitor wykorzystywany do obróbki grafiki?
    Zauważyłem bowiem w opisach parametrów technicznych LCD-ków,
    że występują różnice w częstotliwości odświeżania na poszczególnych gniazdach.
    Skoro są tego typu rozbieżności, to pewnie występują także inne różnice...
    Ciekaw jestem tylko, jakie przemawiają za podłączeniem analogowym a jakie za cyfrowym?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeśli karta daje ostry obraz na interfejsie analogowym nie ma wówczas specjalnie znaczenia rodzaj podłączenia.

Uzależniony

Domyślnie

>Tom01

Mam kilka pytań dotyczące Della 24", będę wdzięczny za odpowiedź i uwagi:

1. Czy monitor Dell Ultrasharp 2407WFP 24” (Rev A04) posiada właściwości i jakość pozwalającą wykorzystywać go do obróbki zdjęć w PS?

2. Czy monitor pozwala na dobrą kalibrację (sprzętowa/programowa) i który kalibrator najwięcej z niego "wyciśnie" ?

3. Czy przy zalecanej rozdzielczości 1920x1200 potrzebna jest "mocna" (256MB) karta graficzna, czy np. Matrox Millenium P-650 DualHead 64MB DDR BOX (PCI-E) wystarczy?

4. Ponieważ oprócz edycji zdjęć także dużo piszę, czy w/w rozdzielczość nie będzie "męczyła" oczu i konieczna będzie ciagła zmiana rozdzielczości na niższą?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    1. Czy monitor Dell Ultrasharp 2407WFP 24” (Rev A04) posiada właściwości i jakość pozwalającą wykorzystywać go do obróbki zdjęć w PS?
    W takim samym stopniu jak wszystkie inne monitory domowe/biurowe/rozrywkowe. Nie jest to monitor optymalizowany pod kątem wykorzystania w fotografii i grafice.

2. Czy monitor pozwala na dobrą kalibrację (sprzętowa/programowa) i który kalibrator najwięcej z niego "wyciśnie" ?
    Nie ma możliwości kalibracji tego monitora w ogóle. Najbliższy cenowo, kalibrowany, panoramiczny 24" to Eizo CG240.

3. Czy przy zalecanej rozdzielczości 1920x1200 potrzebna jest "mocna" (256MB) karta graficzna, czy np. Matrox Millenium P-650 DualHead 64MB DDR BOX (PCI-E) wystarczy?
    Wystarczy. Pamięć karty potrzebna do "obsłużenia" rozdzielczości 1920x1200 w pełnym kolorze to 7MB, a częstotliwości odchylania wszystkie współczesnych karty mają "z zapasem".

4. Ponieważ oprócz edycji zdjęć także dużo piszę, czy w/w rozdzielczość nie będzie "męczyła" oczu i konieczna będzie ciagła zmiana rozdzielczości na niższą?
    Zależy to od osobistych preferencji. Nie sposób ocenić tego zdalnie. Najprościej rzucić okiem na jakikolwiek inny monitor z taką samą plamką. Niekoniecznie o takiej przekątnej. Jeśli wielkość elementów ekranowych (ikony, czcionki) jest zbyt mała zawsze można przeskalować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-04-2007 o 10:11

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie ma możliwości kalibracji tego monitora w ogóle. Najbliższy cenowo, kalibrowany, panoramiczny 24" to Eizo CG240.
    W ogole nie mozna go kalibrowac ? A co sie stanie jak przyloze do niego moj kalibrator i uruchomie soft ? Monitor zastrajkuje i sie wylaczy ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    W ogole nie mozna go kalibrowac ? A co sie stanie jak przyloze do niego moj kalibrator i uruchomie soft ? Monitor zastrajkuje i sie wylaczy ?
    Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.

"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.
    No tak ale wez pod uwage ze nie jestesmy na forum serwisowym monitorow Pojecie kalibracja wiazane jest tutaj najczesciej z uzyciem kalibratora i cyklicznym oprofilowywaniem monitora.
    Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac co w polaczeniu z jego cena brzmi zupelnie abstrakcyjnie Teraz mysle ze calosc jest zupelnie jasna.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 19 z 103 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów