Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-06-2007 o 20:34
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
jak napiszę, jaki mam problem z monitorem, to niechybnie usłyszę, że 'daj chłopu zegarek, a będzie go kłonicą nakręcał', ale napiszę i tak![]()
otóż idąc za dobrymi radami, porzuciłam mój stary kiepski monitor Benq i nabyłam Neca 2190UXi - fakt, jakość obrazu palce lizać, mogłabym na nim wojnę kameleonów oglądać i nic by mi nie umknęło, żaden szczegół
w czym więc problem? ano w tym, że na tej zabawce nie da się zdjęć obrabiać, bo od razu są cudne piękne, a ja aż mdleję z zachwytu, jaka to ja genialna jestem i jakie powalające zdjęcia mi wychodzą... niestety, one są takie tylko na moim monitorze, na wszystkich innych już 'zdychają' i to radykalnie, kolory są sprane, brudne, mdłe, nie mogę nikomu wysłać takich zdjęć, ani dać do labu, bo efekty są opłakane
postarałam się 'zgasić' monitor [zjechałam z jasnością i kontrastem, zdjęłam trochę czerni], przestawiłam na sRGB, ustawiłam też sRGB w aparacie i w Photoshopie [tak, wiem, w ten sposób drastycznie ograniczam gamut - tylko że nie mogę sobie pracować w ProPhoto, a potem dostawać zawału na widok tego, co robi się ze zdjęcia przekonwertowanego do sRGB, żeby je wysłać, wstawić do Sieci, czy zrobić z niego odbitkę] - i nadal jest za żywo, za ładnie, za dobrze, i dalej obrobione na tym monitorze zdjęcia wyglądają fatalnie na innych![]()
może to dziwny problem, nie wiem, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi podpowiedział, jak się z nim uporać
Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli![]()
Im bardziej zaawansowane narzędzie, tym wymagana większa wiedza jak tego użyć. Przy czym, są monitory mniej i bardziej wymagające. Sprzęt, który kupiła energia_ki, należy do drugiej grupy. Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka. No i oczywiście najlepiej mieć po zakupie fachowe wsparcie, aby samemu nie wyważać otwartych drzwi.
Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.
Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
Ma to jakieś znaczenie ?.
"Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie zaawansowany monitor".
![]()
energia_ki to nie do Ciebie, jestem pełen podziwu dla twoich umiejętności... ja sam już bym się załamał.