Strona 13 z 73 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W skrocie: nie do grania i nie do obrobki zdjec. Do filmow pewnie tez taki sobie?
    Granie: Na pewno nie szybkie FPS ani rozgrywki zawodnicze. Strategia, logiczne, symulacje ok.
    Zdjęcia: Nie.
    Filmy: Ok, ale format nie ten, 50% ekranu to czarne pasy, oraz zbyt mały zakres regulacji jasności do oglądania wieczorem i w nocy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-06-2007 o 20:34
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak napiszę, jaki mam problem z monitorem, to niechybnie usłyszę, że 'daj chłopu zegarek, a będzie go kłonicą nakręcał', ale napiszę i tak

otóż idąc za dobrymi radami, porzuciłam mój stary kiepski monitor Benq i nabyłam Neca 2190UXi - fakt, jakość obrazu palce lizać, mogłabym na nim wojnę kameleonów oglądać i nic by mi nie umknęło, żaden szczegół
    w czym więc problem? ano w tym, że na tej zabawce nie da się zdjęć obrabiać, bo od razu są cudne piękne, a ja aż mdleję z zachwytu, jaka to ja genialna jestem i jakie powalające zdjęcia mi wychodzą... niestety, one są takie tylko na moim monitorze, na wszystkich innych już 'zdychają' i to radykalnie, kolory są sprane, brudne, mdłe, nie mogę nikomu wysłać takich zdjęć, ani dać do labu, bo efekty są opłakane

postarałam się 'zgasić' monitor [zjechałam z jasnością i kontrastem, zdjęłam trochę czerni], przestawiłam na sRGB, ustawiłam też sRGB w aparacie i w Photoshopie [tak, wiem, w ten sposób drastycznie ograniczam gamut - tylko że nie mogę sobie pracować w ProPhoto, a potem dostawać zawału na widok tego, co robi się ze zdjęcia przekonwertowanego do sRGB, żeby je wysłać, wstawić do Sieci, czy zrobić z niego odbitkę] - i nadal jest za żywo, za ładnie, za dobrze, i dalej obrobione na tym monitorze zdjęcia wyglądają fatalnie na innych

może to dziwny problem, nie wiem, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi podpowiedział, jak się z nim uporać

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Sam zamierzam kupić lepszy monitor...ale czytając to co napisała energia_ki i tom01 załamuję się powoli
    Im bardziej zaawansowane narzędzie, tym wymagana większa wiedza jak tego użyć. Przy czym, są monitory mniej i bardziej wymagające. Sprzęt, który kupiła energia_ki, należy do drugiej grupy. Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka. No i oczywiście najlepiej mieć po zakupie fachowe wsparcie, aby samemu nie wyważać otwartych drzwi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    są monitory mniej i bardziej wymagające. (...)Można wybrać monitor z pierwszej, które nadają się do pracy od razu po wyjęciu z pudełka.
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co za woalka . A czy Monitor Ktorego Wielu Zadowolonych Uzytkownikow Sie Tu Niedawno Ujawnilo nalezy do tej pierwszej grupy? (podpowiedz: nazwa firmy zaczyna sie na E ).
    Sądząc ze stosunkowo ubogiego menu nastaw jakie posiada Eizo S1931 myślę, że jest to zdecydowanie grupa pierwsza.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tak, należy do pierwszej grupy ;-). Ale nie jest to zasługą małej ilości regulatorów.

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
    Ma to jakieś znaczenie ?.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Czy lepiej jak zasilacz monitora jest wewnątrz, czy jak jest osobno ?
    Ma to jakieś znaczenie ?.
    W monitorach lepszych klas jest wbudowany. Większy pobór prądu, kilka napięć, bardziej skomplikowana budowa zasilacza nie sprzyja wykonywaniu jako zewnętrzny.

Miasto
    Słupsk

Smile

"Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie zaawansowany monitor".
    energia_ki to nie do Ciebie, jestem pełen podziwu dla twoich umiejętności... ja sam już bym się załamał.

Strona 13 z 73 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów