może ja po prostu upierdliwy jestem?...albo uparty?
....bo wierny na pewno nie
))(wierny monitorom, oczywiście) sprawdzę sobie jeśli mi sie uda monitory, o których pisałeś
![]()
może ja po prostu upierdliwy jestem?...albo uparty?
....bo wierny na pewno nie
))(wierny monitorom, oczywiście) sprawdzę sobie jeśli mi sie uda monitory, o których pisałeś
![]()
Ostatnio edytowane przez Adso ; 09-05-2007 o 15:43
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
... nie mam zamiaru na siłę przekonywać Cię do LCD - używając przez wiele lat CRT przez długi czas też byłem przeświadczony, że żadne lcd nie dorówna porządnemu CRT... do czasu, gdy najpierw w kilku studiach graficznych nie zobaczyłem "dominacji" lcd (potem przyszła refleksja - "WHY? - coś w tym musi być") - no i teraz ta prezentacjanie mam wątpliwości - eizo cg to doskonały wybór - na stronie http://www.eizo.pl/contact/index.html masz listę salonów EIZO (salon Tom01 w Białymstoku też tam jest
)
Zastanawiam się nad wyborem monitora...panoramiczny czy klasyk ?
19" - do fotografii (format lustrzanek) lepszy 16:9 czy 4:3
Co o tym sądzicie?
Trzeba wiedzieć, że postrzeganie wielkości ekranu wynika z wysokości a nie z przekątnej. Przez to zjawisko, panoramiczna 20-tka wydaje się szerszą 17-tką, czyli jest wizualnie mała. Nieporozumienia powstają też przy analizowaniu przestrzeni roboczej, wynikającej z rozdzielczości wersji panoramicznej i klasycznej, o tej samej przekątnej. Pomimo pozornie identycznej, klasyczny monitor jest większy. Przykładowo przestrzeń robocza 20" 16x10 to 1680x1050 a 20" 4x3 to 1600x1200.
Odpowiedniki o takiej samej wysokości:
17" 5x4 <-> 20-21" 16x10
19" 5x4 <-> 22" 16x10
20" 4x3 <-> nie ma odpowiednika 16x10
21" 4x3 <-> 24" 16x10
Wniosek: Panoramy są bardziej komfortowe niż odpowiedniki klasyczne, ale trzeba wybierać o dwa "oczka" większe. Inaczej monitor pomimo dużej przekątnej jest po prostu mały.
Jest jeszcze jeden aspekt związany z panoramami. Niestety zdecydowaną większość z nich produkuje się do celów rozrywkowych. Główna cecha to oczojebny obraz. Coś jak bijące setkami kandeli po gałach telewizory LCD. Obecny trend w stronę maksymalizacji wielkości i minimalizacji ceny, skutkuje powstaniem całej masy 22-calowych koszmarów, zacofanych technicznie o 5 lat. Ich jakość w fotografii jest wyjątkowo słaba. Dobre panoramy są drogie, droższe niż ich klasyczne odpowiedniki.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-05-2007 o 21:08
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dario - to tak naprawdę jedynie kwestia wygody. Panorama jest z pewnością lepszym wyborem, jeśli lubisz pracować nad nieprzysłoniętym paletami (choćby częściowo) zdjęciem - a palety szopa trzymać z boku ekranu. Drugim rozwiązaniem - co wielokrotnie już było sugerowane w tym wątku - jest stworzenie stanowiska dwumonitorowego (warunek - wystarczająco dużo miejsca na biurku :-D , odpowiednia karta graficzna obsługująca takie zestawienie)
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 09-05-2007 o 20:33
pytanie do speca czyli Tom01:
widze ze model eizo S1931 jest roznie oznakowany w sklepach internetowych:
- Eizo FlexScan S1931SH
- S1931
- S1931SE
- S1931SA
Czym one sie roznia? ktory brac? jutro kupuje![]()
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
Było. To różne podstawy: Height adjustable (SH) ArcSwing 2 (SA) EzUp (SU). Do tego dochdzi jeszcze ew. oznaczenie koloru - Grey (G) Black(B)
Co sądzicie o monitorze IIyama ProLite H511S - 20,1" - 1600 x 1200 ?. Może ktoś go ma i wyrazi swoją opinię.
Liczę na naszego eksperta Tom01.
# czornyj
Dzięki.
Dłuższa wersja:
Monitor wg producenta kierowany do bardziej wymagających użytkowników. W rzeczywistości brak płynnych gradientów, przebarwienia, fatalne podświetlenie. Typowy zestaw defektów tanich LCD. Równie dobrze można nabyć jakąkolwiek Belineę, Samsunga, LG. To samo jakościowo, a często tańsze. Iiyama ma paskudny zwyczaj oznaczania różnych monitorów tym samym modelem przez dopiski W2, S6 itp. Tendencja jest taka, że im późniejsza edycja tym dużo gorsza. Pierwotny model H511 miał mimo wad pewien potencjał.
Krósza wersja:
Tragedia. Nie polecam.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-05-2007 o 21:59
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzięki Wam (szczególne podziękowania dla Tom01'a) z czystym sumieniem kupuję w tym tygodniu Eizo FlexScan S1931. Początkowo chciałem kupić Laptopa, ale jednak zdecydowałem się na stacjonarny. Mam tylko jedno pytanie. Czy komputer o specyfikacji zamieszczonej poniżej pozwoli wykorzystać zalety Eizo? Chodzi mi głównie o obróbkę zdjęć w PS (ale jakiś film na DVD pewnie też czasem oglądnę)
Intel Core 2 Duo E4400 1,8GHz 800MHz 4MB Cahe L2
Kingston DDR2 2*512MB 667MHz
Płyta: Gigabyte 945GM-S2
Seagate 250GB SATAII
Grafika: inno3D 7300GT 256MB 128bit DDR2
Jeśli jest tu jakieś za słabe ogniwo, które warto byłoby wymienić to proszę alarmować. Z góry dziękuję.