Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Filtry w fotografi przyrody ( tele ) psyują czy nie ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Filtry w fotografi przyrody ( tele ) psyują czy nie ??

Witam od pewnego czasu mamk dylemat ?? Czy używanie filtrów UV ( używam go głownie a w zasadzie jedynie dla ochrony szkła ) wpływa ( negatywnie) na jakośc obrazu ?? W szkłach szerokokatnych i standardowych nie zauważyłem takiego wpływu jednak przy teleobiektywach ( a może przy fotografi przyrody gdzie liczy się jak najwyższa jakość i ilość detali ) mam wrazenie ze to dodatkowe szkiełko jednak coś psuje ( nie jestem tu w stanie dokladnie określic w jakim stosunku pogarsza obraz ale jakoś te zdjęcia robione bez filtra sa w moim odczuciu bardziej naturalne i ostrzejsze . Nie wiem gdzie tkwi problem czy samo dodatkowe szkło jakim jest filtr rozmazuje ciut obraz czy też pogarsza się szybkośc autofoccusa ( co przy ruszających siię obiektach mam niesamowite znaczenie na finalny efekt ) ale ... no własnie czy ktoś z was miał może podobne spostrzeżenia - trudno tu o jednoznaczny obiektywny test bo za każdym razem robi się inne zdjecie w innych warunkach ( taka specyfika tego zwierzęcego hobby )ale może są jakieś przekonywujące dowody na wpływ lub też brak wpływu filtrów na obraz chodzi o sredniej klasy filt ( hoya super HMC ).

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

troche sie wlocze po terenie i bawie w fotoprzyrode. Nie zdazylo mi sie zdjecie zepsute przez filtr UV. Zwykle to byly moje ewidentne bledy. Warunek - dobry filtr a nie szkielko za 5 zl "od Ruskich"
    Poza tym, nie wiem jakim szklem fotografujesz, ale mi filtr UV pare razy uratowal przednia soczewke wiec ...

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Aktualnie 300 4,0L ( bez IS ) więc na ochroni mi zależy . Fotografia (przyrody) to dla mnie nowy temat ale pochłonoł mnie po uszy jakich błedów o których piszesz powinienem się wystrzegać ??

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Ja osobiście nie używam filtrów do ochrony - jak mam osłonę to jestem spokojny o przednią soczewke natomiast jak ją składam ZAWSZE zakładam dekielek czy też coś innego

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Ja osobiście nie używam filtrów do ochrony - jak mam osłonę to jestem spokojny o przednią soczewke natomiast jak ją składam ZAWSZE zakładam dekielek czy też coś innego
    Paweł, na ten temat wylano juz morze liter z klawiatury. Wszystko zalezy co fotografujesz, w jakich warunkach i czy stac Cie na czeste wymiany obiektywow

Ja po zaliczeniu kilku przygod (ostatnio ladowanie w "Kobylim wislisku" jak lod sie zalamal pode mna) godze sie z ta teoretyczna utrata jakosci na rzecz bezpieczenstwa sprzetu w terenie

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Paweł, na ten temat wylano juz morze liter z klawiatury. Wszystko zalezy co fotografujesz, w jakich warunkach i czy stac Cie na czeste wymiany obiektywow

Ja po zaliczeniu kilku przygod (ostatnio ladowanie w "Kobylim wislisku" jak lod sie zalamal pode mna) godze sie z ta teoretyczna utrata jakosci na rzecz bezpieczenstwa sprzetu w terenie
    hehe - przy takich przygodach to czasami nawet filtr nie za duzo pomoże

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W szkłach szerokokatnych i standardowych nie zauważyłem takiego wpływu jednak przy teleobiektywach ( a może przy fotografi przyrody gdzie liczy się jak najwyższa jakość i ilość detali ) mam wrazenie ze to dodatkowe szkiełko jednak coś psuje ( nie jestem tu w stanie dokladnie określic w jakim stosunku pogarsza obraz ale jakoś te zdjęcia robione bez filtra sa w moim odczuciu bardziej naturalne i ostrzejsze . Nie wiem gdzie tkwi problem czy samo dodatkowe szkło jakim jest filtr rozmazuje ciut obraz czy też pogarsza się
    Problem jest w tym że cokolwiek wkręcone przed przednią soczewką długiego tele psuje jego jakość optyczną a co do rad powyżej o noszeniu filtru zawsze to ciekaw jestem jak to zrobić np. w 400/2.8 czy innym 600/f4...
    Panowie - na 70-200/2.8 nie kończą się tele, w zasadzie to się dopiero zaczynają...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Problem jest w tym że cokolwiek wkręcone przed przednią soczewką długiego tele psuje jego jakość optyczną a co do rad powyżej o noszeniu filtru zawsze to ciekaw jestem jak to zrobić np. w 400/2.8 czy innym 600/f4...
    Panowie - na 70-200/2.8 nie kończą się tele, w zasadzie to się dopiero zaczynają...
    Teoretyzujesz czy piszesz z wlasnej praktyki ???
    Przy tak dlugich ogniskowych (400/2,8 czy 600/4) raczej nieczesto idzie sie przez teren z aparatem gotowym do strzalu. Ponadto o ile mnie pamiec nie myli to maja one fabrycznie wstawiona "szybke" przed czolowa soczewka, czyli koszt wymiany tez pewnie bedzie duzo nizszy jak wymiana soczewek.
    Poza tym 400,2,8 czy 600/4 nie sa az tak licznie prezentowane na forum zeby mialo wzbudzac zainteresowanie ich zabezpieczanie.

Co do utraty jakosci - nie neguje, toz to tylko fizyka. Jedynie twierdze ze ja jej nie widze (ogladacze moich powiekszen papierowych tez). Max ogniskowa ktorej uzywam to 200mm + x2 (z cropem 1,6)

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Myślę, że filtr UV wysokiej klasy nie powinien obniżyć jakości na tyle, aby był to problem. Nawet często może pomóc, wszak minimalnie likwiduje zamglenie...
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Pytanie w takim razie jakiej jakości jest filtr HOYA super HMC - bo wg mnie obniza jakośc i to nie trzeba się za bardzo przyglądac żeby ta róznice zauwazyć

Pytanie drugie jaki filtr UV ( prosze o podanie konkretnego producenka i typu )założyć zeby tego efektu nie zauważyć - przynajmniej tak na pierwszy rzut oka ( mimo wszystko zależało by mi na pewnej ochronie przedniej soczewki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów