wykonaj zdjecie z mocniej przymknieta przyslona i wtedy zobacz
wykonaj zdjecie z mocniej przymknieta przyslona i wtedy zobacz
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Ja tam w swoim 28-105 mam kilka ewidentnie widocznych paprochów pod przednią soczewką, ewidentnie większych od łebka od szpilki i za namową właściciela komisu, który mi ten obiektyw sprzedał, wybiłem sobie z głowy oddawanie go do czyszczenia. Na zdjęciach ani śladu, nawet w dużych powiększeniach.
A co do testu z karteczką to jest on bardzo pouczający![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dzieki za podpowiedziAkurat aparat mialam w pracy wiec zrobilam testy z kartka zalepiajac punkcik trojkacikiem z post-ita. Wychodzi na to, ze odprysk wypada poza obszarem widzianym przez obiektyw albo na granicy. Post-it byl widoczny jako zielonkawe zacienienie. Odprysku z post-item czy bez nie widac.
dzieki raz jeszcze
Ola
Ja używałem obiektywu z czymś takim było mniej więcej w połowie promienia i nic nie zauważyłem. Kontrast, ostrość bez zarzutu. Znajomy pytał na żytniej czy nie wymienić przedniej soczewki i goście mu powiedzieli żeby sobie dał spokój, że żadnej różnicy nie będzie i szkoda pieniędzy.
Wiesz to mogłoby czasami niektórym rozwiązać całkiem sporo problemów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
:wink: a jak bedzie widac to w PS-ie poprawisz:wink:
Tylko powtózę:
Odprysk to nie paproch
Zachowuje się inaczej. Dużej flary w poprzek kadru w PS nie poprawisz.