Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Odprysk na obiektywie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odprysk na obiektywie

Czy malutki odprysk w szkle obiektywu wielkosci ja wiem - czubka od szpilki, w odleglosci mniej wiecej 1/2 promienia obiektywu bedzie widoczny na zdjeciach? i w jakich warunkach? Na dotychczas zrobionych zdjeciach, nawet z ciemnym tlem w zasadzie nic nie widac.

dzieki
    Ola

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

A czy plamy na sloncu wplywaja na wydluzanie sie czy tez skracanie ludzkiego zycia? Nie wiadomo, czas moze pokaze. W tym przypadku tak samo, jezeli dotad nie dostrzegasz to powinno byc dobrze ;>

Zdrowko

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgajam Zobacz posta
    Czy malutki odprysk w szkle obiektywu wielkosci ja wiem - czubka od szpilki, w odleglosci mniej wiecej 1/2 promienia obiektywu bedzie widoczny na zdjeciach? i w jakich warunkach? Na dotychczas zrobionych zdjeciach, nawet z ciemnym tlem w zasadzie nic nie widac.

dzieki
    Ola
    naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :-) i zrób zdjęcie, a potem powiedz co Ci wyszło i jakie masz wnioski
    serio piszę
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Zrob kilka zdjec na duzej przeslonie ponad f11 i zobacz czy cos Ci wyjdzie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym się nie przejmował. Policz sobie ile % powierzchni szkła zajmuje ten odprysk.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ja bym się nie przejmował..
    Z tym się zgadzam :-)

Policz sobie ile % powierzchni szkła zajmuje ten odprysk.
    Niby po co? W wyniku otrzymamy niewielki ułamek, ale to dalej nic nie znaczy. Policz sobie ile % masy ciała człowieka zajmuje ilość jadu po ukąszeniu jadowitego węża. Pewnie równie niewielki jak powierzchnia tego odprysku, ale jakże odmienna będzie skala skutków .
    Duzo lepszy sposób na pozbycie się wątpliwości podał wcześniej kolega piszczal:
    - naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :smile: i zrób zdjęcie...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Z tym się zgadzam :-)

Niby po co? W wyniku otrzymamy niewielki ułamek, ale to dalej nic nie znaczy. Policz sobie ile % masy ciała człowieka zajmuje ilość jadu po ukąszeniu jadowitego węża. Pewnie równie niewielki jak powierzchnia tego odprysku, ale jakże odmienna będzie skala skutków .
    Duzo lepszy sposób na pozbycie się wątpliwości podał wcześniej kolega piszczal:
    - naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :smile: i zrób zdjęcie...
    Ale to żadne porównanie. Chodziło mi tylko o pokazanie jak marginalny wpływ na kontrast ma ten odprysk.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ale to żadne porównanie. Chodziło mi tylko o pokazanie jak marginalny wpływ na kontrast ma ten odprysk.
    a moje porównanie miało pokazać, że nikoniecznie musi być tak, iż bardzo mały % ma marginalne znaczenie :-)
    I dlatego zamiast robić dziwne i nikomu niepotrzebne obliczenia duzo lepiej czasami coś sprawdzić w praktyce. Oczywiście mam tu na mysli przyklejenie papierka, bo absolutnie nikogo nie namawiam, aby dał się ukąsić wężowi ;-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-10-2006 o 12:49
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ta... mała plama, brud, kurz, czy ten post-it nie będzie miał widocznego wpływu, fakt,.
    Ale odprysk działa nieco inaczej - światło padające pod większym kątem zamiast się odbić od powierzchni (lub zaniknąć po prostu na plamie), w miejscu odprysku wleci do szkła, odbije się gdzie nie trzeba i powstać może (nie)fajna flara. Mój kumpel ma taki obiektyw z odpryskiem i mimo osłony czasami jest bardzo niedobrze.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

wykonaj zdjecie z mocniej przymknieta przyslona i wtedy zobacz
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów