a ktos ma poradnik jak wywolac slajdy o ile mozna recznie?? nie bijcie za pytaniechodzi np provie, velvie???
a ktos ma poradnik jak wywolac slajdy o ile mozna recznie?? nie bijcie za pytaniechodzi np provie, velvie???
a co to jest aparat???![]()
![]()
tutaj znajdziesz cos o tym wiecej, jesli Cie to nie bedzie satysfakcjonowac napisz do minka, Minek wola slajdy sam...
http://canon-board.info/showthread.php?t=14368
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Mam dość nietypowe pytanie :-) Przede mną ten "pierwszy raz" i nie wiem jak wyciągnąć ... :-) koncówkę ... kliszy z kasetki. Macie jakieś sposoby czy kupić po prostu wyciągarkę ? np. http://allegro.pl/item147670427_wyci..._prezent_.html
wez kawalek kolorowej odibtki, poslin (ale nie nie za mocno) wprowadz do kasetki, pokrec rolka tak az wciagnie kawalek odbitki do kasetki chwyc za drugi koniec i pociagnij tak az wyjdzie koncowka, jesli nie wyjdzie sprobuj jeszcze raz, jesli nie wciagnie odwroc odbitke, powodzenia
EDIT:
jesli masz sprzet z polprofesjonalnej polki w systemie eos to w custom functions znajdziesz opcje by nie wwijal koncowki do kasetki.
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
napisalem polprofesjonalnej600tka tez tak ma, ale nie widze co ma minor w stopce
![]()
Niestety mam Prakticę MTL5B i Eosa 300 :-) ale dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowane przez minor ; 11-12-2006 o 17:47
Nie ma potrzeby wyciągania - ryzykujesz, że porysujesz film, jeśli coś się do brzegu kasetki przyczepiło. Lepiej otwieracz do piwa (albo zęby) i otwórz kasetkę sobie i będzie prościej.
Najłatwiejsze są fomy, ilfordy, agfy też nie trudne, ale trzeba nacisnąć z boku, za to kodaki są pancerne, ja prawie zęby zdarłem (-:
powaznie zębami?szacunek... ja uzywalem zawsze do tego otwieracza. nie lubie jak wystaje koncowka (wczoraj mi tak 8klatek zostalo w kasetce
) - lepiej otworzyc kasete, wyciagnac szpule, odciac od szpuli, przewinac i nawijac koncowka od strony szpuli - wtedy zero problemu (z tej strony film jest bardziej skrecony)...
pozdrawiam
Martin Gorczakowski