Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Trzy sloiki do wyboru do 600zl

Mieszany widok

Domyślnie Trzy sloiki do wyboru do 600zl

Dysponuje kwota ok 600zl do wydania na duzy obiektyw do EOSa 300D. Chcialbym zrobic sobie skromny zestaw zamiast kitowego obiektywu, ktory jest do wszystkiego i do niczego. Mam juz EF 50 mm f/1.8 II, 18-55 sprzedalem i postanowilem poszukac czegos lekkiego i solidnego do 300mm do portretow i zblizen.

Znalazlem na Allegro trzy obiektywy:
    1.Sigma 70-300 Macro DG za 568zl
    2.Tamron AF 70-300F/4-5.6 Di za 588zl
    3.Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III za 555zl

Tamron i Sigma maja z tego co sie orientuje dodatkowo funkcje macro, Canon nie wiem.
    Ktory byscie polecili?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Canona bym nie polecał, Sigma chyba nie działa z cyfrowymi korpusami a Tamrona nie znam. Polecałbym dozbierać do Sigmy APO albo 70-200 4L
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    ..Sigma chyba nie działa z cyfrowymi korpusami ..
    jak sama nazwa wskazuje, to dziala i z jednymi i z drugimi. mowimy o sigmie DG.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    jak sama nazwa wskazuje, to dziala i z jednymi i z drugimi. mowimy o sigmie DG.
    Z tego co pamiętam, to oznaczenie DG w Sigmie znaczy diagonal, a nie digital co niektórym pewnie się nasuwa.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunow Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to oznaczenie DG w Sigmie znaczy diagonal, a nie digital co niektórym pewnie się nasuwa.

Cytat ze strony sigmy .
    "Obiektywy DG
    Obiektywy o dużej przysłonie maksymalnej, charakteryzujące się szerokim kątem widzenia i minimalnymi odległościami ostrzenia. Powłoki nowego typu zapewniają optymalny balans kolorów oraz redukują refleksy i duszki, które są największym problemem lustrzanek cyfrowych. Przystosowane do idealnej współpracy zarówno z lustrzankami cyfrowymi, jaki i analogowymi."

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Faktycznie ....
    Gdzieś kiedyś jednak czytałem o tym, że to skrót od diagonal, ale się widocznie pomyliłem

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Canona bym nie polecał, Sigma chyba nie działa z cyfrowymi korpusami a Tamrona nie znam. Polecałbym dozbierać do Sigmy APO albo 70-200 4L
    Dozbierać do 70-200 /4 - no to trochę trzeba zbierać...Mając budżet na poziomie 600 pln mierzyć w szkło za dwa tysiące z hakiem to jest wyczyn.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Racja. Jestem posiadaczem wymienionego Tamrona. Łączy dwie cechy, które nie są najlepiej widziane w obiektywach - jest mydlany i cholernie powolny. Do tego AF lubi trafiać gdzie mu się podoba, zwłaszcza w słabszym świetle. Dozbieraj do sigmy APO DG. Ja oszczędziłem 200 zł i do dzisiaj żałuję.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Faktycznie wyglada na to ze macie racje. Wlasnie wyszperalem test porownawczy ze zdjeciami Sigmy z APO i bez. Roznica znaczaca a za 800zl juz mozna trafic kilku miesieczne APO DG na Allegro.
    Wole dolozyc te 2 stowy niz potem zrazic sie do zomow, bo musze przyznac ze do tej pory focilem swoimi eosami (300,300D,10D) wylacznie z obiektywami M42.
    Dzieki za wsparcie.
    Decyzja podjeta.

Uprawnienia umieszczania postów