"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W Media szef zamówił 10 szt. , przyjechały 3... No i poszło to w ciągu dwóch dni. Sporo ludzi o niego pyta. Wg. mnie aparacik rewelacja. Raz, że wykonanie dużo lepsze niż w Canonie 400D - monitorek lepszej jakości i plastik obudowy, rewelacyjnie cichutka migawka, obiektyw też nieźle poprawiony - dołożona wygodna guma na pierścieniu zooma. Myślę, że jako rodzinny aparat i pierwsza lustrzanka do przygody z cyfrową fotografią - to aparat jest pierwsza klasa. 6 MPx i 3 pkt. AF w zupełności wystarczą. Dwa, marketingowo to też dobre posunięcie - powiem szczerze, że w tej chwili najlepiej sprzedającymi się lustrzankami w moim sklepie są właśnie Nikony: D70s, D50, D40, D80, czasem pójdzie jakiś D200...
Ale Nikon dużo pieniędzy wkłada w marketing, w reklamy, a ich handlowcy są bardzo elastyczni w prowadzeniu interesów. Canon to dość skostniała instytucja - przynajmniej tu w Polsce. Niby mają pozycję lidera, ale złote laury wcale nie motywują ich do lepszej pracy... A Nikon się stara.... I to widać
Poza tym... Wreszcie ktoś zaczął dodawać porządną książkę do zestawu. "Radość fotografowania" to niezła pozycja. Plus dla Nikona za tę akcję edukacyjną - kto wie, może paru nowych Newton'ów, Avedonów czy Tomaszewskich się przez to obudzi??? (eee, może za wysoko oceniam klientów Media
? )
Moje zdanie jest takie: D40 ? Strzał w dziesiątkę!!
to mnie akurat zupełnie nie dziwi, bo Nikon robi "marketingowe cuda" jeśli chodzi o rynek niemiecki. Takie jak na przykład oszałamiające recenzje Nikonów w rozmaitej maści pismach niby-profi (a la Chip) znane z "benchmarketingu". Polska jest rozwinięciem tego rynku. I mam dziwne przeczucie, ile razy idę do MM, że mają w tym interes nie tylko te gazety, Nikon, ale i właśnie MM (czyżby współpraca). Nie zdarzyło mi się aby ktoś w MM mi rekomendował Canona - nigdy. A uzasadnienia rekomendacji Nikona były zawsze nieścisłe, nieprawdziwe, czy wręcz czasami oszukane (czyli na odwrót w stusunku do rzeczywistości).
Po za tym nasz rynek nie jest wyznacznikiem i na podstawie tego co się dzieje u nas nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
tak zupelnie BTW: mialem dzisiaj to malenstwo w rekach, bo Panstwo chcieli miec zdjecia na tle ratusza, a ze bylem obok rozstawiony ze statywem i moja cegla wymierzona w ww. ratusz, to widac uznali, ze umiem robic
fajne to jest. malutkie i plastikowe, ale nie czuc w rekach jakiejs tandety. celownik zupelnie przyjemny, calkiem sprawnie reaguje na nacisniecie spustu. te animacje na LSD wprawdzie wiocha, ale jakby wylaczyc...
w kazdym razie, zupelnie pozytywne wrazenia
a zwróciłeś uwagę na dźwięk migawki ? dla mnie poezja![]()
![]()
![]()
Teo posłuchaj sobie eos'a 5 to zobaczysz co to poezja:P
300d+BG-E1 | A2E | C 50/1,8 | C 70-200/4L| C 18-55 | C arl zeiss sonnar 135 |
w eosie 5 analogowym ? czy cyfrowym ? analogowego nie słyszałem, a w cyfrowym też jest delikatnie z tego co pamiętam. Ale bardziej powalił mnie wizjer , przez który prawie można wypaść![]()