Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 144

Wątek: Nowy Nikon!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Nie rozumiem tej nagonki. Nikon robi taniego low-enda i dobrze. Jak Canon wypuścił wykastrowanego że bardziej nie można trabanta, to były och i ach, że $999.

Wiesz, Canon kiedyś wpadł na pomysł uwalenia możliwości korzystania z wszystkich dotąd produkowanych szkieł
    Jak Nikon w low-endzie uwala jakiś ficzer to niechybny znak, że należy się zaraz tego spodziewać w mniej low-endowych korpusach. To jest chytry zabieg mający na celu zmuszenie klientów do kupowania nowych obiektywów Nikkor - w tym momencie Tamron, Tokina i Sigma nie robią pod Nikona wogóle standardowych obiektywów zoom z silnikiem - oraz praktycznie odebranie możliwości kupna większości niedrogich szkieł używanych.

A nikt mi nie wmówi, że zakichny silniczek stanowi w produkcji lustrzanki jakiś mega-poważny koszt...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jak Nikon w low-endzie uwala jakiś ficzer to niechybny znak, że należy się zaraz tego spodziewać w mniej low-endowych korpusach. To jest chytry zabieg mający na celu zmuszenie klientów do kupowania nowych obiektywów Nikkor
    hehe... byc nie moze... toz zgodnosc optyki wstecz byla przez wieki fetyszem zoltego obozu, ktorego broniono z wytrwaloscia wieksza niz cnoty swych wybranek

mysle, ze az tak daleko sie firma nie posunie, zeby wprowadzac kolejne ograniczenia na wyzsza polke (tzn. konkretnie do nastepcy D80). ale z drugiej strony... juz w D70 byla poobcinana kompatybilnosc ze szklami i uzytkownicy jakos to strawili... a ci co nie strawili mieli pretekst do zamiany na D200 jak sie w koncu pojawil

prawda jest, ze taka strategia rynkowa przynosi kase. klienci kochaja dostawac preteksty do zakupu nowych zabawek
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)Wiesz, Canon kiedyś wpadł na pomysł uwalenia możliwości korzystania z wszystkich dotąd produkowanych szkieł
    Tylko że Nikon chwali się gdzie może bagnetem N rzekomo kompatybilnym we wszystkie możliwe strony świata. I kiedyś (wtedy kiedy canon zmienił mocowanie) dokładali do tego wielgachną ideologię - jak to niektóre firmy nie dbają o swoich użytkowników. Po prostu: "nie pamięta wół jak cielęciem był".

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (...)toz zgodnosc optyki wstecz byla przez wieki fetyszem zoltego obozu, ktorego broniono z wytrwaloscia wieksza niz cnoty swych wybranek
    No otóż to, otóż to....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tylko że Nikon chwali się gdzie może bagnetem N rzekomo kompatybilnym we wszystkie możliwe strony świata. I kiedyś (wtedy kiedy canon zmienił mocowanie) dokładali do tego wielgachną ideologię - jak to niektóre firmy nie dbają o swoich użytkowników.
    Dlatego dałem "". Tu dodatkowo Nikon odrzucając kompatybilność z dużą liczbą szkieł nie dostaje nic w zamian w stylu większej dziury czy mniejszej odległości flanszy od matrycy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dlatego dałem "". Tu dodatkowo Nikon odrzucając kompatybilność z dużą liczbą szkieł nie dostaje nic w zamian w stylu większej dziury czy mniejszej odległości flanszy od matrycy.
    Ale dostaje jedno , "szczęśliwi" nabywcy D40 będą musieli kupić szkła Nikona i to tylko te wybrane. To mniej więcej tak samo jakby canon zrobił 30000D do którego pasowałyby tylko szkła EF-S .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie zapominajcie docelowego odbiorcy tego sprzetu. wezcie poprawke na fakt, ze znakomita wiekszosc kupujacych dizsiejszy low-end (350D czy D50) nie wychodzi poza sloik kitowy + ewentualnie drugi sloik typu 55-200. dla tych ludzi logo Canon czy Nikon w zaden sposob nie wiaze sie z systemem, tylko po prostu okresla zaufanie do sprzetu. tym ludziom w 100% wystarczy mozliwosc zapinania szkiel z wlasnym silniczkiem czy tez samych EF-S. naprawde.

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF itd. itp. plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu...
    No to tak jak ja

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    No to tak jak ja
    no widzisz czyli poprzez przyklad udowodniles, ze to co pisze nie jest abstrakcja
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

no widzisz czyli poprzez przyklad udowodniles, ze to co pisze nie jest abstrakcja
    Tak a w szczególności zgadzam się z

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF
    Większość ludzi pragnie prostych aparatów dla ludu . Takich volksaparaten
    Ludzie będą kupować tego Nikona bo jak to mówą "każdemu według potrzeb"

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

nie zapominajcie docelowego odbiorcy tego sprzetu. wezcie poprawke na fakt, ze znakomita wiekszosc kupujacych dizsiejszy low-end (350D czy D50) nie wychodzi poza sloik kitowy + ewentualnie drugi sloik typu 55-200. dla tych ludzi logo Canon czy Nikon w zaden sposob nie wiaze sie z systemem, tylko po prostu okresla zaufanie do sprzetu. tym ludziom w 100% wystarczy mozliwosc zapinania szkiel z wlasnym silniczkiem czy tez samych EF-S. naprawde.

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF itd. itp. plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu...

Nie ma co na siłę dopasowywać odbiorcy do modelu aparatu. Pewnie 99% (tak na oko) posiadaczy aparatów to amatorzy. Każdy kupuje to na co go stać/co mu się podoba. Określenie tańszych lustrzanek jako LOW END to zabieg sztuczny i marketingowy. Nie ma on nic wspólnego z jakością zdjęć generowanych przez te aparaty. Znam ludzi bardzo skromnych robiących doskonałe zdjęcia aparatami, którymi większość tzw. "zaawansowanych amatorów" się brzydzi. Znam też kilku dumnych "zawodowców' gotowych w każdej chwili podjąć rzuconą rękawicę i udowadniać publicznie i jak to czegoś wykonać nie można nie mając szkła XXXX kosztującego YYYY. Po lekkim zbadaniu czegoś na kształt portfolio widać, że człowiek pomylił się z zawodem. Z drugiej strony pęd "ku lepszemu" jest naturalny i potrzebny. Z chęcią gdybym miał na to pieniądze kupiłbym D80, nie dlatego, że D50 mnie "ogranicza" , ale dlatego, że ma parę guzików na obudowie, których potrzebę posiadania odczuwam. Z praktycznego punktu widzenia wiadomo nie od dzisiaj, że w lustrzance najważniejsze jest film/matryca, lustro, migawka i przesłona. Reszta to wodotryski które lubimy posiadać.

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów