Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro ?

Mieszany widok

rapsody
    Guest

Domyślnie Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro ?

Witam, wlasnie zdecydowalem sie wraz z moja druga polowa na zakup body 350D i zastanawiam sie nad szklem Tamrona jak w tytule. Planuje zajac sie makro fotografia dlatego zalezy mi na dobrym szkle, ale w raczej nie przekraczajacym tej polki cenowej(o ile to mozliwe). Jednak poniewaz jest to jedyne szklo jakie moge kupic to nie chce by mnie ograniczalo tylko do zdjec macro, ale takze by mozna bylo nim pstryknac tzw. normalne fotki. Nie orientuje sie az tak bardzo w szklach dlatego szukam wszelkich info i rad, bo poza dziesiatkami czy setkami stron recenzji, testow, wypowiedzi na forach czy przykladowych zdjeciach (niestety nie zawsze takich jakie by sie chcialo widziec) nie moge powiedziec ze jestem znawcom czy mam jakies doswiadczenie. Sposrod tego co widzialem to wlasnie to szklo zdaje sie w najbardziej mozliwym stopniu zaspokoic nasze wymagania, aczkolwiek nie moge tego powiedziec napewno bo nie mialem z nim osobistej stycznosci. Jezeli proponujecie cos innego to czekam na podpowiedzi i sugestie. Z gory dzieki!

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

To szkło jest bardzo fajne ale jest kompromisem między "normalnym" szkłem a typowym makro. Jeśli chcesz robić prawdziwe makro to musisz kupić coś dedykowanego np. C 50/2.5 makro albo 100/2.8 makro albo Tamron lub Sigma.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

rapsody
    Guest

Domyślnie

Mac, w zasadzie to wiem ze do samego makro najlepiej miec cos dedykowanego, stad tu moj problem bo z kasa ciezka a potrzebne mi szklo co mnie zadowoli. Niestety nie moge nigdzie znalesc typowych zdjec w trybie makro tego tamrona, jesli bys mial, mogl pstryknac, albo jakis namiar gdzie moge zobaczyc jak on sie sprawuje w tym trybie to bede bardzo wdzieczny

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tutaj możesz zobaczyć zdjęcia "makro" z tego tamrona. Wszystkie oprócz pierwszych dwóch i wisienek na gałęzi są zrobione właśnie nim. Jak widać do makro jeszcze mu trochę brakuje ale można pomyśleć o pierścieniach pośrednich lub soczewce raynox.

Początki nałogu

Domyślnie

o, to ja też podłączę się do wątku o tym szkle: czy ktoś z Was, Forumowicze, ma jakieś doświadczenia "ślubne" z tym obiektywem ? Na forum mnóstwo dobrych opinii jest na jego temat, ale mało informacji o tym jak się sprawdza "w walce" ten Tamronik Potrzebuję uzupełnienia do 17-40 L, a 24-70 L na razie nie mieści się w budżecie... Testowałem przez parę dni pożyczoną od kumpeli sztukę i pod względem jakości obrazu jest OK, AF też nie tak koszmarnie wolny, a przy wspomaganiu z lampy to nawet w gorszych warunkach sobie jakoś radzi... Pakować się w to ? Jakie są Wasze sugestie ?

Domyślnie

jak bedziesz chcial porównać szybkość af twojej eLki i tego tamrona to oczywiście eLka wypadnie o wiele lepiej
    co do jakości to dla mnie tamron jest jak najbardziej wystarczający - zrobiłem nim ślub szwagrowi w dosyć dużym kościele (był też jasny) także nie było ciasno; również plenerek im tym trzepnąłem - naprawde fajnie wyszło (jak bym jeszcze umiał robić zdjęcia i miał większe doświadczenie to byłoby super)

teraz uzywam go jako tzw rodzinnego zooma spacerowego (który zamierzam zmienić na 24-105 ze względu na większy zasięg) i jestem bardzo zadowolony

pisze to z pkt widzenia amatora który ma ambicje :-)

patrząc na twój zestaw ten obiektyw wydaje się być bardzo rozsądnym wyborem
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec

Domyślnie

Na etapie zakupu mojej 350D też rozważałem zakup taniego solidnego zoom-a tj.Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro i raczej byłem na niego nastawiony. Ale po wnikliwej analizie i po kilku fotkach 24-105 L/F4 całkowicie zmieniłem opcje na rzecz canona. Wiem że to większa kasa ale warto. Teraz męczę się kit-em ale wytrzymam i nie wchodzę w żadne alternatywy bo wiem, że jak zainwestuję w dobre szkła canona to już przy nich zostanę i potem tylko będę puszki zmieniał. Szkło "L-ka" wytrzymuje śmiało 10 lat i dłużej i to mnie przekonuje.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

->Tutaj<- masz test tego szkła.
    Mam je i jestem zadowolony.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Tamron macro:

m42 macro:

40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

rapsody
    Guest

Domyślnie

m42 macro:

snow a jaka konkretnie m42 to cyknales? moze czyms z tych skiel bede mogl cos pstrykac do makro, a kupie sobie do 'normalnych' zdjec cos innego?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów