"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja używam jakiś czas już T28-75mm 2.8 i muszę powiedzieć że bardzo fajny obiektyw. Jasny, tani, solidny. Polecam.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Ciężko tak określić. Ale egzemplarz który używam na codzień ma już pewnie ze dwa lata.
Moj poszedl robic w... filmie ;-) Swietny kit analogowy.
Na cropie przegral z 17-55IS. Moj T ma slabe 28mm i troche nierowna ostrosc w kadrze. Wzialem trzecia sztuke. Fajny bo maly, tylko ta loteria z jakoscia i brak serwisu.
A mój ma słabsze 75mm niż 28, ale przy f/4 już jest ok. Odkrywam go na nowo, rzucając przezeń obrazek na dużą matrycę![]()
.
Mój Tamronik od 2,8 to żyleta ale na razie siedzi w serwisie i to jest bolączką Tamronów
Zrobiłem nim 3 śluby ale z lampą EX420 i nie wiedziałem że takie zachowanie to wada obiektywu.
http://canon-board.info/showthread.php?t=36817
Nagle stał się szerokiTaki spacer zoom się zrobił. Winieta oczywiście jest i troszkę ma dziwną formę - pojawia się w samych rogach, z dość ostrą krawędzią. To na 2.8. Na 4.0 jest już o wiele mniej widoczna. Kolory? Tak samo jak na cropie moim zdaniem. Ostrość dużo zyskała na 28mm, na 75 trochę.
Szczerzę mówiąc trochę go olałem na rzecz stałek, ale po jednodniowym foceniu zacząłem się do niego na nowo przekonywać![]()
.