Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Sesja w Studiu

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli w studiu gdzie jedyne oświetlenie to błyskowe czas robi Ci różnicę, to znaczy że masz źle wyciemnione studio.

btw.
    Robiłem zdjęcia wielkim formatem - prawie makro. Z powyginanym miechem. Na dwóch 500ws: założony softbox kwadracik i snoot. Przesłone chciałem mieć około 32, 45. Musiałem robić parę naświetleń negatywu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Jeśli w studiu gdzie jedyne oświetlenie to błyskowe czas robi Ci różnicę, to znaczy że masz źle wyciemnione studio.

btw.
    Robiłem zdjęcia wielkim formatem - prawie makro. Z powyginanym miechem. Na dwóch 500ws: założony softbox kwadracik i snoot. Przesłone chciałem mieć około 32, 45. Musiałem robić parę naświetleń negatywu.

Co do wyciemnienia to to istotna sprawa ale z tym nei mam problemu wiekszego. Gasze swiatla i zostaja tylko zarowki modelujace. Kiedys po prostu tak dla samego siebie sprobowalem z tymi ekstremalnymi nastawami.

Co do tego Twojego makra zas... to to juz sa extremalne podejscia Przy przeslonie f45 to ja sie nie dziwie, ze musiales lilka razy naswietlac A tak z ciekawosci zapytam: Co fociles, ze az taka glebie chciales uzyskac?

Pozdrawiam,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kwiata.
    Ale płaszczyzna ostrości przebiegała w wzdłuż innej osi i chciałem, by wszystko tam było ostre.

Jak kiedyś zeskanuje ten negatyw 6x7 to pokażę.
    Wot, taka wprawka szkolna.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Kwiata.
    Ale płaszczyzna ostrości przebiegała w wzdłuż innej osi i chciałem, by wszystko tam było ostre.

Jak kiedyś zeskanuje ten negatyw 6x7 to pokażę.
    Wot, taka wprawka szkolna.
    no to podziwiam poswiecenie dla jednego kwiatka tyle zachodu

Ja tylko mam nadzieje, ze autorowi posta neie namieszalismy w glowach nasza dyskusja... moze sie chlopak jeszcze zniechecic a przykroby bylo, bo foto w studio to bardzo fajna sprawa.

pozdrawiam,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

MatK
    Guest

Domyślnie

a na jakich ogniskowych najlepiej focic - lepiej na dłuższych czy na krótszych ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatK Zobacz posta
    a na jakich ogniskowych najlepiej focic - lepiej na dłuższych czy na krótszych ?
    Zasadniczo na jak najwiekszych, ale to nie regula

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymin3 Zobacz posta
    Zasadniczo na jak najwiekszych, ale to nie regula
    wlasnie... najlepiej ef 600 L a tak po prawdzie do w zakresie 50mm a 85-90mm , choc to zalezy od koncepcji zdjecia... ja czasem robie na 135mm. Wszystko to kwestia tego jakie zdjecie chcesz uzyskac. Jesli cala postac to szeroko, jesli blizej to dluzsza ogniskowa. I najlepiej focic stalkami.
    Łukasz Chyrek

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

moim skromnym zdaniem czasy przy swietle blyskowym nie maja znaczenia jesli chodzi o poprawna ekspozycje. tutaj glowna role odgrywa przeslona.
    jesli otworzysz za bardzo dziure to bedzie za jasno.

a co do ogniskowych to zalezy. od pasa w gore 50mm bedzie ok ale pamietaj zebys z 50mm nie podchodzil za blisko i nie fotografowal tylko twarzy bo beda brzydkie 'znieksztalcenia'

Powodzenia

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Kolega pisze ze nie jest doswiadczony to ja mu daje prosta recepte:wink: experymentowac bedzie pozniej
    Niekoniecznie dobrą.Lepiej jednak obciąć -1/3 - 2/3 działki.
    Pamietać to metal!!!!
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Towarzysząc znajomemu fotografowi z GW w studiu dowiedziałem się kilku rzeczy: czas nie jest ważny-przy 1/10 lub 1/125 przy takiej samej przysłonie zdjęcie będzie tak samo ostre. Jednak jeśli nie masz statywu, to dla bezpieczeństwa ustaw czas 1/125 s, f/16-coś w okolicach tej przysłony. Trzeba także pamiętać o tym, aby tło było równomiernie oświetlone, więc na poczatek dobrze zrobić kilka fotek na sucho, bez modela/ki Co do ogniskowych-50 mm do całej sylwetki, 100 mm do samej twarzy. To by było na tyle Trochę to łopatologicznie powiedziałem, ale inaczej nie potrafię. A zdjęć studyjnych nie lubię i raczej nei polubię, ale tobie życze powodzenia!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów