Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Sesja w Studiu

MatK
    Guest

Domyślnie Sesja w Studiu

Witam !

Wkrótce wybieram sie na moja pierwsza sesje w studiu. Prosze o kilka wzkazówek - nie jestem doswiadczonym fotografem.

Sprzet: Canon 10D, Canon 28-105/3.5-4.5 USM2

Bede fotografowal zarowno modeli jak i modelki od pasa w górę - najwazniejsze na fotografi to pokazac biżuterie umieszczona na modelach
    Zrobilem kilka próbnych fotek - pobawilem sie juz troszke oswietleniem. Studio jest sredniej wielkosci moze 8 x 5 m.

Prosze o kilka rad od bardziej doswiadczonych uzytkownikow - o czym powinienem pamietac na jakich ogniskowych, przyslonach, czy lepiej stanac blizej dalej modela/ki czy lepiej troche zoomnac itp.

Prosze o wyrozumialosc - sprzet taki a nie inny niestety - ale musze zrobic tym czym mam

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przyslona taka jaka Ci swiatlomierz poda.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Przyslona taka jaka Ci swiatlomierz poda.
    Niekoniecznie. proponuję jednak trochę poszaleć przed sesją, opanować troche technikę i pogłówkować. Proszę pamiętać że fotografujemy metal!!!
    Ten kto wie o co biega będzie się a kto nie pójdzie w dżiabły
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolega pisze ze nie jest doswiadczony to ja mu daje prosta recepte:wink: experymentowac bedzie pozniej
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

...moje 5 groszy:

ISO oczywiscie 100; f11, f13; 1/45 do 1/90 no, chyba ze na pelnej lufie tez bedziesz robil to sprobuj z 1/125.

Jesli blysk wywolujesz lampa z aparatu np jakims spidlajtem to pamietaj, ze lampa najpierw wyzwala przedblysk pomiarowy na ktory reaguja lampy w studiu. Ustaw zatem lampy na drugi blysk albo wcisnij * na puszce celujac na scene. Aparat pusci blysk pomiarowy i zapamieta ustawienia. Potem mozna trzaskac fotki juz na jednym blysku. Jednak po zmianie jakiegokolwiek parametru trzeba znow wyzwolic blysk pomiarowy aby nie focic "darków" z przedblyskiem. Pewnie nie miales z tym problemow skoro o nich nie pisales ale to tak na marginesie jakbys na takowy problem trafil.

Kombinuj ze swiatlami i roznymi ustawieniami. Najlepiej jakbys mial kilka zrobel swiatla (3-4) wieksze z tego mozliwosci i wieksza frajda.

Jednak i tak najlepiej jakbys wytrzasnal skads jakiegos analogowego eosa i z dobrym filmem pofocil. Ale to moze faktycznie temat na pozniej skoro nie masz doswiadczenia w fotografii studyjnej

pzdr,
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 26-10-2006 o 08:54
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Domyślnie

najpierw ustaw jedno swiatlo zrob probne zdjecie, a dopiero pozniej dokladaj nastepne lampy, najprostrze ustawienie lamp to dwie pobokach lekko z przodu przy czym moc jednej jest okolo 2 razy wieksza od drugiej, co do przyslon tak ustaw moc lamp aby nie wychodzic poza f11 (ostrosc spada) no chyba ze glebia ma byc duza. ta metoda zrobilem te zdjecie np (i wiele innych) http://onephoto.net/info.php3?id=335825

co do czasow to powyzej 1/100 (mi wyrabiaja chyba do 1/250) zalezy jak aparat i lampy wyrobia, a przyslone ustawiam na histogram tak aby byl maxymalnie w prawo na wyswietlaczu
    Ostatnio edytowane przez tymin3 ; 26-10-2006 o 10:02

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

chyrek: ja tylko przypominam, że czas w studiu nie ma znaczenia. O ile nie przekroczysz czasu synchro.
    Więc czy 1/45, czy 1/125 - nie ma różnicy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    chyrek: ja tylko przypominam, że czas w studiu nie ma znaczenia. O ile nie przekroczysz czasu synchro.
    Więc czy 1/45, czy 1/125 - nie ma różnicy.
    poniekad... ale nie do konca... jesli chcesz na ISO 100 pstryknac f13, f16 (bo potrzebujesz wiekszej glebii) to watpie, zebyc z np 1/200 wyciagnal dobrze naswietlone zdjecie. Podalem te czasy bo takie sie utarly standardy jeszcze za czasow analogow. Ja osobiscie poza 1/125 nigdy nie wychodze bo i po co skoro w studiu nie potrzeba tele a wyjatkowe sytuacje (fotki z zatrzymaniem ruchu) zdarzaja sie bardzo rzadko. Moje ulubione nastawy przy portrecie to f11 i 1/90. Na takich robilem analogami i takie sprawdzaja mi sie przy cyfrze.

MatK jako osoba zaczynajaca w studio powinien tylko sie zasugerowac naszymi radami i sam dobrac odpowiednie parametry metoda prob i bledow.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale czekaj.
    przecież w studiu błyskowym czas nie ma znaczenia! czy to będzie 1/10 i f8 czy 1/125 i f8 to przy tym samym iso będzie dokładnie takie samo naświetlenie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    ale czekaj.
    przecież w studiu błyskowym czas nie ma znaczenia! czy to będzie 1/10 i f8 czy 1/125 i f8 to przy tym samym iso będzie dokładnie takie samo naświetlenie.

Z mojego niewielkiego doswiadczenia wychodzi na to, ze jednak ma. Co do przykladow, ktore podales to oczywiscie wszystko bedzie ok. Pomijajac fakt ze robimy ze statywu i generalnie wszystkie rozsadne czasy sa mozliwe do zrobienia ostrej foty. Jednak przy wyzszych "f" i krotszych czasach, zdjecia wychodza niedoswietlowe. To oczywiscie niuanse bo sam nie wiem po jakiego grzyba komus w studio f16 czy f19 i czasy rzedu 1/200, Chyba ze masz tysiace WS na lampach, studio potezne i robisz fote 50 osobom w tancu. To skrajny przyklad ale w zasadzie to dla potrzeb fotografii portretowej max f11 i czasy od 1/30 do konca synchro sa ok.

Nie jestem guru w tej kwestii, wiec jak kazdy moge byc omylny

pozdrawiam,
    Łukasz Chyrek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów