Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Polar B+W 77mm nie SLIM i 24mm

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Polar B+W 77mm nie SLIM i 24mm

Witam

Ktos sie orientuje czy B+W w wersji nie slim i 24mm ogniskowej bedzie powodowalo winetowanie? Musze kupic filtr i o ile slim na pewno by byl dobry to nie posiada on mozliwosci zalozenia zwyklego dekla z obiektywu (jest jakis osobny dekielek specjalnie do filtra slim) i przez to rozwazam wersje normalna.

Konkretnie chodzi o obiektyw EF24-105/4L.

Pozdr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolbe Zobacz posta
    Ktos sie orientuje czy B+W w wersji nie slim i 24mm ogniskowej bedzie powodowalo winetowanie?
    17mm na pelnej klatce (analog) wykazywal objawy winiety dopiero przy zalozonych na raz dwoch filtrach - UV i polar (oba B+W, polar nie slim).
    Mozna stad wyciagnac wniosek ze 24mm na pelnej klatce nie bedzie wykazywac winietowania z nie-slim polarem B+W bo 24mm to spooorooo wezszy kat widzenia niz 17mm.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    17mm na pelnej klatce (analog) wykazywal objawy winiety dopiero przy zalozonych na raz dwoch filtrach - UV i polar (oba B+W, polar nie slim).
    Mozna stad wyciagnac wniosek ze 24mm na pelnej klatce nie bedzie wykazywac winietowania z nie-slim polarem B+W bo 24mm to spooorooo wezszy kat widzenia niz 17mm.
    A Ty masz polara do tego 24-105/4L? Mozna wiedziec jakiego? Czy masz wieksze problemy z winetowaniem z tym obiektywem?

Pozdr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A Ty masz polara do tego 24-105/4L? Mozna wiedziec jakiego? Czy masz wieksze problemy z winetowaniem z tym obiektywem?
    Mam dokladnie takiego polara - B+W MRC 77mm nie SLIM. Chwilowo go do swojego 24-105 nie zaloze. Poza tym teraz nie mam pelnej klatki. Bawilem sie kilkoma kliszami na EOS5 i na tym bazuje swoje doswiadczenie z winieta na 17mm.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mam dokladnie takiego polara - B+W MRC 77mm nie SLIM. Chwilowo go do swojego 24-105 nie zaloze. Poza tym teraz nie mam pelnej klatki. Bawilem sie kilkoma kliszami na EOS5 i na tym bazuje swoje doswiadczenie z winieta na 17mm.
    Ok, wlasnie kupilem takiego samego...Zrobie testy i napisze, moze sie komus to przyda na przyszlosc.

Poza tematem juz. Znowu sie zawiodlem na sprzedawcach z Allegro. Najtanszy filtr B+W 77mm MRC kosztuje 449zl w Foto-raj.pl kupilem z dostawa gratis za 399zl...Radze przed zakupem sie rozejrzec po internecie, zeby sie nie dac zrobic w balona.

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam 77 mm B+W slim na 5D i po zapięciu go do 24-105/F4 nie winietuje. Mówimy oczywiście o konkretnym przymknięciu 24-105 juz tak ma ze winieta jest jak malowanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale 24mm na pełnej kletce ? Jeśli grybszy filtr to minimalna winieta możliwa..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, chodzi o pelna klatke (5D)...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Ktos sie orientuje czy B+W w wersji nie slim i 24mm ogniskowej bedzie powodowalo winetowanie? ....

Konkretnie chodzi o obiektyw EF24-105/4L.

Pozdr.
    Nie będzie.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli filtr jest grubszy to tak jak Cichy napisał. U mnie z normalnym UV winiety od filtra nie widać, ale z szarą gradientową połówką Marumi już tak. Co prawda ona jest dość gruba, ale nie pamiętam jak gruby jest polar B+W. Jeżeli znacznie więcej od normalnej UV to możesz się spodziewać czarnych fragmencików w rogach, jeżeli minimalnie grubszy to nie będzie nic widać.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów