Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości, a aparat cyfrowy

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Chyba nieuważnie przeczytałeś artykuł

Aparat cyfrowy + bardzo dobry obiektyw = 40 lp/mm i to uwaga przy kontraście 50% - nie więcej. Jest to spowodowane budową matrycy, filtrem AA, obiektywem i zjawiskami z nim związanych. Robiąc zdjęcie obiektywem np. 50 mm (z cropem wyjdzie kąt widzenia przy ogniskowej 80mm) z odległości 25 mm to nie zarejestruje szczegółów mniejszych od 0,09mm, czyli przechodząc na lp/mm wyjdzie ok. 5 lp/mm - nie więcej. Zakładam przy tym, że jest świetny, prawie że idealny obiektyw. Czyli dochodzimy do punktu od którego zacząłem

BTW:
    Jeśli zdjęcie o którym piszesz wykonam obiektywem przykładowo EF 100 F/2,8 Macro to zobaczyłbym nawet więcej bo przy ogniskowej 100 mm (przy cropie kąt widzenia jak przy ogniskowej 160 mm) najmniejszy element rzeczywistego obrazu jaki zarejestruję będzie miał wymiar ok. 0,03 mm przy prawie 100% kontraście. Więc przechodzą na jednostki lp/mm będzie to wynosiło około 16 lp/mm. Tego wzrok nie zobaczy, ale przyrząd optyczny jakim jest obiektyw w połączeniu z cyfrówką tak.
    Ja powyższe rozważania odnosiłem do obiektywu dającego kąt widzenia zbliżonego do kąta widzenia człowieka. Im ten kąt będzie mniejszy tym więcej szczegółów, im większy tym mniej. Matryca jednak nie zarejestruje więcej jak 40 lp/mm, ale przyrząd optyczny jakim jest obiektyw odpowiednio przeskaluje tą fotografowaną scenę.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 26-10-2006 o 11:59

Uprawnienia umieszczania postów