Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
Przyjrzyj się pierwszemu zdaniu w moim artykule:
"Może komuś przydadzą się moje przemyślenia na tematem maksymalnej rozdzielczości, wielkości zdjęcia a aparatem cyfrowym."

To, że zobaczysz czarną ścianę niezależnie od rozdzielczości aparat to chyba jest zrozumiałe i nie wymaga wyjaśnienia. Ja pisałem ten luźny artykulik z myślą o tym, co możemy maksymalnie wycisnąć z aparatu cyfrowego + matryca, a nie minimalnie. Jeżeli pójść dalej, to przecież naprawdę nie ma problemu, aby zdjęcie JPG z EOS 350D poddać dowolnemu algorytmowi interpolacji i otrzymać zdjęcie o wymiarach pikseli 30000000 x 20000000. Wymiar w cm przy wydruku 300DPI będzie wynosił 254237 x 169492 cm...
Oczywiście masz rację. To w takim razie może zgodzisz się ze stwierdzeniem, że ilość szczegółów widoczna na wydruku jest limitowana rozdzielczością obiektywu+matrycy. Upsampling nie zwiększy ilości tych szczegółów. Może tylko pogorszyć jakość. Oczywiście powyższe stwierdzenie jest truizmem.

Można się zastanowić nad takim testem. Wyobraźmy sobie wydruk formatu A4, który posiada linie pionowe czarne i białe. Wydruk jest wykonany z rozdzielczością 300dpi. Przy czym 1 dot jest czarny a sąsiedni w poziomie biały. Wydruk oglądamy z odległości 25cm. Zgodzisz się ze stwierdzeniem, że powinniśmy widzieć pionowe linie czarne i białe. Następnie wykonujemy zdjęcie tego wydruku np EOS350, najlepszym obiektywem serii L i go drukujemy. Czy nadal będziemy widzieć linie pionowe. W/g mnie nie.