Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Konwerter x2 który wybrać ????

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W canonie wystarczy zakleić trzy skrajne styki ( w extenderze od strony obiektywu -nie te na wybrzuszeniu tylko po przeciwnej stronie ) jak to wygląda w sigmie nie wiem.

Dodam tu mała ciekawostke kupująć dwa extendery canona ( 1,4 + 2,0 ) i łacząc je otrzymujemy jeden mega extender który wydłuża ogniskową x 2,8 i obniża światło o 3 dziłaki. Teraz podłanczająć taki zestawik do odpowiedniego szkła F:2,8 otrzymujemy szkło o świetle F:8 w którym AF dalej dziła . Dlaczego ?? Dlatego gdyż przy połaczeniu tych extenderów trzy skrajne styki są pomijane ( bez żadnego zaklejania ) i AF mysli że ma 5,6.
    Testowałem to rozwiązanie i owszem AF dziła aczkolwiek sporo wolniej (wg mnie dział jednak szybciej niż np w 400 5,6L + TC 1,4 z zaklejonymi stykami) Degradacja obrazu tez jest ale myślalem że bedzie o wiele większa. jak narazie robiłem zdjęcia tylko z monopodu więc trudno tu o miarodajny pomiar tej degradacji ale jak na mój gust nawet z monopodujest bardzo dobrze ( oczywiście IS jest tu wybawieniem .

To jak bobrze licze z 85L prawdziwe swiatlo jest 3,4 aparat mysli ze ma 2,4 a ogniskowa jest uwaga 240mm przy jakosci 85 moze byc fajnie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    To jak bobrze licze z 85L prawdziwe swiatlo jest 3,4 aparat mysli ze ma 2,4 a ogniskowa jest uwaga 240mm przy jakosci 85 moze byc fajnie

tyle że konwertery dziłają z obiektywami powyżej 135mm ( tak przynajmniej podaje canon
    )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale nie jest to prawda.
    Może optyka konwerterów jest zaprojektowana dla ogniskowych >100mm, a może to stwierdzenie podyktowane jest jeszcze innymi względami (marketing?).

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ale nie jest to prawda.
    Może optyka konwerterów jest zaprojektowana dla ogniskowych >100mm, a może to stwierdzenie podyktowane jest jeszcze innymi względami (marketing?).
    Telecentrycznością , której brak przy szerszych szkłach .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ale nie jest to prawda.
    Jest tylko problem w tym, że w zwłaszcza w przypadku konwertera 2x przy krótkich ogniskowych mogą sie spotkać soczewki. Także canon raczej wie co mówi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów