Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
Dodam tu mała ciekawostke kupująć dwa extendery canona ( 1,4 + 2,0 ) i łacząc je otrzymujemy jeden mega extender który wydłuża ogniskową x 2,8 i obniża światło o 3 dziłaki. Teraz podłanczająć taki zestawik do odpowiedniego szkła F:2,8 otrzymujemy szkło o świetle F:8 w którym AF dalej dziła . Dlaczego ?? Dlatego gdyż przy połaczeniu tych extenderów trzy skrajne styki są pomijane ( bez żadnego zaklejania ) i AF mysli że ma 5,6.
Potwierdzam Sprawdzone również dla różnych kombinacji TC firm Kenko i Sigma.

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
Testowałem to rozwiązanie i owszem AF dziła aczkolwiek sporo wolniej (wg mnie dział jednak szybciej niż np w 400 5,6L + TC 1,4 z zaklejonymi stykami) Degradacja obrazu tez jest ale myślalem że bedzie o wiele większa. jak narazie robiłem zdjęcia tylko z monopodu więc trudno tu o miarodajny pomiar tej degradacji ale jak na mój gust nawet z monopodujest bardzo dobrze ( oczywiście IS jest tu wybawieniem .
Też potwierdzam Z moich obserwacji wynika, że różnica w jakości obrazu pomiędzy TC 2x a zestawem TC 2x + TC 1.4 jest praktycznie niezauważalna (dla stałek ze światłem 2.8 ).

Przygotowując takie tandemy TC należy uważać, żeby nie uszkodzić szkieł, bo niektóre TC 2x (Canon, Sigma) mają wystającą przednią soczewkę, którą możemy przez nieuwagę wepchnąć na tylnią soczewkę innego TC.