Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Konwerter x2 który wybrać ????

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Konwerter x2 który wybrać ????

Witam jak się ma sprawa jakośći konwerterów ( chodzi mi o te x2 ) Canona w stosunku do konkurencyjnych firm ( np Kenko ) Czy warto przepłacac prawie dwa razy za orginał czy tez róznica bedzie niezauważalna ?? jeżeli niezauważalna to jakiego producenta konkretnie wybrać ?? I jeszce jedno czy w konwerterach x 2 działa patent z zaklejaniem styków ?? tzn czy np jak podepnie się go do 70-200 4,0 L i zaklei styki to czy nadal bedzie działal AF tak jak jest w przypadku 400 5,6 + TC 1,4 ??

Pozdrawiam i dziki za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oglądałem w jednym sklepie Kenko x2.
    Przypinałem 100-300 4.5-5.6 i 85/1.8.
    Styków nie trzeba zaklejać - nie podaje do aparatu, że ma 2 działki ciemniej.
    Przy 100-300 AF chciał działać - jeździł w przód i w tył, ale, co w miarę logiczne - nic nie znajdował (przy 300mm - f/11!). 85 - ostrzył raczej bardzo dobrze.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam konwerter Soligor (co prawda nie 2x a 1.7x). Tak jak w poście minka, nie podaje do korpusu, że ma 1.5 działki światła więcej. Tamron 28-75/2.8 ostrzy w miarę normalnie, aczkolwiek trochę wolniej. Canon EF 75-300/4-5.6 IS USM na długim końcu przy ustawionym jedynie środkowym punkcie nie potrafi złapać ostrości, ale jak ustawię wszystkie punkty, to któryś zazwyczaj łapie (nie wiem czym to jest spowodowane).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A jak jakość samego obrazu ( pomijając sprawnośc AF ) dylematem dla mnie jest to czy warto dołozyć 2 razy więcej kasy na orginał canona czy kenko bedzie ok ( tzn taki sam pod względm jakości )

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Pamietaj, że zamienniki ( Kenko, Soligor ) podepniesz do każdego szkła EF, a oryginały Canona tylko do tele serii L.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta
    Pamietaj, że zamienniki ( Kenko, Soligor ) podepniesz do każdego szkła EF, a oryginały Canona tylko do tele serii L.

Wiem - chodzi mi o podpięcie tylko do L

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

100-400L z Kenko 1.4 i to samo szkło z TC x 2 Canona.... Niby Canon miał większe powiększenie, ale jakość samego obrazu była bardzo podobna a spodziewałem się gorszej. Czyli chyba jednak TC Canona jest lepsze optycznie. Ale nie wiem czy w Canonie da się zakleić styki. Jeżeli po założeniu TC zrobi się f/8 to AF będzie działał choć wolniej i nie może być za ciemno. Jeżeli zaś założymy pod szkło mające f/5.6 to wtedy nam się zrobi f/11 i nawet po zaklejeniu styków o AF (nawet jak ruszy z miejsca) to raczej możemy zapomnieć.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zaklejenie styków przy TC 1,4 dziłą - sprawdzałem to osobiście - wiec podejrzewam że przy tc x2 tez bedzie działac oczywiście przy docelowej przeslonie 8 - ale chcilem sie upewnić

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Zaklejenie styków przy TC 1,4 dziłą - sprawdzałem to osobiście - wiec podejrzewam że przy tc x2 tez bedzie działac oczywiście przy docelowej przeslonie 8 - ale chcilem sie upewnić

Nie wiem o co chodzi z tymi zaklejanymi stykami...?
    Mam Kenko 1,4... zapinam do 70-200/4, 85, i dziala bez problemu nie widze spadku jakosci... co tu dywagowac.....

WG niemieckiej prasy fotomagazine... jesli chodzi o konwertory do EF ... to mamy albo oryginalne CANOAN albo KENKO, a potem dlugo, dlugo nic jakies 8,2 ma Tamron a Soligor 7,5 .... Canon 9,4, Kenko 9,2 ....

podrowka
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Nie wiem o co chodzi z tymi zaklejanymi stykami...?
    Mam Kenko 1,4... zapinam do 70-200/4, 85, i dziala bez problemu nie widze spadku jakosci... co tu dywagowac.....

WG niemieckiej prasy fotomagazine... jesli chodzi o konwertory do EF ... to mamy albo oryginalne CANOAN albo KENKO, a potem dlugo, dlugo nic jakies 8,2 ma Tamron a Soligor 7,5 .... Canon 9,4, Kenko 9,2 ....

podrowka
    Jak zakleisz styki ( 3 od strony prawej patrzc z przodu na konwerter ) to nie przesyła on do korpusu ze ma światło 8 i AF dalej dziła - chodzi o TC canona - w kenko nie ma takiej potrzeby ( bo tam chyba wogóle tych styków nie ma ) ale problem jest taki czy optycznie kenko to to samo co canon ??

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów