W canonie wystarczy zakleić trzy skrajne styki ( w extenderze od strony obiektywu -nie te na wybrzuszeniu tylko po przeciwnej stronie ) jak to wygląda w sigmie nie wiem.
Dodam tu mała ciekawostke kupująć dwa extendery canona ( 1,4 + 2,0 ) i łacząc je otrzymujemy jeden mega extender który wydłuża ogniskową x 2,8 i obniża światło o 3 dziłaki. Teraz podłanczająć taki zestawik do odpowiedniego szkła F:2,8 otrzymujemy szkło o świetle F:8 w którym AF dalej dziła . Dlaczego ?? Dlatego gdyż przy połaczeniu tych extenderów trzy skrajne styki są pomijane ( bez żadnego zaklejania ) i AF mysli że ma 5,6.
Testowałem to rozwiązanie i owszem AF dziła aczkolwiek sporo wolniej (wg mnie dział jednak szybciej niż np w 400 5,6L + TC 1,4 z zaklejonymi stykami) Degradacja obrazu tez jest ale myślalem że bedzie o wiele większa. jak narazie robiłem zdjęcia tylko z monopodu więc trudno tu o miarodajny pomiar tej degradacji ale jak na mój gust nawet z monopodujest bardzo dobrze ( oczywiście IS jest tu wybawieniem .
To jak bobrze licze z 85L prawdziwe swiatlo jest 3,4 aparat mysli ze ma 2,4 a ogniskowa jest uwaga 240mm przy jakosci 85 moze byc fajnie
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max