Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Konwerter x2 który wybrać ????

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Ja mam zaklejone tak jak na obrazku (trzy pierwsze z lewej patrząc z góry na tylną soczewkę obiektywu) w TC 1.4 DG Kenko i AF chodzi. Ale coś mi się zdaje, że celność już nie jest taka jak bez TC. Tzn. w kilku procentach przypadków jak już trafia to chyba niezbyt idealnie. Chodzi sporo wolniej i wiadomo, po założeniu polara to już jest lekka kiszka, chyba że baaardzo mocno daje słoneczko.
    I własnie z tego powodu Canon wyłącza AF w zestawach marki Canon z TC Canona gdzie przesłona minimalna jest wyższa niż 5,6.
    AF po prostu działa kiszkowato i nie zawsze zgodnie z oczekiwaniami - widocznie dbają o zdrowie psychiczne użytkowników:wink: .
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Ja mam zaklejone tak jak na obrazku (trzy pierwsze z lewej patrząc z góry na tylną soczewkę obiektywu) w TC 1.4 DG Kenko i AF chodzi. Ale coś mi się zdaje, że celność już nie jest taka jak bez TC. Tzn. w kilku procentach przypadków jak już trafia to chyba niezbyt idealnie. Chodzi sporo wolniej i wiadomo, po założeniu polara to już jest lekka kiszka, chyba że baaardzo mocno daje słoneczko.
    W TC kenko powinno ci to działać bez zaklejania bo kenko to oszust i nie podaje danych o przysłonie
    U mnie kenko działa bez zaklejania

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    W TC kenko powinno ci to działać bez zaklejania bo kenko to oszust
    E tam od razu oszust - po prostu jest dyskretny

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak canon wyłącza AF programowo i nie zawsze jest to dobre
    bo sprzetowo jeszcze to działa.
    Moze już ktoś sprawdził 100-400IS z TC 2x Canona zaklejonym albo TC2x np. Kenko bo tam nie trzeba nic zaklejac.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam tę nową wersję DG i podaje parametry. Przy odklejonych stykach, minimalnej przysłonie i maksymalnej ogniskowej podaje jak byk f/8.
    FOTOINKWIZYTOR

mietnow
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Posiadam obiektyw Sigma 100-300 mm F/4 EX APO DG HSM (do 20d).
    Mam mozliwośc zakupu telekonwertera Sigma 2 x EX DG APO.
    Wiem, że nie działa w tym przypadku AF. :-(
    Przegladałem forum, ale nie znalazłem nic na ten temat (moze źle szukałem).
    Czy ma ktoś doświadczenie w tym, jak zmusić te sprzęty, aby działał AF?

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W canonie wystarczy zakleić trzy skrajne styki ( w extenderze od strony obiektywu -nie te na wybrzuszeniu tylko po przeciwnej stronie ) jak to wygląda w sigmie nie wiem.

Dodam tu mała ciekawostke kupująć dwa extendery canona ( 1,4 + 2,0 ) i łacząc je otrzymujemy jeden mega extender który wydłuża ogniskową x 2,8 i obniża światło o 3 dziłaki. Teraz podłanczająć taki zestawik do odpowiedniego szkła F:2,8 otrzymujemy szkło o świetle F:8 w którym AF dalej dziła . Dlaczego ?? Dlatego gdyż przy połaczeniu tych extenderów trzy skrajne styki są pomijane ( bez żadnego zaklejania ) i AF mysli że ma 5,6.
    Testowałem to rozwiązanie i owszem AF dziła aczkolwiek sporo wolniej (wg mnie dział jednak szybciej niż np w 400 5,6L + TC 1,4 z zaklejonymi stykami) Degradacja obrazu tez jest ale myślalem że bedzie o wiele większa. jak narazie robiłem zdjęcia tylko z monopodu więc trudno tu o miarodajny pomiar tej degradacji ale jak na mój gust nawet z monopodujest bardzo dobrze ( oczywiście IS jest tu wybawieniem .
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 25-01-2007 o 13:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Dodam tu mała ciekawostke kupująć dwa extendery canona ( 1,4 + 2,0 ) i łacząc je otrzymujemy jeden mega extender który wydłuża ogniskową x 2,8 i obniża światło o 3 dziłaki. Teraz podłanczająć taki zestawik do odpowiedniego szkła F:2,8 otrzymujemy szkło o świetle F:8 w którym AF dalej dziła . Dlaczego ?? Dlatego gdyż przy połaczeniu tych extenderów trzy skrajne styki są pomijane ( bez żadnego zaklejania ) i AF mysli że ma 5,6.
    Potwierdzam Sprawdzone również dla różnych kombinacji TC firm Kenko i Sigma.

Testowałem to rozwiązanie i owszem AF dziła aczkolwiek sporo wolniej (wg mnie dział jednak szybciej niż np w 400 5,6L + TC 1,4 z zaklejonymi stykami) Degradacja obrazu tez jest ale myślalem że bedzie o wiele większa. jak narazie robiłem zdjęcia tylko z monopodu więc trudno tu o miarodajny pomiar tej degradacji ale jak na mój gust nawet z monopodujest bardzo dobrze ( oczywiście IS jest tu wybawieniem .
    Też potwierdzam Z moich obserwacji wynika, że różnica w jakości obrazu pomiędzy TC 2x a zestawem TC 2x + TC 1.4 jest praktycznie niezauważalna (dla stałek ze światłem 2.8 ).

Przygotowując takie tandemy TC należy uważać, żeby nie uszkodzić szkieł, bo niektóre TC 2x (Canon, Sigma) mają wystającą przednią soczewkę, którą możemy przez nieuwagę wepchnąć na tylnią soczewkę innego TC.

Początki nałogu Awatar moregun

Cool

widać tutaj ze przy tcx2 sigma lepiej sie sprawuje a przy 1,4 sa wyrowane w miare wyniki

http://www.pbase.com/miljenko/image/41103213/large

ale zwróćcie uwage jaka jest przepaśc miedzy ogólnie tc 2 a tc1,4

http://www.pbase.com/image/14990746

tutaj potrwierdza sie ze sigma ma lepszy kontrast ale fotki maja troche inne oswietlenie czy co bo te z sigmą sa lekko przejarane

http://www.pbase.com/miljenko/adding_tcs

po tym teście chyba tamrona mozna sobie odpuścić:

http://www.pbase.com/image/53137202

... i Quantaray/Ritz...:

http://www.pbase.com/lightrules/image/46233110

tu natomiast mozesz zobaczyć ze rozne obiektywy roznicują tc`y czyli bardzo zalezy od lupy:

http://www.pbase.com/image/39166506

wielkie porównanie tc 1,4 sigma vs. canon

http://www.pbase.com/j_boyd/image/59624562/original

moze dla niezorientowanych w tym temacie sie to przyda

ja mam sigme x2 i z sigmą 300 f4 wychodziło mleko ale juz z 70-200 f4 całkiem nieżle - teraz dokupie sobie jeszcze canona 1,4 i bedzie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 25-01-2007 o 14:51

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

W canonie wystarczy zakleić trzy skrajne styki ( w extenderze od strony obiektywu -nie te na wybrzuszeniu tylko po przeciwnej stronie ) jak to wygląda w sigmie nie wiem.

To jak bobrze licze z 85L prawdziwe swiatlo jest 3,4 aparat mysli ze ma 2,4 a ogniskowa jest uwaga 240mm przy jakosci 85 moze byc fajnie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów