Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaki obiektyw

kkj
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw

Drodzy forumowicze doradźcie co kupić - Posiadam EOS'a 400D z kitowym obiektywem i 500N też z kitowym oraz dodatkowo 75-300 i do tego kilka filtrów fi58. W związku z powyższym mam pytanie co kupić czy Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM (i będzie pasował do obu aparatów i filtrów), czy olać to i kupić Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM (i filtry już nie opasują) czy może coś innego ale ze stajni Canona. Zdjęcia pewnie będę robić już raczej tylko cyfrą lecz nigdy nic nie wiadomo. Żal mi tylko, że z tych filtrów nie będę mógł korzystać przy drugiej opcji

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkj Zobacz posta
    Drodzy forumowicze doradźcie co kupić - Posiadam EOS'a 400D z kitowym obiektywem i 500N też z kitowym oraz dodatkowo 75-300 i do tego kilka filtrów fi58. W związku z powyższym mam pytanie co kupić czy Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM (i będzie pasował do obu aparatów i filtrów), czy olać to i kupić Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM (i filtry już nie opasują) czy może coś innego ale ze stajni Canona. Zdjęcia pewnie będę robić już raczej tylko cyfrą lecz nigdy nic nie wiadomo. Żal mi tylko, że z tych filtrów nie będę mógł korzystać przy drugiej opcji
    Ciemne zoomy już masz, wiec po co chcesz kupować kolejne?
    Spokojnie rób zdjęcia tym co masz, a w miarę nabierania doświadczeń sam się zorientujesz, jakich obiektywów ewentualnie jeszcze potrzebujesz.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

Natomiast jeśli już koniecznie chcesz wydać pieniądze to kup sobie lampę błyskową (o ile nie masz?) lub jasny standard 50mm np. 50/1,8 II a jeszcze lepiej 50/1,4 USM bo do niego ci będą filtry pasowały ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Drodzy forumowicze doradźcie co kupić - Posiadam EOS'a 400D z kitowym obiektywem i 500N też z kitowym oraz dodatkowo 75-300 i do tego kilka filtrów fi58. W związku z powyższym mam pytanie co kupić czy Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM, czy olać to i kupić Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM czy może coś innego ale ze stajni Canona.
    400D to 10 MPx - zacznij powoli zbierać na Sigme 20/1.8, 35/2, 50/1.4, 85/1.8 lub 100/2 oraz 135L.
    Z zoomów proponuje budżetowe eLki tj. 24-105/4 oraz 70-200/4.

kkj
    Guest

Domyślnie jaki obiektyw 2

Chodziło mi właściwie o to czy kupić obiektyw EF czy EF-s. A co do funduszy to 2500 i tak jest sporą kwotą jak na wywalenie na optykę. W końcu jestem amatorem a nie jakimś profesjonalistą. Co do kitowego obiektywu przy 400d to faktycznie brak ostrości w zakresie przesłon innych niż 8-11 trochę mnie drażni. I tak kombinuję co by tu zrobić i w co zainwestować. Nie ukrywam, że ten EF-s 17-85 IS bardzo kusi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ukrywam, że ten EF-s 17-85 IS bardzo kusi.
    A czym cie kusi? Bo z ostroscia to w nim bywa podobnie jak w kicie - poza 8-11 nie wychodz . Jedynie zakres ma wiekszy i IS, wiec kusi efekciarstwem, cyferkami, marketingiem, ale nie jakoscia optyczna.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

50/1.8 lub 50/1.4 to na pewno rozsądna propozycja do uzupełnienia Twojego zestawu. Jeśli chcesz zooma to pomyśl raczej o tamronach 28-75/2.8 lub 17-50/2.8, w zależności od tego jaki zakres jest Ci bardziej potrzebny. Na CB sporo pisano o tych szkłach, poszukaj.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec

Domyślnie

Zdecydownanie najjaśniejsze szkła na jakie Cię stać!!!!! Ja też jestem na etapie rozbudowy optyki o coś długiego i krótkiego szerokiego i na dzię dzisiejszy jestem na etapie (kasy mi trzeba!!!!) zbierania na optykę z F4 (Canon-a). Chociaż ostatnio miałem rozmowę z profi fotografem, który polecał mi światło 2,8 i nic innego - pewno ma i rację ale ...... zawsze jest jakieś ale i kompromis. Jeszcze raz .....najjaśniejsze szkła na jakie Cię stać!!!!!
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... I tak kombinuję co by tu zrobić i w co zainwestować...
    [OT] czytam sobie to forum, czytam inne, czytam newsy... i zastanawiam się skąd taka popularność słowa INWESTYCJA?
    Inwestycja to jak wiadomo działanie mające na celu powiększenie środków majątkowych. W przypadku zawodowego fotografa zakup sprzetu może być inwestycją, ale IMHO termin ten jest powszechnie nadużywany przez uczestników dyskusji internetowych.
    Trudno mówić o inwestycji w przypadku hobbysty/amatora/onanisty* który sprzętu nie wykorzystuje do celów zarobkowych.
    Skąd więc taka popularnośc tejże "inwestycji"? [/OT]

* niepotrzebne skreślić

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Zdecydownanie najjaśniejsze szkła na jakie Cię stać!!!!! ... Jeszcze raz .....najjaśniejsze szkła na jakie Cię stać!!!!!
    Jeśli jakość i jasność mają odgrywać decydującą rolę sprawa jest prosta.
    Autor wątku ma KITa, a chce kupować 17-85. ma do wydania 2500zł.
    Kit w krótkim zakresie (do 30mm) nie jest zły, a jasność wtedy nie jest krytycznym parametrem, bo przecież rzadko używamy małej GO przy szerokim kącie, a i czasy przy tych ogniskowych daje się dłuższe z ręki utrzymać.
    Przy 50mm KIT znacznie słabnie więc świetne byłoby 50/1,4. A że pytający chce więcej mm to do tego 85/1,8. I obie te stałki powinno dać radę kupić łącznie za 2,5tys. (może w tym jedna używana), a także w obydwu filter jest 58mm, co dla autora też ma duże znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-10-2006 o 10:29
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

tamron 28-75

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Tamron 17-50 f2,8.KITa 18-55 odstaw na półkę bo naprawdę w porównaniu do Tamronów to kiepski słoik od powideł. Za 2500zł kupiłbym Tamrona 17-50f2,8 dobry filtr UV do niego i lampkę Canona 430EX.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 27-10-2006 o 09:17
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uprawnienia umieszczania postów