Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: [mtata] Trochę ślubnych

Mieszany widok

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Zdjęcia ślubne fajne, ciekawe ujęcia i dobrze "złapane". W poprzedniej serii bardzo podobały mi się cz-b, natomiast przy kolorowych i z ostatniej serii niestety też w cz-b, bardzo źle wyglądają przepalenia, szczególnie sukienki pani młodej !
    Jak mogłeś wybierała piękną suknię, a teraz jej nie widać, została biała plama!
    Czasem warto zmniejszyć kontrast, zrobić zdjęcie stonowane, a nie bijące po oczach jak japońska kreskówka, a przez to nie stracić informacji z obrazu,
    chyba, że przepaliłeś już na matrycy

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    bardzo źle wyglądają przepalenia, szczególnie sukienki pani młodej !
    Czasem warto zmniejszyć kontrast, zrobić zdjęcie stonowane, a nie bijące po oczach jak japońska kreskówka, a przez to nie stracić informacji z obrazu,
    chyba, że przepaliłeś już na matrycy
    No i to jest mój odwieczny dylemat: zostawić niedoświetlone cienie, czy podciągnąć trochę kosztem przepaleń sukni?? :sad:
    Podciąganie robię przy wołaniu rawów a kontrast mam ustawiony najbardziej miękko jak się da. Staram się mimo wszystko znaleźć złoty środek - wolę spalić nieco suknię żeby pokazać też i to, co się ukryło w cieniu (chyba, że nie jest tego warte). Czy przy ograniczonej rozpiętości tonalnej matrycy możliwe jest pogodzenie ognia z wodą?

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Bardzo fajne zdjęcia ślubne! przepaleniami się nie przejmuj; powyżej pewnego poziomu zasady sa tylko po to, żeby je łamać
    Dzięki sven! Aż spłoniłem me lico... Nie sądziłem, że ktokolwiek mógłby zaliczyć moje zdjęcia do tak wysokiego poziomu :smile:

Początki nałogu

Domyślnie

Bardzo fajne zdjęcia, gratulacie.
    Na fotkach z sali bardzo fajne tło, nie tonie ono w cieniu, jest jasne, brak też jest ostrych cieni postaci, ciekawi mnie czy równomierne doświetlenie tła i pierwszego planu to zasługa odbijania lampy od sufitu, a może stosujesz jakiś rozpraszacz, czy to efekt uzyskany na poziomie obróbki ?

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Bardzo fajne zdjęcia, gratulacie.
    Na fotkach z sali bardzo fajne tło, nie tonie ono w cieniu, jest jasne, brak też jest ostrych cieni postaci, ciekawi mnie czy równomierne doświetlenie tła i pierwszego planu to zasługa odbijania lampy od sufitu, a może stosujesz jakiś rozpraszacz, czy to efekt uzyskany na poziomie obróbki ?
    W tym przypadku to akurat zasługa jasnej sali, dobrego oświetlenie i lampy odbitej od sufitu. Niestety, nie zawsze sie sprawdza i czasami posiłkuję sie mini softboxem Lumiquest, ale ciągle nie znalazłem iedealnego rozwiazania.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Rustykalny klimat w pierwszym z ostatniej serii zdjęć, to oczywiście świadomie?
    Oczywiście tak! Na płocie miały jeszcze zawisnąć stare garnki, ale nie udało się zorganizować niczego, co by się wpasowało w klimat

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    Ogoolnie jakbym mial wynajac fotografa na slub to bym wynajal ciebie i polecil innym...
    Bardzo dziękuję za wnikliwy komentarz i słowa uznania. To bardzo budujące dla mnie

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    No i to jest mój odwieczny dylemat: zostawić niedoświetlone cienie, czy podciągnąć trochę kosztem przepaleń sukni?? :sad:
    Podciąganie robię przy wołaniu rawów a kontrast mam ustawiony najbardziej miękko jak się da. Staram się mimo wszystko znaleźć złoty środek - wolę spalić nieco suknię żeby pokazać też i to, co się ukryło w cieniu (chyba, że nie jest tego warte). Czy przy ograniczonej rozpiętości tonalnej matrycy możliwe jest pogodzenie ognia z wodą?
    Nie czuję się na siłach, żeby Cię pouczać, bo zdjęcia naprawdę są fajne, ale skoro dyskutujemy o Twoich zdjęciach :wink: ...
    Dla mnie te przepalenia to właśnie ten element, który powoduje, że nie są "super fajne".
    Jeśli przy "wywoływaniu" z RAWa ustawisz ekspozycję, światła i cienie tak, że nie przepalisz najjaśniejszych elementów to zdjęcie wygląda trochę na wyblakłe, ale później masz więcej informacji i krzywymi można podciągnąć środek nie psując na końcach.
    Może któryś z kolegów (a wielu ma takie sztuczki w PS w jednym palcu) podpowie dokładniej.

Poza tym gratuluję wyczucia sytuacji i naprawdę ciekawych ujęć !

Uprawnienia umieszczania postów