Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Proszę o pomoc w doborze szkieł

Domyślnie Proszę o pomoc w doborze szkieł

witam sedrecznie zacznę od tego że zaczyna moją przygodę z fotografią i jak narazie mam na stanie 350D + kit+ 50-200 1:4,5-5,6 +50/1.8II + jakieś tam filtry UV i polar ale tak naprawde zadowolony jestem tylko i wyłącznie z tej 50/1.8 bo ma ładną ostrość i tu się nasówa moje pytanie w zwiąsku z tym że fotografuje w większości krajobrazy i zwierzęta to chciałbym dokupić sobie jakieś dwa szkiełka jedno w przedziale około 20-100 (wiem że konkretnie takiego to nie ma więc przedział podaje ogólnikowo abyście mi w tym coś pomogli znaleść) a drugie tak od 50 ewentualnie 70 do 300 ewentualnie do 500 i jako że większość z nas ma szkiełko 50/1.8 to wiecie co mnie mniej więcej zadowala.
    aha i koszt jaki jastem w stanie ponieśc za takie dwa szkiełka to około 5-7 tys zł ceny się troszkę różnią bo będę je kupywał w UK.
    Tak wiec proszę o pomoc

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    jako że większość z nas ma szkiełko 50/1.8 to wiecie co mnie mniej więcej zadowala.
    aha i koszt jaki jastem w stanie ponieśc za takie dwa szkiełka to około 5-7 tys zł
    Ciezko ci bedzie znalezc zooma o jakosci stalki , nawet takiej taniej.
    Od siebie polece: Canon 17-40 4L i Sigma 100-300 4 APO EX DG HSM.
    Powinienes sie zmiescic w okolicach 7tys zl ale lepiej kup na wschod od UK - moze byc taniej (Holandia, Dania, Niemcy).

Tansze alternatywy to np Tamron 17-50 2.8 i Canon 100-300 4.5-5.6 USM/Sigma 70-300 APO DG Macro, ale te juz sa co najmniej klase nizej jakoscia optyczna od zaproponowanych wyzej szkielek, a wiec roznica miedzy nimi a stalka 50 1.8 bedzie jeszcze bardziej zauwazalna.

Gdyby ci przeszkadzala "dziura" miedzy 40 a 100 i 50 1.8 bylaby nieywstarczajaca do jej zapelnienia to zapelnij kiedys ta dziure Tamronem 28-75 2.8.

Domyślnie

kupić niesety muszę tutaj bo na raty więc tylko tu mogę , mimo że wiem że przepłace no ale cóż nic na to nie poradze.
    A co do szkieł które wymieniłeś to właśnie nizabardzo by mi ta dzióra posowała a znowu przy wycieczce co chwile zmieniać szkła to też już mnie męczyć zaczyna .
    Ja osobiście myślałem na Tamronem 28-75 2.8/ canon 28-135 USM IS i Sigma 70-300 APO DG Macro bo z tego co widze większośc osób tutaj ma te szkła więc chyba coś w tym jest .
    A kwota jaką moge wydać jest górną granicą i wcale nie jest powiedziane że muszę do niej dobić jak bedzie coć tańszego z bedzie dobrej jakości to chetnie się skusze.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

.
    Ja osobiście myślałem na Tamronem 28-75 2.8/ canon 28-135 USM IS i Sigma 70-300 APO DG Macro bo z tego co widze większośc osób tutaj ma te szkła więc chyba coś w tym jest .
    A zastanawiałes się nad 70-200 f/4.0 plus ew. konwerter x1,4. jest to wg mnie najbardzie poręczna eLka z tele. Tamrona zostaw a z 28-135 IS zrezygnuj. No i coś zostanie z kasy na szeroki kąt.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

a więc tak : niestety muszę odłożyć zakupy bo wypadło coś powazniejszego ale dzięki temu już wiem co chce własnie byłem w sklepie i sprawdłem 17-40 /f4 L i właśnie tą 70-200 /f4 L i jednak co eLka to eLka więc jestem przekonany do tych dwóch obiektywów tyle że bedę musiał na nie koło 2 miesięcy jeszcze poczekać
    Ps: musze się zastanowić nad tym pierścieniem co piszesz bo jakoś nigdy nie zwracałem na nie uwagi.
    Ale dzieki za rady
    Pozdro

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

już wiem co chce własnie byłem w sklepie i sprawdłem 17-40 /f4 L i właśnie tą 70-200 /f4 L i jednak co eLka to eLka więc jestem przekonany do tych dwóch obiektywów
    dobry wybór,
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uprawnienia umieszczania postów