Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: pierwszy(?) test 580ex

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: pierwszy(?) test 580ex

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Lampa rozpoznaje jaki korpus obsługuje i uwzględnia cropa. Gdzieś wyczytałem, że przeciwieństwie do 580EX 550EX nie zapewnia krycia dla np. EF-S 10-22
    Nadal nie widze zwiazku lampy 580EX z bagnetem EF-S.
    Gdybys napisal ze chodzi ci tylko o 10-22 EF-S to zgoda, ale bagnet EF-S nie musi byc jednoznacznie wyznacznikiem kompatybilnosci lampy.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: pierwszy(?) test 580ex

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nadal nie widze zwiazku lampy 580EX z bagnetem EF-S.
    Gdybys napisal ze chodzi ci tylko o 10-22 EF-S to zgoda, ale bagnet EF-S nie musi byc jednoznacznie wyznacznikiem kompatybilnosci lampy.
    Ty Vitez zawsze czuwasz i dobrze. Taka robota moderatora.
    Zgoda, mogłem napisać, że chodzi mi o 10-22 EF-S.
    Dla mnie EOT jeśli chodzi o 580EX i EF-S

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Znaczy jak: po "wyczuciu", że ma podpięte szkło szersze niż może oświetlić, wypisuje "sorry, nie da rady"? :-)
    Nie wydaje mnie się...
    Chyba odwrotnie byłoby z sensem. Wykrywa np. 50, ale ustawia kąt jak dla 80.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Znaczy jak: po "wyczuciu", że ma podpięte szkło szersze niż może oświetlić, wypisuje "sorry, nie da rady"? :-)
    Nie wydaje mnie się...
    Chyba odwrotnie byłoby z sensem. Wykrywa np. 50, ale ustawia kąt jak dla 80.
    No i dokładnie tak właśnie jest (w 20D/1DmkII + 580EX). Mi chodziło o co innego - ja z poprzedniej wypowiedzi odczytałem, że lampa po wykryciu czegoś szerszego niż może oświetlić (uwzględniając crop) odmówi współpracy - a to raczej niemożliwe

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam taką lampkę i bawię się nią z eosem 30V i jak narazie to jest całkowita rewelacja pod każdym względem.
    SZCZERZE POLECAM.....
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

dr Feelgood
    Guest

Domyślnie

hello, tak sie sklada ze od niedawna uzywam tej lampy podpietej do 300D wraz z EF-S 10-22 ale rzeczowo i konkretnie nic nie powiem, po pierwsze: jest to moj pierwszy kontakt z lampa i to od razu najbardziej skomplikowana a po drugie nie mam polskiej instrukcji i staram sie ja okielznac przy pomocy testow na zywo a idzie to powolutku

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Mi chodziło o co innego - ja z poprzedniej wypowiedzi odczytałem, że lampa po wykryciu czegoś szerszego niż może oświetlić (uwzględniając crop) odmówi współpracy - a to raczej niemożliwe
    Lampa zadziała ale kadr nie będzie równomiernie naświetlony światłem błyskowym, bo kąt krycia światłem jest mniejszy niż kąt widzenia obiektywu.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rudi
    Mi chodziło o co innego - ja z poprzedniej wypowiedzi odczytałem, że lampa po wykryciu czegoś szerszego niż może oświetlić (uwzględniając crop) odmówi współpracy - a to raczej niemożliwe
    Lampa zadziała ale kadr nie będzie równomiernie naświetlony światłem błyskowym, bo kąt krycia światłem jest mniejszy niż kąt widzenia obiektywu.
    580 EX:
    "Kąt rozsyłu błysku: Automatyczny zoom w zakresie ogniskowych 24-105mm. Z nasadką pokrywa pole widzenia obiektywu 14mm".
    Czyli raczej nie ma problemu... o ile nasadka jest w komplecie (a znajac Canona to raczej nie jest ).

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czyli raczej nie ma problemu... o ile nasadka jest w komplecie (a znajac Canona to raczej nie jest ).
    Nasadka szerokokatna ('plytka szerokokatna') jest 'wbudowana' w lampe (tak jak i dosc prosta 'plytka odblaskowa' - dosc prymitywny odblysnik).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Znęcony reklamami o poprawionej współpracy z cyfrowymi EOSami wydałem 2000 na lampę. I w zasadzie byłbym zadowolony, bo naświetla OK, ale niezwykle długo (w porównaniu do 550) ładuje się z baterii alkalicznych. Z 550 mogłem cykać raz za razem (nieomal) po włożeniu 4 nówek, a z 580 trzeba bacznie się przyglądać kontrolce.
    Może ma ktoś doświadczenie czy z akumulatorkami jest lepiej czy gorzej?
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów