Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Problem ze szkłem...

Domyślnie Problem ze szkłem...

...a dokładniej z jego wyborem.

Canon 24-85 mm f/3,5-4,5 ULTRASONIC..............za 700zł
    czy
    Tamron 28-75 mm f/2,8 XR Di LD ASPHERICAL........za 1000zł
    (nie biorę pod uwagę innych)

Wiem, że było już b. dużo tematów tego typu, niemniej jednak wyżej postawione pytanie dręczy mnie już od 3dni - ten post to czysty akt desperacji

Obiektyw chciałbym podpiąć do Analoga EOSa 50 (Ale nie wykluczam w przyszłości przesiadki na cyfrę - fajnie by było gdyby się z cyrowym dobrze spisywał). Potrzebny mi jest głównie do zdjęć reportrskich na mieście, czasami też w pomieszczeniach. Nie wykluczam też krajobrazu, portretu w studiu, ale to sporadycznie z tym obiektywem.

Za Canonem przemawia:
    -cena
    -zakres - szczególnie kusi mnie to 24mm
    -szybki, cichy i pewny AF

Za Tamronem:
    -ostrość
    -jakość zdjęć!
    -jasność 2.8

Stąd moje pytania:
    -czy warto dopłacić te 300zł i mieć lepszą jakość?
    -czy ten AF w Tamronie naprawde jast tak bardzo wolny i głośny w porównaniu z Canonem USM? (Do tej pory używałem Canon 35-105 4.5-5.6 i jeżeli chodzi o AF to byłdla mnie znośny)
    -czy między 24 a 28 jest tak duża różnica?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam
    Mateusz

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Ja uzywam mlodszego brata tego Canona ktorego wymieniles. I jestem bardzo zadowolony. Jest cichy, szybki, precyzyjny, przyzwoicie ostry. Jak za swoja cene jest najlepszym obiektywem jaki mozna kupic.
    Czy warto doplacac 300zl do Tamrona - jesli potrzebujesz swiatla 2,8 to pewnie warto, a jesli mozesz sie obejsc z 3,5-4,5 to chyba lepszy jest Canon. Ale moze sie myle.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Uprawnienia umieszczania postów