Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
Co ciekawe istnieje możliwość pogodzenia Kreacjonistów z teorią ewolucji i to w punkcie niedoskonałości tej teorii - ponieważ za boską interwencję możemy uznać fakt powstania zmian genetycznych potrzebnych dla zaistnienia nowego rodzaju istot żywych co nie udaje się człowiekowi Może zamiast trwać w swoich wieżach warto spotkać się po środu
chyba się nie da pogodzić. Biblia mówi o stworzeniu według swoich rodzajów. Przykro mi.

Zadziwia mnie równierz twoja polemika na polu bilogii skoro nie wiesz że drożdże są używane do produkcji chleba i że są organzmami żywymi (szkoła podstawowa)
Chyba źle przeczytałeś. Mówiłem że piwo i chleb nie są żywe a nie o bakteriach. a o drożdżach było później
Co do teorii naukowych jeszcze - nauka opiera się na teoriach ponieważ nie znajdzie się naukowiec który przyjmie jakąkolwiek teorię za dogmat - ponieważ każda teoria sprawdza się w pewnym określonym udowodnionym zakresie a dowody te mogą być obarczone błędem wynikającym z niedoskonałości aparatury pomiarowej czy metod badawczych - jeśłi chodzi o badanie ewolucji ograniczeniem jest dostęp do materiału dowodowego - dowody które wydają się potwierdzać tę teorię znajdowane są najczęściej przypadkowo (np podczas wykopu pod fundamenty jakiejś inwestycji) i mogą czekać na odkrycie a równie dobrze mogły ulec zniszczeniu ponieważ klimat w pewnym okresie ni sprzyjał przechowaniu się materiału kostnego.
Ja mam tylko prośbę - by teorię nazywać teorią a nie faktem. Znajdziecie dowody, zaczniemy nazywać ewolucję faktem.

Mialem się już nie odzywać ale mnie zmuszacie :razz:

oj drodzy koledzy fajna dyskusja jedyne co mnie martwi to wasza stanowczość w tematach w których nawet specjalizujący się w nich naukowcy nie są stanowczy
A jednak znalazł się ktoś kto podobnie jak ja twierdzi że nawet naukowcy nie są do końca przekonani. Dobrze cię zrozumiałem?

ale do rzeczy:
TomekS brak dowodów na istnienie czegoś nie jest dowodem na tego nieistnienie - dotyczy to zarówno Boga jak i form przejściowych
Brak dowodów jest wystarczający by ewolucję nazywać teorią a nie faktem. Zgadzam się.

Nauka lubi słowo teoria właśnie dlatego że nie jest to ostateczne i stanowcze słowo i można z nim zawsze polemizować - tyle tylko że teoria musi być czymś poparta i słowa przeciwstawne również, póki co teoria ewolucji ma na tyle mocne dowody że mimo iż jest nie do końca spójna to nie da się jej do końca obalić.
Jakie? Bo wciąż o to pytam

TomekS jeżeli traktujesz Biblię jako zbiór dowodów na istnienie Boga to błądzisz Bóg objawił świete księgi nie po to żeby udowodnić swoje istnienie a po to żeby nas czegoś nauczyć i pomóc nam żyć.
No to istnieje ten Bóg czy nie? Czego się nauczyłeś z Biblii? Jeżeli Bóg daje Biblię żeby nas nauczyć to czemu chcemy ją ignorować choćby w kwestii powstania świata i zycia?

A jeszcze o wypowiedzi p. giertycha to nie jest wypowiedź naukowca tylko polityka o określonej orientacji która z wiarą w Boga Chrześcijan ma tyle wspólnego co wiara hitlerwców konkwistadorów i wszystkich innych co to mieczem i ogniem zmuszają do wiary w Boga
Zgadzam się.

Bóg nie potrzebuje dowodów na swoje istnienie - człowiek wierzący również
Człowiek na swoje istnienie nie :razz:

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
Tę kwestię już wyjaśniłem. Nie będę się powtarzał.
Nie zauważyłem

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
Klimat zazwyczaj nie sprzyja zachowaniu się szczątków. Dogodne do tego warunki zdarzają się niezmiernie rzadko.
Na podstawie jednej klatki na tysiąc nie będę opowiadał fabuły filmu. Ty też nie próbuj.