Cytat Zamieszczone przez przemo_21
Cytat Zamieszczone przez akustyk
swoja droga, to zamiast auto-levels lepiej podlubac na warstwach dopasowania i cos wyciagnac Color Burnem...
Proszę o coś dokładniejszego bo wydaje mi się to interesujące
amator :wink:
Color Pickerem bierzesz kolor zafarbu barwnego i w mikserze kolorow zamieniasz go na komplementarny (w modelu HSB wystarczy w H obrocic kat o 180st.). dodajesz nowa warstwe, wypelniasz tak otrzymanym kolorem i dajesz nakladanie Color Burn. kwestia jeszcze dobrania procentu nakladania, bo przy 100% to raczej niezbyt dobrze wyglada niewykluczone, ze da sie to zrobic bez obracania koloru, ale ja z szopa cienki jestem wiec nie wiem

alternatywnie, zamiast Auto-Levels lepiej sobie wejsc na krzywe i tam znalezc 3 pipetki. lewa podac wzorzec czerni, prawa bieli i tez bedzie gut. najlepiej wczesniej sobie przygotowac wzorce bieli i czerni w probniku (jesli dobrze kojarze nazwe tego na dole, pod paleta narzedzi) i ciutke je rozjasnic wzglednie przyciemnic (B w modelu HSB!). biorac punkty czerni i bieli z obrazu latwo "rozdac" histogram i nabawic sie smolistych cieni i paskudnych wyjaran. metoda na wlasne kolory jest bezpieczniejsza