Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 207

Wątek: Canon 17-40 f4L vs Canon 17-55 f2.8 IS vs Tamron 17-50 f2.8 a ciemne kościoły

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a ja dołożyłem 5D i 24-70 i już mi 17-40 nie potrzebny (sprzedaję ) bo naprawde do rzadkości byłby mi potrzebny taki szeroki (choć przedwczoraj troche sie na ff bawiłem) więc to trochę względna "przyszłościówka"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Ja bym nie kupował nic innego tylko 17-40 4L. Bo po pierwsze canon i L (....).
    17-55 też canon .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a ja dołożyłem 5D i 24-70 i już mi 17-40 nie potrzebny (sprzedaję ) bo naprawde do rzadkości byłby mi potrzebny taki szeroki (choć przedwczoraj troche sie na ff bawiłem) więc to trochę względna "przyszłościówka"
    IMHO, a w dodatku subiektywną opinią, nie ma sensu kupować 17-40 do APS-C, tylko EFS-a 17-55.

Mały off-top (sorry).

Argument "bo potem się przyda na FF" jest, delikatnie mówiąc, średni. I 24-105 i 24-70 na FF w dolnym zakresie to już naprawdę szeroko. Zobaczcie, ilu forumowiczów po kupnie 5D sprzedawało to szkiełko. Po prostu takich UWA zoomów na FF używa często niewielu (oczywiście tacy są i dla nich szacunek). Na FF to już lepiej kupić Sigmę/Tamrona 17-35 lub budżetowo Tokinę 19-35.

A 17-55 zawsze się dobrze sprzeda na wtórnym rynku, bo takich używanych raczej mało.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    A 17-55 zawsze się dobrze sprzeda na wtórnym rynku, bo takich używanych raczej mało.
    I nie ma sie temu co dziwic, kazdy kto robi nim zdjecia widzi co dostaje :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

W dłuższej perspektywie czasu szkło pod FF jest bardziej porządane. Mamy 5D, wkrótce pojawi się następca. System EF-S w ciągu kilku lat pójdzie w "odstawku". Jeśli dodatkowo lubisz fotografować krajobrazy to taki szeroki kąt jest jak znalazł.
    Jeśli natomiast nie zamierzasz kupować wogóle puszki pod FF to kupuj 17-55.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja bym nigdy z zasady nie kupował szkieł pod cropa.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    ja bym nigdy z zasady nie kupował szkieł pod cropa.
    Dokładnie, nigdy nie wiadomo kiedy zmienisz puszkę na FF, a wtedy szkiełka EF-S do niczego się nie przydadzą.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

albo sobie dokupisz analoga
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

No właśnie. Ja zakupiłem 17-40 do 350-tki żeby sobie od czasu do czasu także slajdy na moim starym eosie 300 porobić. A poza tym jakość i solidność elki jakoś bardziej do mnie przemówiła niż 2.8 + stabilizacja. A tam gdzie brak światła - tam jest miejsce na jasne stałki albo statyw :-).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    No właśnie. Ja zakupiłem 17-40 do 350-tki żeby sobie od czasu do czasu także slajdy na moim starym eosie 300 porobić. A poza tym jakość i solidność elki jakoś bardziej do mnie przemówiła niż 2.8 + stabilizacja. A tam gdzie brak światła - tam jest miejsce na jasne stałki albo statyw :-).
    Zobaczymy jak zmienisz zdanie gdy przyjdzie Ci cos zrobic wieczorem w kosciele i ogladniesz Swoje zdjecia z 17-40/4 L. A komplet odpowiednich staloogniskowych obiektywow ma swoja cene znacznie przekraczajaca cena 17-55/2.8 IS.

Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów