Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
No to już gorzej być nie może. Ostrzysz wyostrzonego przez puche, skompresowanego .JPG.
Zacznij od RAW: Program DPP, wywołaj RAWA, jak musisz dodatkowo ostrzyć (np. portret) to wstępne ostrzenie z DPP, potem wywołaj TIFF i ostrz w PS.
Robienie .jpg przez puszkę zostaw dla obiektywów typu 18-55.
Naprawdę, dużo lepsze zdjęcia wyjdą jak sam je wywołasz a nie kazać puszce robić to za Ciebie...
Jak już koniecznie musisz robić .jpg to korzystaj z PictureStyle w aparacie, to są parametry, które aparat wykorzystuje do wołania RAW w puszce.
Dziękuję za cenne uwagi.
Jeszcze nie wrzuciłem żadnych fotek, chroniczny brak czasu kiedyś mnie zabije
Chyba faktycznie zacznę robić w RAW i samodzielnie je wywoływać. Trzeba bedzie tylko ograniczać ilość klatek i przywiązywać większą uwagę do posczególnych ujęć, by później nie wywoływać setek RAW-ów.
Co do PS, to póki co czarna magia dla mnie, ale nauką i pracą...
Zastnawia mnie tylko fakt, czy samodzielne wywolywanie RAW-a ma wpływ na ostrość. Być może faktycznie mój 17-55 ma troszkę ff lub bf, ale mnie samemu, niedoświadczonemu amatorowi ciężko będzie to sprawdzić.

Korzystając, iż jestem "przy głosie" mam pytanie odnośnie DPP. Czy da się go zainstalować na laptopie, który nie ma napędu CD?

Adam